Jak już mowa o badaniach NIPT. Chciałabym Was podpytać (tych które soe decydują lub rozważają) jakie przyjmujecie kryterium wyboru? Pytam bo może któraś ma jakieś doświadczenie, czegoś sie dowiedziala a ja na to nie zwróciłam uwagi
Bo ja miałam jeden typ, ale zaczynam się wahać. Moja lekarka powiedziała że ona prywatnie skłania się ku Panoramie, że mają bardzo niski odsetek fałszywie dodatnich testów, oraz że mają bardzo rygorystyczne procedury dotyczące wydawania dokumentacji (w sensie ze jest rzetelnie weryfikowana). Troszke jej ufam że to prywatna opinia bo w klinice w której przyjmuje robią Sanco, a nie Panoramę. No i na koniec rzuciła, że jeśli kryterium wyboru nie jest najniższa cena to decydować się na badanie które jest pośrednie (tzn nie brać tych najbardziej rozszerzonych bo one są kiepsko skalibrowane na te dodatkowe choroby, woec to troszke takie wyrzucenie pieniędzy w bloto). Mnie osobiście najbardziej przekonało NIFTY PRO. Chyba dlatego że mają ubezpieczenie- skoro je dają to zakładam, że wierzą w rzetelność wyników... Kurcze ale teraz zaczęłam się zastanawiać czy to słuszne wnioski