reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Ja czuje takie pulsowanie i brzuch mi kata w tym czasie. Jak leżę na płasko to widac ze w jednym miejscu pulsuje ale to nie sa jeszcze płynne ruchy. Jako ze to druga ciąża to powinnam jakos to wiedzieć a kurde zaćmienie mam totalne i nie wiem jak to z mała było ze wiedziałam ze to to.... a do płynnych ruchów to pewne ok 20 tyg.
U mnie dzis 16+5

reklama
I czuje jakies 3 cm pod pępkiem najbardziej po prawej str albo jak kichne to tez cos czuje i to chyba nie jelita. Ale juz bym chciała tak bardzo bardzo czuć maleństwo

Ja tez miałam cały czas łożysko na przedniej ścianie. Jak się w poniedziałek okaże, że nadal tam jest, to chyba będzie problem...

Wszystkozajete nie wiem gdzie mam [emoji1] w czwartek na wizycie zapytam. Mialam cos o kosmowce z przodu tylko wspomniane na 1 gen.

f2w3d5qp5q8w40tn.png

Z kosmówki robi się łożysko, więc masz z przodu zapewne. W takim układzie działa jak poduszka więc może tłumić odczuwanie ruchów. Ale 16tc to nawet jakby z tylu było to jeszcze dość wcześnie :)

Jolka112 a czemu problem? To prawidłowe położenie, tak samo jak na tylnej ścianie. Raczej magicznie na tył nie przeskoczyło skoro już lekarz potwierdził, że jest na przedniej ścianie ;)

JegoBaba, ale czego zdjęcie zrobiłaś? Chcesz powiedzieć, że w 16 tygodniu Twoje dziecko kopie już tak, że to widać przez brzuch? Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić, większość kobiet w pierwszej ciąży w 16 tygodniu w ogóle jeszcze nie czuje ruchów, na tyle są delikatne, a co dopiero wybrzuszanie. Nie mówię, że nie, bo różne przypadki chodzą po ludziach, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Ja na swoim brzuchu jak go obserwuję to od dawna często widzę, że tu się coś wybrzuszy, tam coś pulsuje, ale to zdecydowanie nie dzidzia. No nie wiem, chyba, że jesteś baaaardzo chuda, to wtedy nie mam pojęcia, jak to działa. Ale w 16 tygodniu to raczej i tak nie byłoby w okolicach pępka.

Spójrzcie, na jakim etapie w którym miejscu znajduje się dno macicy (dla przypomnienia: dno macicy to jej najwyżej położony punkt, czyli dzidzia znajduje się poniżej tej kreski:

Obraz1.jpg

Jolka, a co jest złego w łożysku na przedniej ścianie (poza tym, że mama rzadziej czuje ruchy, bo łożysko je trochę tłumi)? To prawidłowa lokalizacja łożyska. Problem jest, jeżeli łożysko jest przodujące. A przodujące nie znaczy, że jest na przedniej ścianie tylko że jest na dole i zasłania ujście szyjki macicy.

Fajne zdjęcie :) czyli dobrze przykładam ręce niziutko nad wzgórek :D

Aż się boję końcowej fazy macica w okolicy mostka i moja przepuklina tam umiejscowiona :/

JegoBaba, ale czego zdjęcie zrobiłaś? Chcesz powiedzieć, że w 16 tygodniu Twoje dziecko kopie już tak, że to widać przez brzuch? Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić, większość kobiet w pierwszej ciąży w 16 tygodniu w ogóle jeszcze nie czuje ruchów, na tyle są delikatne, a co dopiero wybrzuszanie. Nie mówię, że nie, bo różne przypadki chodzą po ludziach, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Ja na swoim brzuchu jak go obserwuję to od dawna często widzę, że tu się coś wybrzuszy, tam coś pulsuje, ale to zdecydowanie nie dzidzia. No nie wiem, chyba, że jesteś baaaardzo chuda, to wtedy nie mam pojęcia, jak to działa. Ale w 16 tygodniu to raczej i tak nie byłoby w okolicach pępka.

Spójrzcie, na jakim etapie w którym miejscu znajduje się dno macicy (dla przypomnienia: dno macicy to jej najwyżej położony punkt, czyli dzidzia znajduje się poniżej tej kreski:

Obraz1.jpg

Jolka, a co jest złego w łożysku na przedniej ścianie (poza tym, że mama rzadziej czuje ruchy, bo łożysko je trochę tłumi)? To prawidłowa lokalizacja łożyska. Problem jest, jeżeli łożysko jest przodujące. A przodujące nie znaczy, że jest na przedniej ścianie tylko że jest na dole i zasłania ujście szyjki macicy.
nie wiem czy zobaczycie ale na prawej stronie mam wyżej brzuszek, miałam wrażenie jakby dziecinka się cała przesunęła jakby w to miejsce i wtedy czułam smyranie, ale to trwało tylko chwilkę.
A wtedy nad wzgórkiem nic nie czułam...

Załączniki

• 16 + 4.jpg
    16 + 4.jpg
    79,3 KB · Wyświetleń: 289
reklama
To co czujecie twarde pod samym pepkiem to skutek skurczu macicy. Dzidzius jest wlasnie w polowie dlugosci miedzy pepkiem a wzgorkiem łonowym czasem na srodku czasem po bokach... u mnie najczesciej po prawej :)
Twarda kulka to nie sam ruch dziecka a raczej napinanie sie macicy w miejscu gdzie jest dziecko (to tez taki skurcz macicy).
Ja ruch dziecka czuje jak przyloze reke przed spaniem -delikatne prtrykniecia tak bym to nazwala + czasem czuje jakby kyos zamieszał w garneczku z kisielem, moze wtedy to jakieś fikołki malca :)

Do góry