reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2016

Cocosh co ile są wizyty zapisywane? Co 15min? I zapisujesz się tylko na poradę? A zdarzyło ci się ze lekarz chciał zrobić usg? I co wtedy jak juz nie mam miejsca? Bo pani na infolinii powiedziała że na usg osobno się trzeba zapisać i jak nie ma już miejsca to na inny dzień. Beznadzieja

reklama
Ja torbę powoli szykuje. Na szkole rodzenia mówili żeby od 35 tyg wozic ją ze sobą, ale po moich ekscesach powoli już się pakuje.
W lux medzie jest taka beznadzieja. Osobno trzeba się zapisac na wizytę i osobno na usg. Zapisałam się na wizytę a na usg już nie ma miejsca. Dzwoniłam z pytaniem co jak lekarz stwierdzi że jednak usg trzeba zrobic? Pani (niemiła jakaś młoda laska) powiedziała że w inny dzień!!! Oni uważają że ja mam przewidziec co lekarz będzie robił? Mogłam się od razu zapisac na ewentualną cytologię i jeszcze parę innych rzeczy.....a najlepsze że płatne jest przed wizytą wszystko. Straszny bajzel! a wizyta 90zł i usg które trwa 10 min też 90 zł. Ewidentne nabijanie kasy....
a witaminy biorę prenatal plus i ten kwas dha dodatkowo
Agiszonek ja mam kartę w luxmedzie wykupioną przez firmę i za nic nie płacę. USG jest osobno i też mnie to dziwiło. Ja mam tak, że chodzę na kontrolne wizyty co miesiąc gdzie usg jeśli już robią i jest w gabinecie sprzęt akurat to takie 3 minutowe, żeby zobaczyć czy serce bije. Tych dłuższych USG to mam 3.

Nie wiem jak w tym wiaderku myć głowę. Kojarzę że jakiś czas temu ktoś wspominał że ma zamiar kupić dlatego pytam.
Ja jakoś nie mam zaufania do stojaków pod wanienki, mało stabilne mi się wydają. Mam dużą umywalkę z płaskim dnem i do niej wstawialiśmy wanienkę, teraz też tak planujemy.
Smoczków jeszcze nie kupowałam, poprzednio tommy teepee kupowałam. Dzisiaj zamówiłam butelki dr browna. Teraz rozglądam się za laktatorem i monitorem oddechu.

Ja do tej pory zawsze miałam na każdej wizycie nawet przed ciążą USG. a dziś nie zrobiła wcale.. i pierwszy raz bez wzierników badała - nie wiem czy taki dzień leniwy miała czy już na tym etapie się nie używa..
Poprzednio jak do innej chodziłam to całą ciążę tylko palcem badała zero wzierników..
A przed ciążą to na każdej wizycie zawsze też USG piersi było..

Fanti ja w tej i poprzedniej ciąży tylko palcem miałam badania, bez wziernika.

A dziś zamówiliśmy łóżeczko i materac dla małego. Jak powoli zaczynam kupować różności dla Tymka to dochodzi do mnie, ze to juz niedługo.

reklama
Cocosh co ile są wizyty zapisywane? Co 15min? I zapisujesz się tylko na poradę? A zdarzyło ci się ze lekarz chciał zrobić usg? I co wtedy jak już nie mam miejsca? Bo pani na infolinii powiedziała że na usg osobno się trzeba zapisać i jak nie ma już miejsca to na inny dzień. Beznadzieja
Wizytę sama sobie umawiam na infolini albo przez portal z wyprzedzeniem jakie akurat ma lekarz. Do mojego muszę mieć wizytę zaklepaną 2 miesiące wcześniej inaczej się nie dostane. Taką wizytę mogę mieć kiedy chcę tak naprawdę w ramach pakietu, ale mój prowadzący lekarz i chyba każdy lekarz chcę raz w miesiącu robić kontrolę. Zawsze mam wtedy sparwdzanę wyniki badań jakie akurat wypadły na ten miesiąc, badanie zwykłe gdzie lekarz sprawdza szyjkę na krześle i USG jeśli jest w gabinecie aparatura. USG jest wtedy tylko 2-3 minutowe i lekarz sprawdza czy dzidzia "żyje". Jak nie ma miejsca do mojego ( raz nie mogłabym na planowanej i szukałam byle kogo do kontroli co miesięcznej) to zapisuję się do pierwszego z brzegu a jak terminy długie to mówię, że jestem w tym i tym tygodniu ciąży i że muszę zostać zbadana i wtedy babka wypytuję osobiście lekarzy czy mnie ktoś przyjmie i oddzwania. USG takie długie to robią właśnie osobno i tzreba się celowo na nie zapisać jako na USG a nie na wizytę u ginekologa. W Krakowie np. Takie USG wykonują tylko w jednej placówce bo tam mają sprzęt do tego. Akurat ona jest najbliżej dla mnie więc mi pasuję ale jest to dziwne.
A w luxmedzie jest jeszcze tak, że przy pokoju ginekologa jest osobny pokój z położnymi gdzie trzeba się zarejestrować na ważenie i pomiar ciśnienia, które trzea wykonać przed wizytą u ginekologa :). W przypadku niektórych lekarzy położne wypełniają też kartę ciąży wynikami badań. :)

Do góry