reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

Jak tam wasze maluchy? Ile już mają cm i kg?:D
U nas 5 kg i 7 tygodni. Cm dokładnie nie wiem, dowiem się jutro na szczepieniu, ale po ubrankach widzę że jest ok 56 cm
A pojawia się u waszych dzieci ciemieniucha? Ja tak się zastanawiam kiedy wyskoczy, pierwsza córka to miała masakryczną, jedna wielka skorupa na głowie była 🙈
Nam wyskoczyła z tyłu główki. Walczę z tym kremem mustela na noc i oliwką na dzień

reklama
Hej dziewczyny :) witam się z Wami po długiej nieobecności- byłam na tym forum w ciąży, ale potem troche zabrakło czasu na internet ;) teraz jednak was podczytuję i macie dużo podobnych problemów, więc wracam, bo w grupie siła :D

Mam córeczkę Marysię, urodziła się 6 marca, w niedzielę skończyła 6 tygodni. Waży już spokojnie ponad 5kg, co do wzrostu dowiem się dzisiaj na szczepieniu.

Łącze się w bólu z tymi z Was, które mają dzieciaczki , problemami brzuszkowymi, bo u nas prężenie, bordowa buzia i wybudzanie się z powodu bąka dalej występują. Jak na razie odstawiłam produkty mleczne i daje małej Delicol - jest trochę lepiej, ale w nocy dalej często słyszę ze się spina i wydaje z siebie dziwne odgłosy :D podejrzewam, że częściowo to też wynika z tego że nałyka się sporo powietrza w czasie jedzenia.

I tu moje 2 pytania do Was:
1. Jak odbijanie swoje maluszki? Za każdym razem po/w trakcie jedzenia? Ja mam zawsze dylemat jak mała zaśnie co zrobić;) - karmię piersią
2. Moja Marysia w zasadzie codziennie około 17/18 zaczyna płakać i być marudna, czasem pomaga pierś, czasem spacer, ale jednak w większości przypadków to po prostu płacz którego nie da się ukoić (nawet jął pidaje pierś, to się wierci i ja odrzuca) - trwa to tak do 19/20. Myślicie ze to może być kolka? Mała nie ma w tedy twardego brzucha ani się nie pręży jak na gazy/kupkę...

Jedna z Was pytała o smoczki - u mnie sprawdził się Suavinex- jest miększy i bardziej płaski niż np Lovi :)

Hej dziewczyny z racji porodu po terminie (12.04) a termin 31.03:-) cc Mały Wojownik 3500 g i 56cm.
Wróciliśmy do domu. Pisze do Was jako już doświadczone mamy💗 mierze małemu temperature 37,2-37,3… wiem, ze noworodek mampodwyzszona, ale mały po urodzeniu mial antybiotyk, cpr miał podwyższone. Ja GBS dodatni.
Martwi mnie ta temp, bo kolezanki, które urodziły dzieci maja 36,7, 36,9.
W mieszkaniu w dzień 21stopni także nie przegrzewały

Hej dziewczyny z racji porodu po terminie (12.04) a termin 31.03:-) cc Mały Wojownik 3500 g i 56cm.
Wróciliśmy do domu. Pisze do Was jako już doświadczone mamy💗 mierze małemu temperature 37,2-37,3… wiem, ze noworodek mampodwyzszona, ale mały po urodzeniu mial antybiotyk, cpr miał podwyższone. Ja GBS dodatni.
Hej! U mnie mała 6 tygodni i cały czas ma temperaturę koło 37 - 37.1..żaden lekarz nic nigdy na ten temat nie powiedział, więc chyba jest ok

Hej dziewczyny :) witam się z Wami po długiej nieobecności- byłam na tym forum w ciąży, ale potem troche zabrakło czasu na internet ;) teraz jednak was podczytuję i macie dużo podobnych problemów, więc wracam, bo w grupie siła :D

Mam córeczkę Marysię, urodziła się 6 marca, w niedzielę skończyła 6 tygodni. Waży już spokojnie ponad 5kg, co do wzrostu dowiem się dzisiaj na szczepieniu.

Łącze się w bólu z tymi z Was, które mają dzieciaczki , problemami brzuszkowymi, bo u nas prężenie, bordowa buzia i wybudzanie się z powodu bąka dalej występują. Jak na razie odstawiłam produkty mleczne i daje małej Delicol - jest trochę lepiej, ale w nocy dalej często słyszę ze się spina i wydaje z siebie dziwne odgłosy :D podejrzewam, że częściowo to też wynika z tego że nałyka się sporo powietrza w czasie jedzenia.

1. Jak odbijanie swoje maluszki? Za każdym razem po/w trakcie jedzenia? Ja mam zawsze dylemat jak mała zaśnie co zrobić;) - karmię piersią
2. Moja Marysia w zasadzie codziennie około 17/18 zaczyna płakać i być marudna, czasem pomaga pierś, czasem spacer, ale jednak w większości przypadków to po prostu płacz którego nie da się ukoić (nawet jął pidaje pierś, to się wierci i ja odrzuca) - trwa to tak do 19/20. Myślicie ze to może być kolka? Mała nie ma w tedy twardego brzucha ani się nie pręży jak na gazy/kupkę...

Jedna z Was pytała o smoczki - u mnie sprawdził się Suavinex- jest miększy i bardziej płaski niż np Lovi :)
U nas też problemy od 18 do 20/21 🙈 na trzy dni odstawiłam małemu witaminę D i było lepiej, od wczoraj podaje znowu i historię z "kolkami" wróciły. Dziś na szczepieniu będę rozmawiać z lekarką co z tym faktem zrobić
Młody też ma ciągle temp w przedziale 36,9-37,2 więc to chyba norma

Z tą temperaturą to tak jest jak się mierzy termometrem takim bezdotykowym. U mnie to kilka razy pod rząd mogę mierzyć i każdy wynik inny, taka temp mi u małej wychodzi jak jest ciepło owinięta i nie śpi to zdarza się 37.3

U mnie podobnie:D w okolicach 5tyg miał 4560g
mój syn przy wypisie w 3 dobie zycia mial 3500 a po rownych 4 tyg 4700 wiec sporo pojadl 🤪

z twojego opisu wyglada jak kolla u was. Moj placze z powodu brzuszka o roznych porach dnia lub nocy. Co do gazów to nam radzono odbijac po jedzeniu skoro ma problem z ulewaniem. Faktycznie odkąd pilnuje by częściej sie odbiło to mniej ulewa. Maly itak juz mi nie usypia na dluzej orzy piersi bo w kolo gromadka glosnego rodzenstwa buszuje 😉 tylko nocą nie odbijam bo spimy razem. No chyba, ze juz calkiem nie moze zasnac a jest najedzony. To wtedy pomaga takie wybudzenie. Przewijam pieluche, odbijam go i włączam mu szum lub delikatne przyćmione światełko. Pomaga usnąć.
ja nie mierzylam jeszcze małemu

U nas jakby trocje łatwiej sie robi. Leoś jutro kończy 2 miesiące. Śpi w ciagu dnia lepiej. Dzis nawet nie podałam mu Espumisanu. Ale w razie awarii bede podawała.

reklama
Do góry