reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

u nas było tak:
wzielam polska ksiazeczke sama ze slownikiem peztlumaczylam tylko szczepienia z datami jakie mała miala i to wystarczylo
badania nam zrobili takie badanie moczu wazenie ciśnienie i wywiad czy ktos w rodzinie choruje i takie tam
potem umowili mnie na spotkanie w domu z Health Visitor ktora z tłumaczem wprowadzała dane z Emi książeczki zdrowia do czerwonej ksiazki

reklama
Nowy kalendarz szczepień wygląda tak:

Wiek dziecka
Szczepionka

2 miesiące
DTaP/IPV/Hib - pneumococcal

Conjugate vaccine (PCV)

3 miesiące
DTaP/IPV/Hib - MenC vaccine

4 miesiące
DTaPIPV/Hib - MenC - pneumococcal Conjugate vaccine (PCV)

12 miesięcy
Hib/MenC

15 miesięcy
MMR pneumococcal Conjugate vaccine (PCV)

3 lata i cztery miesiące
Diphtheria, tetanus, pertussis
(nbooping cough) and polio
do 5 lat
(dTaP/IPV lub DTaP/IPV) -
Measles, mumps and rubella
(MMR)
13 do 18 lat
Diphtheria, tetanus. polio (Td/IPV)

Słowniczek

diphteria - błonica

hib - Haemophilus influenzae, typ b

measles - odra

MenC - Meningitis C, zapalenie opon mózgowych

mumps - świnka

pertussis (whooping cough) - krztusiec, koklusz

pneumococcal infections - infekcje pneumokokowe

polio - Poliomyelitis (Choroba Heinego Medina)

rubella - różyczka

tetanus - tężec

maja_1980-ja wlasnie zastanawiam sie nad ta szczepionka na zoltaczke,skoro tobie powiedzieli ze zaszczepia to moze i mi sie uda? ciekawe co na to moja healt visitor:eek:
Jesli chodzi o gruzlice to w uk szczepia jezeli pochodzisz z kraju wysokiego ryzyka choroby,nas nasza hv namawiala i zaszczepilismy,mowila ze skoro my bylismy szczepieni i latamy do polski to lepiej zeby dziecko tez bylo zaszczepione.

Polska nie jest krajem o podwyzszonym ryzku od poczatku tego roku.(gruzlica) Juz nawet w Pl nie szczepia.

Nie pytaj HV. Mi odmowila. Poszlam do lekarza bezposrednio a ta wyslaal list do Community Pediatrician i to oni zdecydowali zeby zaszczepic.

Zeby zapisac sie do lekarza musisz miec potwierdzenie adresu i list od pracodawcy potwierdzajacy zatrudnienie albo NIN. Tydzien temu bylam zapisac kumpele wiec jestem na bierzaco bo cos tam sie znow pozmienialo. Kiedys nie trzeba bylo nawet potwierdzenia adresu.

a my w poniedzilek idziemy na kilka szczepien
tzn tezec1 polio1 ,pert1 , hib 1, dip1, pneu1

wszystko naraz powinno byc w drugim iesiacu ale my mamy poslizg

wieczorynka a wy kiedy przyjezdzacie????

a gdzie powdziewja sie laski,satre forumowiczki?????????
kallusia,lwica,magdak,ivonek,beta,leednsana,ara,izusia.....

Czesc kobietki

Spoznione ale bardzo szczere zyczenia z okazji pierwszych urodzin dla slicznej Natalki duzo zdrowka, usmiechu i samych radosci zyczy ciocia Asia z Maya

Wrocilismy, nie bylo najgorzej, ale cieszymy sie ze juz jestesmy w domku. Maya byla bardzo dzielna w czasie podrozy w jedna i w droga strone po jakies 1200 km, ale poszlo gladko. Z Polski Maya przywiozla dwa zabki hurra, wystaja tylko troszeczke ale sa dobrze widoczne. W sumie tesknilismy za naszym domkiem, wszedzie tam juz jakos obco bylo, ale przezylismy.
Cokolwiek tam zalatwic to duzy problem, w banku przez tydzien zalatwialam sprawy a zalatwilam tylko dlatego ze pracowalam tam kiedys bo normalnie to do 3 tygodni sie czeka:szok: paranoja. Ceny w sklepach przerazaja, ale faktem jest jesli chodzi o ciuchy to maja lepsze w Polsce przynajmniej wiekszy wybor bo tu wszedzie to samo i na jedno kopyto.
Dobrze znow poczytac co u Was

maxin kuruj sie, i jeszcze raz zdrowka dla Natalki
maja33 zycze postepow w rehabilitacji i trzymamy kciuki zeby wszystko bylo dobrze, na pewno bedzie

Przepraszam ze nie pisze do wszystkich ale dopiero wrocilismy i musze nadrobic zaleglosci bo sie rozpisalyscie chyba pogoda nie byla najlpesza;-)
Witam wszystkie nowe Kobietki i trzymam kciuki za te oczekujace potomstwa

pozdrawiamy

reklama
fajnie ze juz jestescie
dzieki za zyczenia i pamiec
no widzisz i nie bylo tak zle prawda,super tak dzielnie zniosla jazde,wyjezdzaliscie moze na wieczoro,duzo spala w aucie???Ciekawi mnie podroz z malym bomblem tyle km,my we wrzesniu chcemy ja pierwszy raz wziasc na tak dluzo trase i wlasnie niwiem jak bedzie,chco pozdrozowac ona lubi:baffled:
pozdrawiamy

Do góry