reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

My też urodzinki w domu. Już w ten weekend.
Będzie taki prościutki skromniutki tort.

I tu mam pytanko. U nas w rodzinach była taka zabawa, że wykładało się dziecku różne przedmioty, i niby co wybrał to takie zainteresowania/ hobby/ zawód będzie miał w przyszłości. Znacie to? Robicie Waszym maluchom w urodziny?
Ja planuję, tylko tych gadżetów za dużo nie umiem wymyślić.
( ja wybrałam w swój roczek książeczkę, a mój brat kieliszek 😉)
tak, u nas też jest taka zabawa. co prawda, to nijak się to ma do przyszłości, bo dziecko najpewniej wybierze to czego akurat nigdy jeszcze nie widziało na oczy np. różaniec, kieliszek albo nici, ale jako zabawa jest ok :)

reklama
Dziewczyny już wiem ( a raczej mocno podejrzewam) na co Nela jest uczuolna.. Niestety na nabiał, bmk, albo laktoze. Wcześniej jej się pojawiały plamy i znikały, bo smaruje maścią robioną z sterydem, ale od jakichś 2-3 tyg zaczęłam jej codziennie dawać jogurt naturalny z bananem, albo do chlebka serek biały Bieluch i tym razem ja jeszcze bardziej wysypało, masakra.. Więc podejrzewam, że to przez to. I dzisiaj i wvzoraj jej już nabiału nie podawałam, bo chcę by jej to zeszło i powiem Wam, że to jest masakra, bo nie wiem co jej dawać... Dzisiaj i wczoraj jadła chlebek z pasta warzywna Vege, mniej lubi ale już się przyzwyczaiła. Ale z czym innym mam jej podawać te kanapki albo jakieś deserki? Gdyby ona wszystko jadła to by było super, ale ona pomidora nie zje, normalnie owoców nie zje, tylko z słoiczka albo zblendowane i tak wybrzydza. Już nie mam pomysłu... Dzwoniłam do neurologopeda to mam w czwartek zadzwonić umówić termin bo ma pełno zapisów, ale pytała co się dzieje to jej powiedziałam i się mnie zapytała czy jest wrażliwa na zapachy, mówię, że nie zauważyłam. Powiedziała, że mam poobserwować, dać jej do powąchania musztardę, cytrynę, cynamon i sprawdzić jak reaguje, jak odchyla się i robi grymas to znaczy, że może mieć nadwrażliwość na zapachy.
Musisz dostarczyć jej białka i wapnia. Ja daję ryby, tzn. szprotki, śledzie z kręgosłupami, bo tam jest wapń. Jajka, pastę z ciecierzycy, jakieś mięso pieczone, możesz zrobić jakieś kotleciki z ziemniaków, ja ostatnio robię leniwe, ale one są z twarogiem.

dziewczyny, czy wasze maluchy mają jakieś zabawki do kąpieli? jakiś czas temu przeglądałam co jest na rynku, byłam też w smyku i wszystkie wydały mi się na takie starsze dzieci. Dla Domi wybrałam łódki takie z dziurkami, pływają sobie fajnie w wannie, mała stuka nimi tak jak klockami. ale może macie coś fajnego?

dziewczyny, czy wasze maluchy mają jakieś zabawki do kąpieli? jakiś czas temu przeglądałam co jest na rynku, byłam też w smyku i wszystkie wydały mi się na takie starsze dzieci. Dla Domi wybrałam łódki takie z dziurkami, pływają sobie fajnie w wannie, mała stuka nimi tak jak klockami. ale może macie coś fajnego?
Mój ma jakieś gumowe zwierzątka i wrzucam mu coś co tonie i kubeczek aby mógł sobie przelewać

Moja ma zwierzątka gumowe ale woli kubek którym nalewam wodę do żelazka :D a ostatnio wzięła ze sobą skarpetke do wanny i też było ok :D

Dziewczyny już wiem ( a raczej mocno podejrzewam) na co Nela jest uczuolna.. Niestety na nabiał, bmk, albo laktoze. Wcześniej jej się pojawiały plamy i znikały, bo smaruje maścią robioną z sterydem, ale od jakichś 2-3 tyg zaczęłam jej codziennie dawać jogurt naturalny z bananem, albo do chlebka serek biały Bieluch i tym razem ja jeszcze bardziej wysypało, masakra.. Więc podejrzewam, że to przez to. I dzisiaj i wvzoraj jej już nabiału nie podawałam, bo chcę by jej to zeszło i powiem Wam, że to jest masakra, bo nie wiem co jej dawać... Dzisiaj i wczoraj jadła chlebek z pasta warzywna Vege, mniej lubi ale już się przyzwyczaiła. Ale z czym innym mam jej podawać te kanapki albo jakieś deserki? Gdyby ona wszystko jadła to by było super, ale ona pomidora nie zje, normalnie owoców nie zje, tylko z słoiczka albo zblendowane i tak wybrzydza. Już nie mam pomysłu... Dzwoniłam do neurologopeda to mam w czwartek zadzwonić umówić termin bo ma pełno zapisów, ale pytała co się dzieje to jej powiedziałam i się mnie zapytała czy jest wrażliwa na zapachy, mówię, że nie zauważyłam. Powiedziała, że mam poobserwować, dać jej do powąchania musztardę, cytrynę, cynamon i sprawdzić jak reaguje, jak odchyla się i robi grymas to znaczy, że może mieć nadwrażliwość na zapachy.
Tak bez mleka jest ciężko, u nas po pomidorach był wysypany , ostatnio po rybie masakra, po żółtku niby nie po białku nie mam pewności ale nie chce w ogóle ruszyć jajecznicy - pluje. Z owocami mam o tyle dobrze ,że je raczej wszystkie z tym nie mam problemu . Na śniadania dostaje kaszkę albo bułkę i to często je suchą bo nieraz nie wiadomo z czym ale czasem robię jakieś pasty z groszku , ciecierzycy, awokado czasem posmaruje musem z owoców .

Ja w ogóle nabiału nie podawałam przy naszym AZS, jakoś oczywiste mi się wydawało że suche plamy są z mleka, mało tego, nawet sama ograniczam przez kp. Zresztą lekarz tak kazał. Teraz gdzieś od miesiąca daję jej chleb z serkiem a do kaszek/płatków na wodzie dodaję chlust mleka, no i już mamy, sucha plama na klacie i na nogach. Teraz będziemy się z tym bujać z miesiąc zanim zejdzie :/ jeśli Nela je normalnie jajko to wszelakie pasty jajeczne możesz robić do kanapek, z rybą czy z awokado itp a deserki też są dostępne wege. Ja wczoraj robiłam "budyń" jaglany - zblendowana kasza jaglana z dynią, nektarynką i bananem, możesz dodać dowolne owoce a nawet kakao, skoro zjada papki to powinno jej smakować.

Dzisiaj w pepco widziałam za 3 dyszki z fischer pricea podbierak i 3 główki do łowienia: lew, chyba leniwiec i coś tam jeszcze. Kupiłabym, ale stwierdziłam, że zaraz ma urodziny to dostanie kope zabawek 😅 to nie te zabawki, ale nie znalazlam akurat Fischerowych na necie:

Są też żabka i chyba wieloryb, też widziałam w pepco, i też za 30zł, które toczą bąbelki z pyska:

Dzieciom koleżanki kupiłam kiedyś takiego misia i zrobił furrore, ale fakt, że to 2 letnie dzieci były:

W ogóle to Tomek najczęściej kąpie się siedząc w miednicy pod prysznicem, więc jakoś dużo miejsca nie ma na zabawki, ale bardzo lubi kubeczki do kąpieli, bo może pić z nich wodę z mydlinami i zjadać piane 🤦‍♀️ kiedyś kupie mu takie kubki lub podobne:
Bo na pewno bedzie sie cieszyl ze mlynek sie kręci i bedzie wrzucal w obręcz zabawki i mozemy na stale przyczepic do sciany prysznica.

Coś takiego kupiłam siostrzeńcowi i bardzo to lubi. Tylko jest 7 mies.starszy.
Jasiek we wannie ma zabawki do piaskownicy. Wiaderko, foremka, łopatka itp. Ma też jedna gumowa kaczuszkę ale powiem szczerze że nie jestem do niej przekonana.. Na studiach na zajęciach z mikrobiologii rozcinalismy takie kaczki i widok nieciekawy... Staram się zawsze wylać z niej wodę i wysuszyć ale nie wiem czy skutecznie 🤷‍♀️ Mamy też nakręcaną motorówkę z lwem z Fisher price. Nie polecam. Motorówka nie daje rady z lwem na pokładzie 😁 Czesto też w wannie lądują klocki z clementoni.

reklama
Hmmm ja mam też takie proste raczej 🙂 Julek bawi się zazwyczaj w kąpieli takimi małymi wiaderkami, dwa z nich mają dziurki na dnie więc mały uwielbia kiedy leci z nich woda. Ostatnio kupiłam mu w Smyku taką małą nakręcaną rybkę i też ma niezły ubaw bo ona sama pływa przez chwilę.

Do góry