Witam
Nie wiem, czy ta wiadomosc dotrze na blog, cos ostatnio wyskakuja mi bledy, jak chce wyslac wiadomosc , i ciaglw wyskakuje komunikat, ze nie jestem zalogowa,a jak sie zaloguje to wiadomosc nie wkleja sie na blog
Ale co tam, probuje dalej.
Jezeli chodzi o paszporty, to bylismy z mezem w poniedzialek w ambasadzie. Bylam strasznie wsciekla, bo pracuja tam osoby, ktore same dokladnie nie wiedza , co i jak nalezy zrobic...Kilka razy dzwonilismy tam przed przyjadem, aby dokladie o wszystko sie zapytac. Za kazdym razem dostawalimy inne wiadomosci. Mezowi powiedzieli, ze wyrabiaja paszporty tymczasowe na miesiac czasu od reki na miejscu - otoz jest to totalna bzdura!!! Nie ma mozliwosci wyrobienia na miejscu paszportu, i co wiecej paszport tymczasowy jest na rok czasu, a nie jak wczesniej nas informowano na miesiac. Kolejna rzecz : kazali samemu porobic zdjecia malej (oczywiscie zachowujac wszelki kryteria ), a na miejcsu odwrzucili wszystki zdjecia twierdzac, ze sa albo malo wyrazne... albo cos innego. Wreczyli maple, na ktorej byl zazanczony ounkt fotograficzny itrzeba bylo latac i szukac tego cholernego fotografa. Zdjecai kosztowaly 250 koron i niczym nie roznily sie od zdjec zrobionych przez meza, no ale oczywiscie te byly dobre - moim zdanie naciafaj na te zdjaecia. Kolejna rzecz, dzwonioc i pytajac sie o przyspieszenie wydania paszortu otrzymalam informacje, ze trzeba na tem temat osobiscie rozmawiac z konsulem, ktory ewentualnie moze przyspeiszyc procedue wydania paszportu. Na miejscu jednak poinformowano nas,ze po oplaceniu 250 kr otrzymujemy paszport w trybie expresowym!!! i to bez rozmowy z konsulem. Wypelnilismy tylko gotowe podanie do konsula, w ktroym byla prosba o przyspiesznie ... Kolejna sprawa : nie ma mozliwosci placenia za paszport karta kredytowa!!! Przyjmuja tylko gotowke. No i trzeba jeszcze dodatkowo biegac do urzedu po przystawienie pieczatki apostille (rozwiniez podpisuje sie taki wniosek, ze zostalismu poinformowaniu o koniecznoscie zalatwienia tej pieczatki na akcie urodszenia dziecka). Kolejna dodatkowa oplata w wysokosci 80 kr jest za przeslanie paszporu poczta, jezeli mieszka sie dalej niz 100 km od ambasady...
Wszystko zalatwilismy i zmeczeni wrocilismy do domku...
Malenka chyba zaczyna wchodzic na dobra droge ze spaniem w nocy. W momenci placzu zaczelam mala przystawiac do piersi... Dojada sie wtedy, uspokaja i zasypia. Wczesnie przeciez caly czas plakala, mimo ze byla wykompana, nakarmiona, przewinieta, nie miala kolek... Moim zdaniem byc moze po uplywie 30\45 min. potrzebuej jeszcze troszke mleczka... Zasypia wtedy bez wiekszych problemow i przesypia wtedy nawewt 6-7 godz... Ostatnir 2 nocki zaliczam do udanych... Mam nadziej, ze bedzie tak dalej...
Pozdrawiam