reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

A ja mam takie głupie pytanie odnośnie twardnienia brzucha. Jak to poznajcie? I skąd wiecie,że to macica a nie np bobas się wypina? Albo takie zwykłe skurcze przepowiadające, które mogą na tym etapie już występować? U mnie 27 tc i 1 dzień. Ja całą ciążę na luteinie ponieważ nie mam szyjki.( tak zrobili konizacje, że okazała się amputacją i nic nie zostało, pessara nawet nie ma na co założyć gdyby coś się zadziało:/
Np zaczynam czuć ciężko to opisać ale takie pieczenie, niby skurcz i to czuje juz chwilę wcześniej jak idzie, i zaraz jak dotknę to juz całe podbrzusze jak kamień.

reklama
Hej, mieszkam w Niemczech tu na czczo normę mam do 95 nie może być powyżej, natomiast 1h po posiłku jak w Polsce 140.
Diabetologa, mam co tydzień, co dwa, ale dopiero od tygodnia stosuje dietę i zapisuje co jadlam i mierze 4 razy dziennie cukry.
(na czczo, 1h po sniadaniu, 1h po obiad i 1h po kolacji).
Generalnie diabetolog powiedziała że w ciazy muszę odżywiać dziecko i tego co nie powinnam jeść zdecydowanie to:słodycze, soki i owoce typu:banany, winogron(gdzie najwięcej cukrów).
Resztę można jeść tylko nie tłusto wiadomo.
Metoda eliminacji na razie patrze co podnosi cukier.
Dziś np. na czczo tylko 87,bo nie objadłam się na noc.
Wczoraj na czczo 112 po małej porcji lodów wieczorem🙉
Ogólnie jem zdrowo:sałatki, makarony brązowe, kaszę Bułgar, ryby, pierś z kurczaka bez panierki, koniecznie razowy chleb.
Po jabłku np też dość wysoki cukier tz w normie ale 123.
Sa wafelki, chrupki, nawet czekolada dla dietetyków-nie takie złe.
Ale powiem Ci tu normę rano mam poniżej 95 a nie poniżej 90😱a Ty radzisz sobie z dieta?
Ja mam na czczo przeważnie tak do 88 najczęściej 84 86. No dietkę trzymam już miesiąc nie przytyłam jeszcze nic wogole waga cały czas mi spada w dół. Ale mały przybiera więc gin mówi że mam się nie martwić tylko pilnować cukrow. Mi dużo pomagają ogórki kiszone i kapusta kiszona robię sobie surówki i kapusty i marchewki do obiadu albo ogórka i pomidora plus kanapkę z wędlina na kolacje to nie raz po godzinie cukier nie przekracza mi 100 nawet. Pije dużo wody z cytryna i herbatę do posiłku ale też z cytryna. Ogólnie nie przekraczam 130 po posiłkach. A chleb no to ja znowu mogę tylko zytni pełnoziarnisty z biedronki żaden inny mi nie pasuje wogole. Czytałam że im bardziej czerstwy chleb tym lepszy dla cukrzykow. A owoce przemycam do jogurtu naturalnego. Na drugie śniadanie. Testowałam też soki owocowe. Grejpfrutowy też pomaga zbic cukier. Jeśli chodzi np o pomarańczowy no to rozcieńczam z wodą 3/4szkl soku reszta woda. Ale sok musi być naprawdę 100 %sok a nie jakieś nektary zawierające cukier. Ostatnio piekłam

Ja miałam problem z oddaniem próbki moczu na posiew, bo ciągle w badaniu wychodziło, że próbka zanieczyszczona. W końcu poradzono mi żebym podmyła się przed oddaniem próbki tak normalnie, a poźniej popsikała octeniseptem i poczekała aż wyschnie. Podziałało, także polecam 😁
Ja kupuję zawsze jałowe pojemniczki, przed szybko się umyję i jest ok.

Ja mam na czczo przeważnie tak do 88 najczęściej 84 86. No dietkę trzymam już miesiąc nie przytyłam jeszcze nic wogole waga cały czas mi spada w dół. Ale mały przybiera więc gin mówi że mam się nie martwić tylko pilnować cukrow. Mi dużo pomagają ogórki kiszone i kapusta kiszona robię sobie surówki i kapusty i marchewki do obiadu albo ogórka i pomidora plus kanapkę z wędlina na kolacje to nie raz po godzinie cukier nie przekracza mi 100 nawet. Pije dużo wody z cytryna i herbatę do posiłku ale też z cytryna. Ogólnie nie przekraczam 130 po posiłkach. A chleb no to ja znowu mogę tylko zytni pełnoziarnisty z biedronki żaden inny mi nie pasuje wogole. Czytałam że im bardziej czerstwy chleb tym lepszy dla cukrzykow. A owoce przemycam do jogurtu naturalnego. Na drugie śniadanie. Testowałam też soki owocowe. Grejpfrutowy też pomaga zbic cukier. Jeśli chodzi np o pomarańczowy no to rozcieńczam z wodą 3/4szkl soku reszta woda. Ale sok musi być naprawdę 100 %sok a nie jakieś nektary zawierające cukier. Ostatnio piekłam
Wiesz co z wagą i mnie też tak że ja od początku ciąży przytylam może 4kg góra, ważyłam 55-56kg a teraz zaledwie 59,chyba 60kg nawet nie ważę, a mała myślę, że już z 900g do 1kg bo ja dziś 26tc plus 1.
Soki też tylko naturalne z wodą.
To kiszonki obniżają cukier?
Ja to póki co dopiero od tyg w tych dietach tkwie🙈🤷‍♀️na razie patrze co nie wywala cukru.
Ładne masz cukry na czczo.

Wiesz co z wagą i mnie też tak że ja od początku ciąży przytylam może 4kg góra, ważyłam 55-56kg a teraz zaledwie 59,chyba 60kg nawet nie ważę, a mała myślę, że już z 900g do 1kg bo ja dziś 26tc plus 1.
Ja to póki co dopiero od tyg w tych dietach tkwie🙈🤷‍♀️na razie patrze co nie wywala cukru.
Ja to już 9 kg przytyłam 😂 ale waga sprzed ciąży to 49 kg, wiec chyba musialam nabrać masy żeby unieść bobasa😉 u mnie 28 tydzień. Cukrzyca opanowana jedzeniem kolacji ok 23 i w nocy o 4😅

No u mnie bardzo się sprawdzają kiszonki. Tak mnie ciaglo do ostrego do kiszonego już przed dieta jak to na chłopca :-) ale w diecie raz spróbowałam z ciekowosci i okazała się że u mnie przynajmiej tak działa jeden ogórek do kolacji lub obiadu i cukier zawsze ponizej 100 gdzieś tam może do 105 zależy jakie dodatki. I tak sobie od czasu do czasu serwuje albo ogórek albo surówka z kiszone kapusty. :-). No i pewnie ta herbata z cytryna też pomaga ale ja tylko po posiłkach pije. Ja przed ciążą miałam właśnie kilka kg na plusie więc jak ja nie przytyje to mnie to cieszy ale zawsze jakiś strach jest czy z maluszkiem wtedy wszystko jest ok.

No u mnie bardzo się sprawdzają kiszonki. Tak mnie ciaglo do ostrego do kiszonego już przed dieta jak to na chłopca :-) ale w diecie raz spróbowałam z ciekowosci i okazała się że u mnie przynajmiej tak działa jeden ogórek do kolacji lub obiadu i cukier zawsze ponizej 100 gdzieś tam może do 105 zależy jakie dodatki. I tak sobie od czasu do czasu serwuje albo ogórek albo surówka z kiszone kapusty. :-). No i pewnie ta herbata z cytryna też pomaga ale ja tylko po posiłkach pije. Ja przed ciążą miałam właśnie kilka kg na plusie więc jak ja nie przytyje to mnie to cieszy ale zawsze jakiś strach jest czy z maluszkiem wtedy wszystko jest ok.
To super wiedzieć wybrobuje kiszonki, zresztą bardzo lubie😁teraz już usg dużo częściej więc musimy pilnować wagi dzieci czy wszystko ok.
Ja np. Wczoraj pierwszy raz ugotowałam kaszę Bulgar, po niej też cukier super a, jak. dobra, dodatam trochę bulionu plus sałatka jarzynowa i już super obiad👌

reklama
Ja to już 9 kg przytyłam 😂 ale waga sprzed ciąży to 49 kg, wiec chyba musialam nabrać masy żeby unieść bobasa😉 u mnie 28 tydzień. Cukrzyca opanowana jedzeniem kolacji ok 23 i w nocy o 4😅
A, ja, mogę nie jeść od 21do rana i cukier poniżej 90, ja w dzień jem małymi porcjami ale praktycznie nonstop wychodzi co 2-3h cos😁siedzę obecnie w domu, jem, śpię i wychodzę na, spacery z psem. Ale cóż pandemia🤷‍♀️

Ostatnia edycja:
Do góry