reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

my na gruzlice rowniez szczepilismy maja latem z NHS,ale na zotlaczke nie,w sumie niewiem czy jest potrzeba,skoro tutaj mieszkamy a do pl raz na jakis czas jedziemy:baffled:

reklama
maja_1980 wieczorynka nieszczepia poniewaz jest maniejsze ryzyko zachorowan na zoltaczke i nie jstes to obowiazkowe i normalnie w programie szczepien ich nie ma,skoro czesci dzieci byla np.szczepiona w pl,wiec do tutejszcego gp najlepiej zabrac karte szczepien i oni sprawdzic na co powinni dalej szczepic;-)

maxin-na zoltaczke typu B mozna zarazic sie wszedzie bo przenosi sie przez krew(wiec wystarczy byle skaleczenie i kontakt chorej krwi ze zdrowa)jest ona tak zwana zoltaczka wszczepienna wiec moze byc poprostu wszczepiona przez zainfekowana igle przy okazji zastrzyku badz innej szczepionki.Wiem ze tu raczej wszystko jest sterylna i troche czarny ten moj scenariusz ale ja wole nie ryzykowac i zaszczepic. To takie moje zdanie;-)

Caluski dla natalki:-)

maxin-zadko pisze bo poprostu sie nie wyrabiam,za to staram sie codziennie cos poczytac i naprawde mysle o was:tak:

no tak,hmm i znou mysle,za 3tyg idziemy na szczepienie wiec moze zapytam czy podadza jej?:confused:

a jak twoje skarby?Mala pewnie juz duza:tak:

maxim- mala rosnie juz zaczyna rozrabiac,wlasnie sie obudzila i musze zmykac, pozniej sproboje sie odezwac i moze jakies fotki wrzucic:happy:

zycze zdrowka-mam nadzieje ze juz lepiej:tak:

No dobrze czyli z mojej prychodni wyciagne karty szczepien moich dzieci i powiedzcie mi czy musze przetlumaczyc na jezyk angielski czy oni sobie sami przetlumacza?
Napiszcie mi jak wyglada zapisanie do przychodni w UK?
Pojde do najblizszej przychodni,zapisze ,oddam karty szczepien i co skieruja nas na badania?
Mam na mysli mnie,meza i dzieci?

reklama
Lekarz pierwszego kontaktu - general practitioner (GP)

Jak znaleźć najbliższą przychodnię? Osoby na stałe przebywające w Wielkiej Brytanii, posiadające stały adres powinny zarejestrować się w poradni najbliższej dla miejsca zamieszkania.

Znalezienie takiej przychodni nie jest kłopotliwe - wystarczy wybrać się do biblioteki, gdzie znajdziemy listę praktykujących lekarzy.

Listę tę można odnaleźć także na stronie internetowej NHS NHS England lub uzyskać dzwoniąc pod numer 020 7725 3371 i podając dokładny adres zamieszkania (kod oraz ulica).

Rejestracja.

Sama rejestracja oznacza wypełnienie formularza, jednak uprzednio należy skontaktować się z przychodniami, znajdującymi się na naszej liście i ustalić, która z nich zgodzi się nas zarejestrować.

Pierwsza wizyta u lekarza pierwszego kontaktu ma charakter wywiadu, podczas którego GP będzie pytał o przebyte choroby, ewentualne alergie, uzyskane szczepienia oraz dane dotyczące najbliższej rodziny. Termin każdego spotkania z lekarzem należy uprzednio ustalić.

W razie nagłej choroby - NHS Walk-in-Centre

Gdy nie jesteś zarejstrowany w przychodni ani u lekarza pierwszego kontaktu, a pomoc potrzebna jest szybko, należy udać się do najbliższego tzw. Walk-in-Centre. Ośrodki te nie są objęte obowiązkiem wcześniejszej rejestracji, ani rejonizacją.

Jak znaleźć Walk-in-Centre? Żeby odnaleźć najbliższy ośrodek należy zadzwonić pod numer 0845 4647 lub odszukać go poprzez stronę internetową http://www.nhs.uk/root/localnhsservices/default.asp.

Turyści i osoby przebywające tymczasowo na terenie Wielkiej Brytanii w celu uzyskania pomocy medycznej muszą udać się do dowolnego zakładu NHS (szpitala posiadającego oddział ratunkowy, lekarza pierwszego kontaktu), przedstawić formularz E-111 oraz paszport.

Do góry