reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

reklama
Hej hej.
Pytanie do kobiet spodziewających się kolejnego dziecka:
W którym tygodniu w poprzednich ciążach ustąpiły wasze objawy typu mdłości, wymioty, osłabienie?
ja w 3ciazach mialam prawie do porodu jazdy z rzyganiem. W tej nic mi nie dolega odpukac. Nawet nos mi nie dokucza chociaż obsługując dzis starsza Panią czułam mocz i mnie wykręciło w nosie 😁

Ale ta ciąża mi szybko leci. We wtorek zaczynam trzeci miesiac ciąży 🥰 Cały czas myślę czy pracować czy brać L4. Lekarz pewnie będzie naciskać na L4 ze względu na dwa poronienia poprzednie. Ale co ja będę robić w domu? A w pracy szybko czas leci i nie myśli się o głupotach. Praca umysłowa. Póki co mam jeszcze urlop.

Hej. Doktorka mi odpisała ,że zlecimy wcześniej krzywa cukrzycowa. Narazie ograniczać słodkie ,białe pieczywo ,makarony ...
A do FT3 napisała że jest ok ale FT4 w dolnej granicy i skonsultować z Endo.
Dziewczyny czy na tym etapie może to szkodzić dziecku? Jak narazie mieszczę sie w normie ,ale granica dolna. 0.96 mój wynik a norma od 0.90
Niestety problemy z tarczycą mogą wpłynąć na dziecko, dlatego jak najszybciej skontaktuj się z endokrynologiem. Nieleczona niedoczynność może skończyć się poronieniem, odklejaniem łożyska, krwawieniami.... Jeżeli ciąża się utrzyma to dziecko później może mieć problemy z nauką lub nawet może urodzić się z zaburzeniami ze strony układu nerwowego bo dzidziulek w pierwszym trymestrze nie produkuje swoich hormonów tarczycy, korzysta z Twoich, a są mu potrzebne do tworzenia układu nerwowego Oczywiście u Ciebie nie będzie aż takich skutków, bo jesteś na granicy, ale najbezpieczniej będzie to jak najszybciej wyregulować...
Mam nadzieję, że nie nastraszyłam zbytnio.... Ale u mnie też jak przyszedł wynik TSH ponad 12 to zaczęło się bieganie od ginekologa do endokrynologa, nie wiedziałam z początku po co ten pośpiech - teraz już wiem, dlatego po pozytywnym teście od razu zwróciłam się do endokrynologa, spokojnie czekając na wizytę u ginekologa. Dodam, że dziecko mam zdrowe :)

Ostatnia edycja:
Ale ta ciąża mi szybko leci. We wtorek zaczynam trzeci miesiac ciąży 🥰 Cały czas myślę czy pracować czy brać L4. Lekarz pewnie będzie naciskać na L4 ze względu na dwa poronienia poprzednie. Ale co ja będę robić w domu? A w pracy szybko czas leci i nie myśli się o głupotach. Praca umysłowa. Póki co mam jeszcze urlop.
Hej,
Ja będę chciała długo pracować bo właśnie w domu leżąc będę tyć 😉 a w pracy się zajmę i jeszcze może jakieś premie wpadną

Hej,
Ja będę chciała długo pracować bo właśnie w domu leżąc będę tyć 😉 a w pracy się zajmę i jeszcze może jakieś premie wpadną
No mi też zależy na premiach, u nas w październiku są premie roczne, prawie dodatkowa wypłata i nawet jak ktoś pracuje prawie cały rok, ale w tym październiku go nie ma to premii nie dostaje. Na koniec roku jest też nagroda na podobnej zasadzie. Więc do stycznia musze dotrwać 😂

Ja tez miałam wyższe TSH. 4.8
Ginekolog i endokrynolog będzie mi towarzyszył całą ciążę. Ale jak byłam na wizycie endokrynologa to uspokoiła Mnie i powiedziała że nie ma co się martwić. Ważne że zostały zrobione badania, zleciła jeszcze dodatkowe usg tarczycy, mam brac leki. I będziemy się kontrolować :)

reklama
No mi też zależy na premiach, u nas w październiku są premie roczne, prawie dodatkowa wypłata i nawet jak ktoś pracuje prawie cały rok, ale w tym październiku go nie ma to premii nie dostaje. Na koniec roku jest też nagroda na podobnej zasadzie. Więc do stycznia musze dotrwać 😂
Ja też chciałabym z początkiem stycznia iść na zwolnienie. W grudniu przyjąć kasę na święta 😁

Do góry