reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Agata ja myslalam ze my poznaniacy jezdzimy jak powaleni
ale to co pzrezylam w taksowce w Warszawie...no wymiekamy przy was na maxa :-D a zaznaczam ze jechalam cos kolo polnocy wiec tloczno nie bylo hihiiii :-p
normalnie na tylnim siedzeniu latalam :-D

reklama
no Laski moje kochane , godzina późna ...a mi powieczki juz opadają:tak:, dobranoc , życze stosunkowo dobrej nocy:-) i kolorowych snów.

Ana ja mam taka karnacje ze ani w blad ani czarne wlosy mi nie pasuja :no:
porazka
zostaje mi wiec...braz,bo tych dziwnych kolorow nie lubie
mi sie najbardziej podoba jak pofarbowany wlos wyglada jak naturalny

kurcze dziewuchy to juz 00.30 wow

co do malolatow w Warszawie to bardzo ich nie lubie.... na szczescie ludzie troche starsi, nawet juz po studiach - przynajmniej moi znajomi - omijaja szerokim lukiem typowe miejsca warszawiakow typu Kolobrzeg, Hel, Trojmiasto i tez Zakopane na poludniu. Taka watacha ze sie odpoczac nie da:wściekła/y:

wolelismy spokojne miejsca, albo dzialeczka niedaleko miasta;-)

a co do taksowkarzy w warszawie, to lepiej uwazac nie tylko na sposob jazdy, ale na to jak woza, bo do centrum to jest moze z 10 km a oni potrafia przez cala warszawe zawiesc,,,,,, i rachuneczek bije:angry:

hej Dziewczynay! zaczne moze od tematu najswiezszego - STOLYCA.. coz.. jako ze pochodzenie po Ojcu sie podobno liczy no to ja Warszawianka jestem (taka rodowita, pokoleniowa - nie przyjezdna ana79!! :-D ).. a Mame mam z Mazur (blisko Olsztyna), sama rodzona jestem w Lubiniu i tak juz zostalismy na Dol.Slåsku tyle ze w Swidnicy (20km. od Walbrzycha, 60od Wroclawia) w Wa-wie bywalam regularnie, nawet mieszkalam zaraz po urodzeniu.. i co by tu mozna bylo powiedziec.. tak..specyficzne srodowisko! :-D bardzo szanuje sobie generacje starszych ludzi - przedwojennå - szarmanccy,eleganccy, grzeczni panowie.. generacja powojenna - np. moj Ojciec - warszawiacy cwaniacy :-D:-D a Ci dzisiejsi mlodzi - tak jak ana79 mowi - wiekszosc to przyjezdni (w czasach PRLu ludzie raczej wyjezdzali do za pracå do okrgow bardziej uprzemyslowionych), wiec ogolnie zbieranina..ale Warszawa ogolnie jest ok! kojarzy mi sie z pawiami (ptakami - takimi zywymi:-D) w Lazienkach, wiewiorkami u Babci na cmentarzu, jakås "gwiazdå" od czasu do czasu widzianå na ulicy, firmowymi slkepikami E.Wedla (a szczegolnie obrzynkami z torcikow czekoladowych sprzedawanych na kilogramy) i dobrymi koncertami!! :-D ..a przede wszystkim Warszawa oznacza dla mnie OCHOTE (dzielnica) i mojego NAJUKOCHANSZEGO NA SWIECIE, NIEZYJÅCEGO JUZ DZIADZIUSIA HENIA.. bardzo za Nim tesknie.... :(

..a jesli chodzi o taksowkarzy!! PRAWDA!! na tylnym siedzeniu jak "worek kartofli".. i cwaniaczki (jak pisala agathe) oskubiå tez! i owszem przewiozå, nawet zobaczy sie kawalek STOLYCY ale i odpowiednio zaplaci!! mojego Pape tez tak chcieli! :-D nie usalo im sie - ze wzgledow oczywistych..:-D

ja na taksowkarzy jestem wogole juz tak nastawiona ze chca nie tutejszego oskubac
ja bedac z warszawy bralam taxi spod Centarlnego na Okecie..
juz taka trase pokonalam ale autobusem i plus minus wiem jaka to trasa no i musze przyznac ze wtedy taksowkarz zawiozl mnie tak samo i nic nie krecil....jakby krecil to bym sie zdrowo wkurzyla i gosciowi powiedziala

raz w Poznaniu ktory znam, facet mnie wozil naokolo bo rzekomo korki byly :dry:
bylam zla ale nic nie powiedzialam...

Lila. dla Ciebie. przywiozl mi to miesiåc temu Jorgeir z norwesko-szweckiej granicy. jest to broszura dla ludzi przekraczajåcych granice pojazdami zarejestrowanymi w innym Panstwie (ta akurat w polskiej wersjii jezykowej).. wydaje mi sie,ze jest ona jak najbardziej aktualna ale przeciez glowy za to sobie nie dam uciåc bo urzedniczkå nie jestem.. mimo to mysle ze samowolne, bezokresowe jezdzenie wlasnym autem, bez uiszczania zadnych oplat to MARZENIE SCIETEJ GLOWY jest..

UZYWANIE W NORWEGII POJAZDU ZAREJESTROWANEGO W INNYM PANSTWIE
UAKTUALNIONE INFORMACJE ZNAJDUJÅ SIE NA STRONIE Internett - Tollvesenet
info mozna rowniez uzyskac dzwoniåc do Sluzb Celnych +47 22 86 08 50
  • jezeli mieszka Pani na stale w innym panstwie , moze pani uzywac w NOR pojazd zarejestrowany w innym panstwie.dotyczy to osob zatrudnionych czasowo w NOR lub dojezdzajåcych tutaj do pracy
  • nie zezwala sie na sprowadzanie do NOR pojazdow silnikowych jako mienia przesiedlenczego zwolnionego od naleznosci celnych
  • pojazd silnikowy zarejestrowany w innym panstwie (np.PL) moze byc uzywany wylåcznie przez osobe zarejestrowanå na pobyt staly poza NOR (nie moze prowadzic go zaden Norweg). dodatkowo pojazd silnikowy nie moze byc uzywany do zarobkowego transportu na terenie NOR
  • wyjåtek uwzgledniajåcy osoby dojezdzajåce do pracy z innego panstwa lub czasowo mieszkajåce w NOR mogå uzywac pojazdu silnikowego zarejestrowanego w innym panstwie. obowiåzujåcy wymog zaklada, ze albo dojezdza sie do pracy codziennie, albo przebywa sie na terenie innego panstwa (PL) co najmniej 185dni w ciågu kolejnych 12m.cy. kolejnym warunkiem jest to, ze nie moze miec Pani malzonka lub dzieci ponizej 18-go roku zycia zamieszkalych na stale w NOR.
  • rowniez osoby mieszkajåce w NOR, ktorych malzonkowie i dzieci ponizej 18-go roku zycia na stale mieszkajå w innym panstwie (PL) mogå uzywac w NOR pojazdu silnikowego zarejesrowanego w innym panstwie. od tych osob wymaga sie jednak ze regularnie odwiedzajå wspolmalzonka lub dzieci w innym panstwie nie zadziej niz raz w miesiåcu.stawie sie rowniez wymog wspolnego zamieszkiwania z wymienionymi osobami w innym panstwie. jezeli spelia Pani powyzsze warunki trzeba zlozyc podanie do Sluzb Celnych ktore nastepnie wydajå pozwolenie o dopuszczeniu do ruchu.
  • osoby czasowo zamieszkale w NOR. jezeli zamieszkiwanie trwac bedzie nie dluzej niz 1rok. nie musi Pani skladac podania do Sluzb Celnych o wydanie dopuszczenia do ruchu. w przypadku przedluzenia pobyt w NOR do 2lat wlåcznie, nalezy zlozyc podanie o dopuszczeniu do ruchu. nalezy je przeslac do Sluzb Celnych przed ukonczeniem 1-go roku pobytu w NOR.jezeli w przeciågu roku naståpiå zmiany w zatrudnieniu nalezy o tum bezzwlocznie informowac Urzåd
  • zgodnie z paragrafem 4 przepisu dopuszczenia do ruchu nie wydaje sie osobom, ktore zamieszkiwaly w NOR lub byly zarejestrowane w rejestrze obywateli (folkeregister) przez okres dluzszy niz 365dni w ciågu ostatnich 2lat przed przyjazdem do NOR.

reklama
Do góry