reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Ja kawy pije 1-2 dziennie ale słabe i z mlekiem[emoji4] piłam na początku ciąży inke ale przestała mi smakować.

Z tymi różnymi powiedzeniami to śmiesznie bywa- odkąd wyjechałam z pl to miałam styczność z wieloma Polakami z innych regionów Polski. I tak strasznie irytowalo mnie jak ktoś mówił 'kupywac', teraz już jestem przyzwyczajona[emoji2] pole to też ponoć z małopolski[emoji5] a dziopki jeszcze nie słyszałam wcześniej zanim mama_NS tu na forum pisała[emoji3] aaa i jeszcze mojego M bratowa pochodzi z Torunia i zamiast tak albo no mówi 'jo' co bardzo wkurza mojego M[emoji23][emoji23] mnie to już obojętne bo w pracy wiele ludzi mówi jo i jakoś tak przywyklam[emoji4]

reklama
aaa i jeszcze mojego M bratowa pochodzi z Torunia i zamiast tak albo no mówi 'jo' co bardzo wkurza mojego M
emoji23.png
emoji23.png
mnie to już obojętne bo w pracy wiele ludzi mówi jo i jakoś tak przywyklam
emoji4.png
mój mąż z Torunia i się mówi jo, ale jo mówi się też w Gdyni i nie tylko, także ja już dawno przywykłam :)
Mnie chyba nie irytują jakieś regionalne powiedzonka :) czasami mogę czegoś nie zrozumieć, a później już się człowiek przyzwyczaja. Raczej kaleczenie polszczyzny bardziej mnie boli :p "poszłem, wyłończyć-włończyć" i takie tam ;)

Pospałam trochę, lepiej mi, zjadłam zupkę burakową pyszna :D dzieciaków już nie ma ufff :p

Oj te regionalne powiedzonka...trzy lata w Łodzi i cały czas używałam Krańcówka (zajezdnia), Migawka (miesięczny) czy bajaderka :) Przeprowadziłam się do Poznania i co krok słyszę wuchta wiary, ćmiki, bambery itd. U mojego męża dzieci wychodzą na podwórko, u mnie na dwór :) ot takie małe zawirowania ;p

mój mąż z Torunia i się mówi jo, ale jo mówi się też w Gdyni i nie tylko, także ja już dawno przywykłam :)
Mnie chyba nie irytują jakieś regionalne powiedzonka :) czasami mogę czegoś nie zrozumieć, a później już się człowiek przyzwyczaja. Raczej kaleczenie polszczyzny bardziej mnie boli[emoji14]"poszłem, wyłończyć-włończyć" i takie tam ;)

Pospałam trochę, lepiej mi, zjadłam zupkę burakową pyszna :D dzieciaków już nie ma ufff :p
tak właśnie na Pomorzu też tak mówią i w okolicach, koleżanka z siostrą niedaleko Łeby mieszkają i jo cały czas gadają[emoji5] mnie też bardziej wkurza jak ktoś robi takie błędy językowe lub ortograficzne[emoji12]
Emilia no ja cały czas tak mówię hehehe w końcu pierwsze 18 lat życia w łodzi[emoji4] a podwórko też mówię, tak samo i dwór ale podwórko to ten teren dookoła domu, bloku dalej już nie[emoji12]

wrzuciłam moją chalke do pieca, ciekawe jaka wyjdzie[emoji3][emoji3]

Paulyna bajaderka to taka czekoladowa babeczka[emoji5] swoją drogą myślałam ostatnio o bajaderkach i zjadłabym taka z cukierni[emoji12] a ciekawe jak na to się mówi w innych częściach polski bo nawet nie wiem[emoji2]

Emilia ja kupowałam w czasach liceum na pietrynie w cukierni dybalski[emoji23] nawet nie wiem czy ta cukiernia jeszcze istnieje, ale były mega duże smaczne i w przystępnej cenie[emoji2][emoji2]

Emilia ja kupowałam w czasach liceum na pietrynie w cukierni dybalski[emoji23] nawet nie wiem czy ta cukiernia jeszcze istnieje, ale były mega duże smaczne i w przystępnej cenie[emoji2][emoji2]
Dybalski jest nawet ostatnio jak bylam w Lodzi weszlam nadal pyszne ;) a najlepsze paczki o najwiekszej ilosci smakow od Raffaelo po Roze byly w cukierni Jas i Malgosia na zachodniej ;)

Wysłane z mojego PAP5451DUO przy użyciu Tapatalka

reklama
Dybalski jest nawet ostatnio jak bylam w Lodzi weszlam nadal pyszne ;) a najlepsze paczki o najwiekszej ilosci smakow od Raffaelo po Roze byly w cukierni Jas i Malgosia na zachodniej ;)

Wysłane z mojego PAP5451DUO przy użyciu Tapatalka
muszę wstąpić do jednej i do drugiej. Ale to chyba bez M bo on po centrum łazic nie lubi, wezmę mamę lepiej[emoji2] tylko muszę czekać aż zajade do Polski...

Do góry