reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Jeju no różne, przeważnie po prostu wielowarzywne. Ostatnio takie bardziej gęste, np cukinia, marchewka, cebula, mięsko. Albo coś z kalafiorem czy brokułem i zageszczam ostatnio jogurtem naturalnym plus trochę mąki kukurydzianej. Dodaje też np kaszę bulgur, gryczaną, makaron lub ziemniaki. Ale nie same zupy, mój lubi też po prostu mięsko w sosie np. pulpeciki z indyka lub z szynki. No mówię, poszukaj sobie przepisów w necie, naprawdę można się zainspirować 🙂
Mogę spytać czemu akurat kukurydzianą a nie zwykłą mąka? Jest lepsza?

reklama
No ja jutro dzwonię aby ją umówić na szczepienie na meningokoki ale to podstawowe chciałabym w późniejszym terminie.
A nie musisz mieć nowego zlecenia na mleko od alergologa lub gastroenterologa?
Bo wydaję mi się , że przy zmianie mleka potrzebne jest nowe zlecenie.
Ciekawe jak będzie na tym nowym mleku.
No waga i wzrost super💪

No to neocate to już jest w ogóle "bez mleka" bo to jest najbardziej antyalergiczna mieszanka na rynku:)

No to u nas sprawa wygląda tak, że policzki są suche ale nie jakoś bardzo ale zesypało jej nogi i teraz pytanie po mleku czy po czymś innym bo jak sobie policzyłam ile jej nowych rzeczy alergizujących podałam w jednym tyg to się sama za głowę złapałam...aż mi wstyd było jak zdałam sobie z tego sprawę a było to kiwi, ogórek zielony, sezam, rzodkiewka:o
I nie podaję nic nowego i zobaczymy czy zejdzie z tych nóg czy nie...liczę , że to wina tych powyższych produktów a nie mleka bo kupki eleganckie(o ile można tak napisać o kupie)😂

Od przedwczoraj masz nas...więc pytaj o wszystko co Cie gnębi a postaramy się pomóc...w kupie raźniej🤗

Kurczę nie wiedziałam , że Melania to też taki niejadek innych produktów niż mleczko z piersi...:oops:
Moja to mleko dostaje tylko rano, w południe przed drzemką i na noc...reszta to jakieś inne produkty ..ale widzę też że ma wiele rzeczy których nawet nie chce spróbować bo głowę od razu odwraca...ma swoje jakieś tam ulubione a mi już się nudzi , że w kólko to samo ale jak sobie pomyślę , że się narobię a ona nawet nie zechce tego skosztować to idę w pewniaki...
Mam to samo. Też wolę zrobić coś co je. Bo raz, że dziecko głodne, dwa, że moja praca na nic.

Karmię mm niestety, nie z wyboru, wolałabym kp (choć nigdy jakoś za tym nie przepadałam - proszę nie bijcie). To też malutko zjada ale ten plusik, że kp, dla dziecka to mega dobrze, mleko matki jest super.
My nie z tych co biją 😂 chyba połowa z nas karmi mm a połowa piersią. Ja próbowałam piersią, pokarm miałam i prawdopodobnie zanikł z powodu krótkiego wędzidełka pod jezykiem Tomka. Nie lubiłam karmić piersią, bo czułam się wtedy nieatrakcyjna dla męża, bo normalnie jestem grubawa, a po porodzie ważyłam dodatkowo dużo więcej, piersi rozflaczone, gniotłam sutki jak mogłam, bo mam miekkie i płaskie, nakładki przyklejałam, brzydziły mnie później takie uciapane mlekiem. No fe i fuj. Jak przeszłam całkiem na mm to poczulam ulge.

Ta szczepionka to na odrę, ospę i różyczkę (to jedno ukłucie w nóżkę) plus pneumokoki (w rączkę). Nic strasznego. Mojemu dziecku po tym nic nie było. Nie bójcie się ;)

Dziewczyny, po tej szczepionce goraczka moze sie pojawić miedzy 5 a 10 dniem po szczepieniu,więc jakby co bez paniki 😉 u mojej starszej była równo tydzień po szczepieniu, 1 dzień i poten już wszystko ok.

No nie wiem czy i tak nie masz prawa do tego świadczenia. Bo ono przysługuje też do nianię np. więc nie wiem czy wymagają jakichś rachunków 🤔

Na nianie przysługuje 1000+ przez rok lub dodatkowe 500+ dla drugiego lub kolejnego dziecka w wieku 12 m-cy - 36 m-cy.
To 400+ przysługuje tym dzieciom, ktore się nie łapią na tamto świadczenie a wiec pierwsze dziecko chodzace do zlobka lub klubu malucha i pieniądze są przelewane na konto danej instytucji.

A szukalas jakiegoś klubu malucha w swojej okolicy? Moze są zajęcia dla mam z dziećmi, poznasz tez inne mamy. Pamietam jak przy pierwszym dziecku z utęsknieniem czekakam na czwartki, bo wtedy u nas były te zajęcia i mozna było pogadać z innymi dorosłymi 😁
Poza tym niedługo zaczną sie wyprawy na place zabaw to tez łatwiej będzie kogoś poznać.
A skąd jesteś?

Hehe nie zwróciłam na to uwagi bo skupiłam się na stopach Nastki:)Jak nosi rozmiar?
Ale podczas podglądu numer 2 odnalazłam i pićko:)

W zupce tylko mięsko i warzywa czy jeszcze kasza, ryż lub makaron?Chyba jutro będzie brokułowa u mnie..naszła mnie ochota:)

Tylko żeby później nie płaciła kary bo ostatnio był o tym artykuł ale to w sumie pediatra powinien wiedzieć.
U mnie za każdym razem było pytanie o zlecenie i jedna wypisywała tylko na 4 puszki receptę a druga nawet na 20 więc wolałam tą drugą z resztą o wiele lepsza bo podejście ma do dzieci a nie jak ta stara p....😁
No sama sobie taką zagwozdkę zrobiłam nie uważnie podając nowości...ale na szczęście jej chyba aż tak to nie dokucza bo nie marudzi...ufff:)

To ile zjada Ci tego mleka?Bo może wcale nie aż tak mało jak Ci się wydaje:)
Napisz ogólnie jak wygląda u Was przykładowy dzień z posiłkami bo może się okazać , że połowa dzieciaczków tak je:)
Właśnie kiedyś czytałam też o tych karach ale to w sumie nie mój problem ja niczego nie wymuszam chociaz nie powiem też mnie zdziwiło że niczego nie chce żadnego zaświadczenia ale chyba wie co robi bo już dosyć długo prowadzi tą przychodnie😉

Dziewczyny, po tej szczepionce goraczka moze sie pojawić miedzy 5 a 10 dniem po szczepieniu,więc jakby co bez paniki 😉 u mojej starszej była równo tydzień po szczepieniu, 1 dzień i poten już wszystko ok.

Na nianie przysługuje 1000+ przez rok lub dodatkowe 500+ dla drugiego lub kolejnego dziecka w wieku 12 m-cy - 36 m-cy.
To 400+ przysługuje tym dzieciom, ktore się nie łapią na tamto świadczenie a wiec pierwsze dziecko chodzace do zlobka lub klubu malucha i pieniądze są przelewane na konto danej instytucji.

A szukalas jakiegoś klubu malucha w swojej okolicy? Moze są zajęcia dla mam z dziećmi, poznasz tez inne mamy. Pamietam jak przy pierwszym dziecku z utęsknieniem czekakam na czwartki, bo wtedy u nas były te zajęcia i mozna było pogadać z innymi dorosłymi 😁
Poza tym niedługo zaczną sie wyprawy na place zabaw to tez łatwiej będzie kogoś poznać.
A skąd jesteś?
Kurczę, serio że z takim poślizgiem? Mój dziś równo tydzień po szczepieniu i mi właśnie strasznie "fika" ale oczywiście panie z przychodni nawet nie powiedziały mi o tym a ja nie wiedziałam. Dzięki

reklama
Hehe nie zwróciłam na to uwagi bo skupiłam się na stopach Nastki:)Jak nosi rozmiar?
Ale podczas podglądu numer 2 odnalazłam i pićko:)

W zupce tylko mięsko i warzywa czy jeszcze kasza, ryż lub makaron?Chyba jutro będzie brokułowa u mnie..naszła mnie ochota:)

Tylko żeby później nie płaciła kary bo ostatnio był o tym artykuł ale to w sumie pediatra powinien wiedzieć.
U mnie za każdym razem było pytanie o zlecenie i jedna wypisywała tylko na 4 puszki receptę a druga nawet na 20 więc wolałam tą drugą z resztą o wiele lepsza bo podejście ma do dzieci a nie jak ta stara p....😁
No sama sobie taką zagwozdkę zrobiłam nie uważnie podając nowości...ale na szczęście jej chyba aż tak to nie dokucza bo nie marudzi...ufff:)

To ile zjada Ci tego mleka?Bo może wcale nie aż tak mało jak Ci się wydaje:)
Napisz ogólnie jak wygląda u Was przykładowy dzień z posiłkami bo może się okazać , że połowa dzieciaczków tak je:)

Zależy od butów, zazwyczaj 20 - 21 jej zakładam. Ale obawiam się że zaraz i z tych butów co ma szybko mi wyrośnie 😂

Do góry