reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

No właśnie dziewczyny, bo piszecie tu o bujaczkach i leżaczkach. Jakie macie?
Mi fizjo powiedziała, że bujaczki i leżaczki nie są dobre dla niemowląt, bo nie są dobre na kręgosłup dziecka, zła pozycja. No niby ma rację, ale ja zakupiłam taki leżaczek zwykły, żaden wymyślny juz w ciąży i pomimo zakazu fizjo dwa dni temu go wyciągnęliśmy i szczerze mówiąc ratuje dupe totalnie. Ona uwielbia w nim być, ona w nim jest jak żywioł energii, skacze jak szalona, łapie do rączek te grzechotki na pałąku i aż żal mi jej tam nie dawać jak taką frajdę jej to sprawia i przynajmniej w tym czasie mogę coś zrobić. Mało ją do tego daje, bo góra dwa razy dziennie za 10 minut, żeby nie leżała w tym dużo.. Ale skoro jej się podoba to bym kupiła jakiś lepszy, mniej obciążający kręgosłup.
no ja długo zwlekałam ale trzeba jakość iść do wc czy wody się napić czy zjeść coś niestety... moja fizjo zaznaczyła tylko żeby nie było to godzinami a jak max 2h dziennie to bez przesady.
zaznaczyła też że żadne na pałąkach taki jak babybjorn (a właśnie takie początkowo chciałam kupić 🤪 ) w rezultacie kupiłam polskiej firmy 3 w 1
mój leży max 15 min jak coś zrobię oczywiście wygląda wtedy jak na skazaniu ale tak samo wygląda w foteliku samochodowym kwestia pasów niestety trzyma je i wpatruje w nie jakby miał sprawić samym patrzeniem, że znikną tak mi go szkoda no ale cóż 😂 jak go wypinam to odrazu jest uśmiech🤣.

reklama
Mi fizjo powiedziała, że bujaczki i leżaczki nie są dobre dla niemowląt, bo nie są dobre na kręgosłup dziecka, zła pozycja. No niby ma rację, ale ja zakupiłam taki leżaczek zwykły, żaden wymyślny juz w ciąży i pomimo zakazu fizjo dwa dni temu go wyciągnęliśmy i szczerze mówiąc ratuje dupe totalnie. Ona uwielbia w nim być, ona w nim jest jak żywioł energii, skacze jak szalona, łapie do rączek te grzechotki na pałąku i aż żal mi jej tam nie dawać jak taką frajdę jej to sprawia i przynajmniej w tym czasie mogę coś zrobić. Mało ją do tego daje, bo góra dwa razy dziennie za 10 minut, żeby nie leżała w tym dużo.. Ale skoro jej się podoba to bym kupiła jakiś lepszy, mniej obciążający kręgosłup.
U nas tylko wystarczy położyć na brzuchu np w łóżeczku i dać coś do zabawy to chociaż jestem w stanie coś zrobić w domu, np iść wywiesić pranie albo coś zrobić do jedzenia.

no ja długo zwlekałam ale trzeba jakość iść do wc czy wody się napić czy zjeść coś niestety... moja fizjo zaznaczyła tylko żeby nie było to godzinami a jak max 2h dziennie to bez przesady.
zaznaczyła też że żadne na pałąkach taki jak babybjorn (a właśnie takie początkowo chciałam kupić 🤪 ) w rezultacie kupiłam polskiej firmy 3 w 1
mój leży max 15 min jak coś zrobię oczywiście wygląda wtedy jak na skazaniu ale tak samo wygląda w foteliku samochodowym kwestia pasów niestety trzyma je i wpatruje w nie jakby miał sprawić samym patrzeniem, że znikną tak mi go szkoda no ale cóż 😂 jak go wypinam to odrazu jest uśmiech🤣.
No i taki leżaczek jest super, bo dziecko w nim nie siedzi tylko leży i kręgosłup jest prosto 🙂

Na palakach to chodzi o taki, że jak się ugnie leżaczek to tak buja i skacze?

Nawet nie strasz , że czeka mnie usypianie na rękach do 2-3 lat:o....dzisiaj próbowałam różnych opcji byleby nie bujać i skończyło się tym , że zamiast zasypiać 20 minut trwało to 1,5 h i straszną histerią.....w dzień zasypia w wózku a na noc nie zaśnie...

Taki egzemplarz... Moja starsza córka była/jest taka wymagająca. Jako dwulatka wymaga więcej uwagi niż mój 3 miesięczniak. Do 8-9 miesiąca zasypiała tylko na rękach albo przy cycku, dopiero jak zaczęła raczkowac to mogłam ją usypiac przytulając i glaskajac. Zarówno przy noszeniu jak i i przy przytulaniu spuewakalam jej kołysanki i do dzisiaj muszę jej coś śpiewać przed zaśnięciem. Ale to był ten stały element rytuału zasypiania i jak zmieniałam z noszenia na tulenie i głaskanie to ten element był cały czas obecny, więc łatwiej było jej zaakceptować zmianę.

A czy to normalne ze sie juz rwie do siadania? Od 2 tygodni mi za wszelka cenę próbuje usiąść.

Dziecko nie powinno uczyć się siadać przez zginanie brzucha tylko z obrotu. Dorośli też tak powinni siadać z leżenia. Ja się pilnuje bardzo bo widzę, że mogą starsza córka nas podpatruje i jak ja siadam z leżenia przez zginanie brzucha to ona też tak próbuje mimo że jej naturalny nawyk to przez obrót.

jak ja się cieszę że do Was zaglądam 🥰 uwielbiam Was!
też noszę ile się da, tulę ile się da i 100% czas dla dziecka, Mąż tak samo 🤪 nigdy nie zostawiamy nawet jak śpi jedno siedzi na fotelu
niestety wszystko inne leży odłogiem ☹️jeszcze tego nie rozgryzłam jak to połączyć i gdzie czas uszczknąć🙄
może przesadzamy ale długo czekaliśmy na niego 😍

I masz rację, tul, nos ile się da. To są jedyne chwilę w swoim rodzaju. Dziecko nie będzie pamiętać, że bylo posprzątane w domu tylko to, że rodzice byli blisko i reagowali na jego potrzeby ♥️

Starsza bez leżaczka i bujaczka się wychowywała to i młody też. U nas mata skip hop, na macie na brzuszku ogląda książeczki rozkładane czuczu, do tego mata lesna kraina tiny love i póki co wystarcza 😊

Moja malutka też czasami leży w leżaczku.
Mamy Joie Serina 3w1.

Fajny jest, ma sporo funkcji, melodii i jak dam huśtanie na maxa - 5, to mała ma jak w wesołym miasteczku 🥴 dlatego nasza moc to 3 i jest ok.

Zazwyczaj biorę te maszynę do kuchni, ustawiam na lekkie bujanie i robię obiad a mała husta się i bawi pieluszka lub gryzakiem. Zdarza się, że zasypia w tej hustawce i wtedy przneosze ja do łóżeczka.

Nie leży na tym codziennie i też nie zbyt długo, więc nie przejmuje się za bardzo tymi zaleceniami🤷‍♀️

mój leży max 15 min jak coś zrobię oczywiście wygląda wtedy jak na skazaniu ale tak samo wygląda w foteliku samochodowym kwestia pasów niestety trzyma je i wpatruje w nie jakby miał sprawić samym patrzeniem, że znikną tak mi go szkoda no ale cóż 😂 jak go wypinam to odrazu jest uśmiech
Moja to nawet 15 min nie wytrzyma....a myślałam, że taki bujaczek uratuje mi dupę...ale cóż nasze "typy" tak mają , że fotelik i bujaczek bleee...:)

Taki egzemplarz... Moja starsza córka była/jest taka wymagająca. Jako dwulatka wymaga więcej uwagi niż mój 3 miesięczniak. Do 8-9 miesiąca zasypiała tylko na rękach albo przy cycku, dopiero jak zaczęła raczkowac to mogłam ją usypiac przytulając i glaskajac. Zarówno przy noszeniu jak i i przy przytulaniu spuewakalam jej kołysanki i do dzisiaj muszę jej coś śpiewać przed zaśnięciem. Ale to był ten stały element rytuału zasypiania i jak zmieniałam z noszenia na tulenie i głaskanie to ten element był cały czas obecny, więc łatwiej było jej zaakceptować zmianę.
Liczę jednak na to , że uda się moją przestawić jakoś....będę próbować....heh jak ja mojej śpiewam to zaczyna się śmiać....szczerze mówiąc nie dziwię się 😂

Moja malutka też czasami leży w leżaczku.
Mamy Joie Serina 3w1.

Fajny jest, ma sporo funkcji, melodii i jak dam huśtanie na maxa - 5, to mała ma jak w wesołym miasteczku 🥴 dlatego nasza moc to 3 i jest ok.

Zazwyczaj biorę te maszynę do kuchni, ustawiam na lekkie bujanie i robię obiad a mała husta się i bawi pieluszka lub gryzakiem. Zdarza się, że zasypia w tej hustawce i wtedy przneosze ja do łóżeczka.

Nie leży na tym codziennie i też nie zbyt długo, więc nie przejmuje się za bardzo tymi zaleceniami🤷‍♀️
Też mam taki bujany...i też kupowałam z zamiarem posadzenia...ona się buja, bawi i patrzy na matkę jak robi coś w kuchni...ale niestety ona "bujać " się nie lubi:/😂

reklama
ja mówiłam że moje dziecko będzie miało jedną zabawkę aha 😂
-my mata i piłka fasolka + lustro (piłkę przykrywam kocem albo pielucha bo obślinione na bank)
-kotek do ćwiczenia na brzuchu o taki
Zobacz ofertę: BĄCZEK KOTEK Z KOLOROWYMI KULECZKAMI SPINNER https://allegro.pl/oferta/baczek-kotek-z-kolorowymi-kuleczkami-spinner-10459497167
-do ćwiczenia boków albo
Zobacz ofertę: PIŁKA Interaktywna KULA GRZECHOTKA Magiczna GRYZAK https://allegro.pl/oferta/pilka-interaktywna-kula-grzechotka-magiczna-gryzak-9560703262
albo piłki
Zobacz ofertę: HENCZ SENSORYCZNE PIŁKI KSZTAŁTY EDUKACYJNE 5 szt. https://allegro.pl/oferta/hencz-sensoryczne-pilki-ksztalty-edukacyjne-5-szt-10695885361
lub miękie
Zobacz ofertę: FISHER PRICE PIŁECZKI SENSORYCZNE 5 ZMYSŁÓW FXC32 https://allegro.pl/oferta/fisher-price-pileczki-sensoryczne-5-zmyslow-fxc32-8877958796
- do zabawy na kolanach zabawki z arktycznej krainy (matę wywaliliśmy pałąki ograniczają przestrzeń poznawcza dziecka)
Zobacz ofertę: Mata Edukacyjna Arktyczna Kraina Tiny Love duża https://allegro.pl/oferta/mata-edukacyjna-arktyczna-kraina-tiny-love-duza-10003856527
- w łóżeczku do g. 20 karuzela wywalona (ogranicza dziecko i nie jestem w stanie u pilnować żeby była cały czas nagli brzuszkiem bo się wierci)
zainwestowałam w mobile do sufitu przyklejane kij najnowszy projekt 😜
Zobacz ofertę: Jabadabado: drewniane mobile SAMOLOTY T274 https://allegro.pl/oferta/jabadabado-drewniane-mobile-samoloty-t274-10703688522
i
Zobacz ofertę: Mobil Karuzela Montessori Wieloryby czarno-biała https://allegro.pl/oferta/mobil-karuzela-montessori-wieloryby-czarno-biala-8605340707
jak włączam wieczorem chmurkę taką to robi robotę
Zobacz ofertę: FISHER PRICE USYPIACZ SENNA CHMURKA GJD44 https://allegro.pl/oferta/fisher-price-usypiacz-senna-chmurka-gjd44-10241567689
- w łóżeczku od g.20 dostawka tylko Szumiś ZAzu z nim zasypia
- do wózka zawsze czysta pielucha i obowiązkowo piesek
Zobacz ofertę: CANPOL GRZECHOTKA GRYZAK ZAWIESZKA DO WÓZKA PIESEK https://allegro.pl/oferta/canpol-grzechotka-gryzak-zawieszka-do-wozka-piesek-7077167669
- na leżaczku tylko pielucha lub gryzaczek najbardziej lubi ten
Zobacz ofertę: MIĘKKI EKOLOGICZNY GRYZAK ZĄBKOWANIE LANCO https://allegro.pl/oferta/miekki-ekologiczny-gryzak-zabkowanie-lanco-9617805662
ten np strasznie go wkurza więc okazjonalnie😜
Zobacz ofertę: Gryzak gryzaczek dentystyczny szczoteczka małpka n https://allegro.pl/oferta/gryzak-gryzaczek-dentystyczny-szczoteczka-malpka-n-10515500253

no i oczywiście książeczki sensoryczne i bajki czytam zwykle Andersena lub Grimm lub Mądre bajki ale szczerze to on nie kumam tego jeszcze 😂
ale nam leci 21 tc więc to trzeba cały czas obserwować🥰

w planach ośmiornica która polecałyście ale jeszcze nie wiem która 🤔
Brakuje Ci mojego ukochanego króliczka 🤣🙈🙈
Dobrusia uwielbiała, Marcysi też kupiłam i też uwielbia i jest też wesja dla chłopców choć z uwagi na tę mega szeleszczącą spódniczkę wersja "dziewczęca" jest fajniejsza https://allegro.pl/oferta/mom-s-care-maskotka-sensoryczna-kroliczka-roz-937-7930870092

I tę ośmiornicę młoda uwielbia memlać za macki https://allegro.pl/oferta/mom-s-care-mini-osmiornica-czerwona-997-7939327337

Wiem co to za krzesełko, bo moja siostra to miała i jest rewelacyjne, też wchodziła na to z każdej strony i zabawę miała świetną, więc na pewno będę chciała to mieć 😁 Kule też miała, więc też będę ją kupowała 😁

No ja rozumiem, wiem o co Ci chodzi i masz w zupełności rację. Bardziej chodzi mi o to, że takie dziecko już Ci powie co mu nie pasuje, możesz z nim porozmawiać, może podejść do Ciebie jakby mu się krzywda w jakiś sposób działa, a taki niemowlak nie umie ani nic powiedzieć, ani podejść i nie wie jak ma zawołać mamę o pomoc. 3 letnie dziecko jak chce się przytulić, albo potrzebuje bliskości to zawoła i powie, żeby przyszła mama i przytuliła a takie maleństwo nie powie tylko płaczę. I teraz płacze o przytulenie i bliskość a mama idzie do innego pokoju i czeka aż się uspokoi, to tak jakby 3 letnie dziecko wołało o bliskość i przytulenie a mama się zamyka w drugim pokoju i ma gdzieś to, że dziecko chce się przytulić. Bardziej o to mi chodzi 😉

Ja też oczywiście nie raz zostawiłam małą w kokonie i jak odeszłam by coś zrobić to zaczęła marudzić, jak marudzi to idę się wysikać czy co tam zamierzam w danej chwili ważnego zrobić, ale cały czas do niej mówię co robię, że zaraz przyjdę tylko skończę itp. Także też nie lecę na każde stęknięcie, bo tak by się żyć nie dało i człowiek by się nawet nie miał jak wysikać. Ale jak zaczyna płakać to zawsze przychodzę i przytulam 🙂

Ooo, zaciekawiła mnie tą książką. Chętnie bym poczytała, ale kuźwa nie mam kiedy czytać, a mam super książkę Pierwszy rok życia dziecka od Heidi Murkoff i marzę poczytać co w danym miesiącu dzieje się z maluszkiem, jak się rozwija itp. Mam od niej pierwsza cesc W oczekiwaniu na dziecko i jest bomba, w ciąży przeczytałam ją całą, było wszystko napisane o ciąży w danych miesiącach, o porodzie, połogu, chorobach itp itd 😁
Książkę z braku czasu czytałam na kiblu czyli naprawdę hardkorowo, po 2-3 strony na raz. Naprawdę jest super.
I bajka dla dzieci (ale starszych, dla mojej prawie 4latki jest ok) "Kraina Nadziei"

Mam leżaczek - hustawkę z fisher price, ale leży w garazu, bo Dobrusia by mi ją rozniosła (to zresztą po niej jest). Mała by pewnie chciała w niej siedzieć, no ale ona jest do 9 kg, a Dobrusia waży 20 🤣🤣

Ja nie mam wcale leżaczka i bujaczka 🙈u nas tą funkcję spełnia kosz mojżesza ale bez opcji bujania🙈
Moja w koszu mojżesza w ogóle nie chce leżeć. Jest duży, więc spokojnie jeszcze ze dwa miesiące możemy go używać, ale chyba sprzedam, bo po co mi, wstawię łóżeczko chyba.

Ja głównie sprzątam ostatnio jak mała zaśnie. Ile razy mopem nie przywalę tak ostro o coś 😂😂 I się młoda ocknie ale dalej zaśnie
Ja zazdroszczę, że możesz coś zrobić. Żeby moja spała to albo wózek na dworzu, albo 15minutówki. I jeszcze musi być bardzo cicho. Co jak możesz się domyślić z niespełna 4latką jest fizycznie niemożliwe. Na szczęście śpi w nocy.

Do góry