reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Kasia - Dzięki za odp.
Super macie z tą kartą!:tak:
Ale się poświęcasz mamusia z tym tarciem,przecieraniem, fajnie, jak nic trzeba brac przykład:-) a mi czasem do kuchni się nawet nie chce wchodzić:-p ( no raczej jest to trudne bo ona z salonem,ale w sensie gotowania i zmywania).
A jak serwujesz kaszkę, kiedy, jaką.ile?
Ja mieszam kaszkę ryżową bananowo- brzoskiniowa HIPP, kleik kukurydziany i trochę słodkiej jak cholera! kaszki z PL, dla smaku...a i czasem 1 babykjeks. Wczoraj pierwszy raz zrobiłam z aż 120ml wody, na ogół max.90ml..a i tak potrafi wybrzydzać... Podajemy w wannie po 19.
Po tym jeszcze cycuś obowiązkowo.
Chciałabym powoli rezygnowac z karmienia,ale przed nami wyjazd do PL,więc będę tylko redukować,tak aby tam też nie byc uwiązaną, ale też by jej nie stresować że za dużo zmian:szok: jednocześnie.
Czy podajesz już żółtko? ja dałam 3 razy dopiero...
Lilka spokojnie, na pewno zaimponujesz M! Skąd ja to znam, u nas też najpierw M znał nor.
Bellakama o kurcze, to niewesoło w nocy miałaś...odsypiasz teraz ?
Ja jak wczoraj odespałam 2 h ( między 12 a 14) to potem byłam zmiazła i do niczego...achhh no babie nie dogodzisz!:baffled:

reklama
istra dzięki,będę szukać:-D
darika dzisiaj będę dzwonić do mamy to może dowiem się czy udało jej się załatwić te papiery:tak:

a co do jedzonka to oprócz obiadków ze słoiczka nie było czegoś czego mały by nie zjadł,dzisiaj nawet brokuła spróbował:szok:
deserki zjada wszystkie i ze słoiczka i jak sama mu zrobie,chociaż najmniej lubi ryż mleczny z jabłkami z bobovity(zje ale nie do końca)
ostatnio oglądałam program o dzieciach które prawie nic nie jedzą i byla tam dziewczynka która jadła tylko czekoladę i jakieś chrupki-12lat i chłopczyk ok roczku-jadł tylko jakieś jogurty czy serki i słodycze:szok::szok::szok:
dla mnie to jest strasznie dziwne no ale róznie w życiu bywa:tak:
a z innej beczki to mały dzisiaj póścił się ławy i stał przez chwilę i zamiast upaść to znowu złapał sie ławy:happy:

hej

wiecie ja z Sandra tez probowalam jej gotowac zupki, bo bylo to calkiem mile, ale niestety jej nie dalo sie dogodzic:baffled: rosolek, pomidorowka i z ryzem i z makaronem, warzywna no nic tylko plula:crazy: po jakims czasie sie poddalam i tez przeszlam na sloiczki z Nestle i wcinala az jej sie uszy trzesly. Jak miala 6 miesiecy to potrafila obiadek i deserek na raz:szok:

a Daniel dostal troche kaszki, ale niestety musielismy sobie sliwkami pomagac bo mial zatwardzenie choc dalam mu tylko troche do mleka do butli. I brzuch go nie bolal jako tako ale biedny nie mogl sie zalatwic, a jak sie juz udalo w potach to tylko bobek malutki:baffled: dam mu jeszcze za pare dni ten mus warzywny od 4 miesiaca zeby sprobowac, Sandra wcianala 2 na raz;-)

Lilka dasz rade, zaimponujesz napewno, w koncu masz 3 dzieci i jeszcze sie uczysz to juz jest nominacja do medalu za samo to;-)

a ja juz dzisiaj w czasie malego drzemki na dworzu z grabiami tanczylam, choc grabie to prawie niepotrzebne, bo tam pod drzewami to chyba nikt nie grabil przez lata, nie dosc ze smieci full znalazlam to jeszcze rece mi pofarbowaly od rekawiczek i nie wiem jak to domyc:crazy: puscilo troche cytryna i plynem do mycia naczyn, ale dajej rece jak u murzyna,,, dobrze ze nigdzie nie wychodzimy dzisiaj bo normalnie wstyd:baffled:

moze poszaleje jeszcze z grabiami pozniej przy 2 drzemce malego, to dokoncze tam gdzie zaczelam, a teraz czas na kawke;-)

iza ja juz zoltko i maselko podaje od miesiåca i to wlasnie z tego powodu robie Malej sama obiadki zeby nie mieszac ze sloikami w ktorych jest juz mieso.. no i to tak wychodzi 2-3razy/tyg... a w obiadkach przecieram wlasnie w zaleznosci co chce: marchewke, pietruszke, selerka, brokøl, kalafior, groszek zielony, ziemniaczek, dzis sprobowalam buraka i ryz..i dodaje posiekany koperek.. wkrotce mysle ze bede dodawac troszke kaszki mannej.. z sokow to przecieram jej wlasciwie prawie wszystko co jest w norweskich sloiczkach bo stwierdzilam ze przeciez i tak juz to probowala (nie liczåc truskawek, malin, pomaranczy) czyli - jablko, gruszka, brzoskwinia, mango, nawet raz banana jej przez przypadek przetarlam!! a kaszki - wieczorem tendencyjnie RISGRØT - jej ulubiony - od4m-ca, a rano na przemian - polska bananowa albo RIS-HAVRE a teraz do Ulvik kupilam jej gotowe w kartonikach - HAVRE (owsianka) z jablkiem.. pozatym je prawie wszystkie sloiczki 4-6m-c... usmialam sie z tej kaszki w wannie :-D ale nie rezygnuj i chwytaj sie wszystkich metod!! mysle ze to juz pora na Karolinke z innym jedzonkiem bo im dalej tym moze byc ciezej... i gratulacje z wagå!! wyrownuje z Emmå.. ta tez ma cos kolo 9kg! A WIDZISZ!!!! :tak:;-):-) moja ma nastepujåcy system - 4glowne posilki (po150-200ml kazdy) - kaszka, deser, obiad, kaszka, do tego mleko (350-500ml/dziennie) razem lub gdzies pomiedzy - w zaleznosci czy marudzi..

Lila! powodzenia z tym norweskim!! i nie stresuj!! dasz rade! poczåtki zawsze så trudne ale nie rezygnuj i rozmawiaj!! widzisz ja mam vikinga i przez to nie chcialam gadac po norwesku zeby sie nie blaznic i choc wszystko rozumiem i duzo møwie to jednak kalecze i nie znam dobrze gramatyki a moglabym juz daaaawno plynnie rozmawiac..to samo z wagå.. nie stresuj!! swietnie Ci idzie!! ja tez ostatnio troszke schudlam a przynajmniej ten worek z przodu mi sie troche zmniejszyl a pojechalam do Ulvik, pofolgowalam i znowu mnie wysadzilo!! :wściekła/y::zawstydzona/y: tyle ze ja sie nie bawie w diety i chyba raczej nie bede.. sprobowalam ale ja serca do tego nie mam!!..
natanek a z tego co sie domyslilam to Ty jakås 2tyg. stosujesz?? napiszesz o tej swojej diecie cos wiecej??

Ostatnia edycja:
dziewczyny a my wrocilysmy z basenu.. tak mi sie nie chcialo bo wiedzialam ze bede tam sama - inne matki jakos olewajå i nie chodzå.. jakkolwiek. ciesze sie ze jednak pojechalysmy!! Emma poprostu oszalala dzisiaj!! tak strasznie chlapala ze prawie nas obie potopila!! :-D myslalysmy ze bedzie plakac ale skåd tam!! dalej chlapala i z nas wszystkich sie tylko lalo!! piszczala, machala råczkami i nøzkami!! :-D tylko prysznica sie boi i nijak nieda sie jej wymyc przed czy po.. a jak wracalysmy do domu to sobie siedziala i zadowolona gaworzyla a ja jej odpowiadalam i tak sobie wspølnie (ga)-DA.DA-lysmy...:-D:-D

acha!! i dziekujemy Wam za zyczonka dla Misi!!!

Ostatnia edycja:
Hej babki,
kurcze mam straszne problemy z netem od paru dni, łapie w jakims dziwnym miejscu wysoko i niewygodnie, mam dość tych niezabezpieczonych sieci, musimy się dowiedzieć jakie ceny tutaj są za pożadne łącze, a czy któraś z was też tak łapie te wolne sieci, czy to tylko ja się męcze?

plonskasia dzięki za info o parkingu, rzeczywiście tanio, musze D powiedzieć czego ma szukac i na te 5 dni zostawimy, tak będzie najwygodniej.

Alan też długo nie chciał moich zupek, jakoś tutaj mu się odwidziało, początkowo mieszałam z gerberkami, ale same też potrafi zjeść, zawsze dodaje oliwe z oliwek i rezygnuje z selera, bo z nim nie zje.

A z kaszek o Alan tleruje tylko Nestle Sinlac, nie chce nic na modyfikowanym.

Dziewczyny co wy z tymi dziećmi robicie że one tyle śpią :confused:, my wciąż zaliczamy częste pobudki, nie wiem czy t taki etap, czy zęby, od 2 dni pierwszy raz od urodzenia Alan śpi ze mna w łóżku i jest lepiej bo wygodniej ale to nie jest rozwiązanie. Chociaz dzisiaj się wyspałam (pierwszy raz od miesiąca, odpukać bo znowu zapesze) Alan zasnąl o 20.00, cycek o 22.20, potem o 2.00 i spał do 6.30. Dla mnie to i tak supr, po tym co przeżywamy ostatnio.

W czwartek wyjeżdżamy w góry na 4 dni, szef D funduje nam odpoczynek, mam nadzieje że to nie będzie kolejna zmiana dla Alana i powód do marudzenia, pobędziemy razem, odpoczniemy mam nadzieje, jeszcze żeby Alan spała w nocy to już bym nic nie chciała.

Buziaki dla wszystkich, musze iść jakiś obiad wymyśleć, najlepiej szybki i pyszny. :sorry2:

a mnie byla pizza domowa, maz sie postaral:-)

ratujcie mnie, nie moge patrzec na te moje brudne rece, czym to odbarwic:confused: normalnie az mnie sciska jak takimi rekami dotykam Daniela. Wiem ze to nie brud i ze nie brudzi, ale jakos tak nie moge na to patrzec,.....

poszukam na necie, moze cos znajde:baffled:

Cześć podwieczornie
ale super że jeszcze jasno!!!! No wiosna jak nic, tylko że jeszcze troszku zimnawo...
Kasia - dzięki za konkr.odp. Inspirujesz mnie by i K.wymyślać z obiadkami, a nie tak monotonnie. Żadnych warzyw poza marchwią,ziemniakiem i kukurydzą to jeszcze nie jadła. Wkrótce spr.z brokułem. Z czym wówczas go podajesz?
A co do kaszkowania w wannie;-) wiem wiem że to śmiesznie brzmi,ale ona tak kocha kąpu-kąpu że siedzi tam pół godz...więc my nie tracąc czasu tam jej dajemy jeść...na ogól tam ma dobry humor i zje.
A co do kaszki Risgrot to ona jej nie lubi. Kupiłam kiedyś nawet tem Matextrakt który polecałaś ale dałam tylko raz, teraz chyba będę jej dawać,skoro już tak nie tyje...i ....zapomina o jedzeniu!:szok:
Darika w poprz.mieszkaniu mieliśmy tylko tzw.internet z nagonki, który Ty masz. Gratis,ale nie zawdze działało.
Teraz mieszkamy na osiedlu gdzie w czynsz jest wliczona kablówka 30programów i internet.
Agata a może pranie w ręku zrób?

Agata sprobuj salmiakiem ale rozciencz go woda :tak: powinno zejsc....
moja bratowa chyba w koncu dzisiaj urodzi bo jest 10 dni po terminie a dzisiaj od rana ma skurcze, szkoda miej ale wiem ze musi wycierpiec swoje tak jak my:sorry2:...

a ten patentna nieodkopywanie : moja wlascicielka dla mi cos jak spiworek do wozka, ma zamek z boku i tam ja wsadzam i zapinam jak juz zasnie na noc i spi mi wtedy do ran abez pobudki na ogrzanie sie przy moim cycku;-)
a w necie znalazlam takei cos : DUŻY ŚPIWOREK ŚPIWORKI dł.117 cm od 2 - 5 lat (573402301) - Aukcje internetowe Allegro
podejrzewam ze macie te spiworki do wozkow wiec spokoje mozeci eich uzywac do lozeczka bo dzidzia si enie odkopie ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
hei dziewczyny
u nas dzis pracowity dzien, rano mialam kolezanki z dziecmi, a wczesniej robilam focaccia, pieklam ciasto, wafle i ogarnialam chalupe. na 9 mielismy kontrole z jaskiem u lekarza. wszystko w porzadku, rozwija sie dobrze i znowu w tym tygodniu przytyla 200g, wiec ma juz 7650. dobrze jest. zwazylam przy okazji lamie i wazy 15,5, troche duzo, ale i tak sie ostatnio wyciagnela, spodnie ktore byla obcisle wisza na niej.
po poludniu, jak juz kolezanki poszly pojechalismy do miasta na zakupy i spacer, a za chwile kapiel i do spania

Do góry