reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Galway i Galway-Salthill

madbebe - jezeli dr Sempka nie jest juz twoim gp to musisz jak najszybciej znaleźć drugiego - dr Cudo lub Blach - twój wybór. pod koniec ciąży bedziesz biegac co drugi tydzień na kontrolę do swojego gp.
a co do tego, czy ginekolog powinien przyjmować w ramach maternity... no cóż - słyszałam różne opinie, min. od polskiego lekarza, że nie powinna, bo jest specjalistą a nie lekarzem ogólnym - bo niby masz za darmo ale i tak za kazdym razem płacisz (bynajmniej ja tak miałam, bo ani razu nie spytała, czy chcę usg, czy nie - tylko robiła. a jak raz powiedziałam, że nie chcę, bo kilka dni wczesniej byłam w PL i tam zrobiłam 3D, to nie była zbyt miła atmosfera...) ale nie sugeruj się moją opinią - może u Ciebie było inaczej.:) ja przeniosłam się do dr Cudo i jestem zadowolona. inne dziewczyny też:)

reklama
madbebe - jezeli dr Sempka nie jest juz twoim gp to musisz jak najszybciej znaleźć drugiego - dr Cudo lub Blach - twój wybór. pod koniec ciąży bedziesz biegac co drugi tydzień na kontrolę do swojego gp.
a co do tego, czy ginekolog powinien przyjmować w ramach maternity... no cóż - słyszałam różne opinie, min. od polskiego lekarza, że nie powinna, bo jest specjalistą a nie lekarzem ogólnym - bo niby masz za darmo ale i tak za kazdym razem płacisz (bynajmniej ja tak miałam, bo ani razu nie spytała, czy chcę usg, czy nie - tylko robiła. a jak raz powiedziałam, że nie chcę, bo kilka dni wczesniej byłam w PL i tam zrobiłam 3D, to nie była zbyt miła atmosfera...) ale nie sugeruj się moją opinią - może u Ciebie było inaczej.:) ja przeniosłam się do dr Cudo i jestem zadowolona. inne dziewczyny też:)

wlasnie chodzi o to ze do ginekologa nadal chodze do dr Sempka, ale nie wiem jak z lekarzem, ktory bedzie pozniej szczepil moje dziecko..bo przeciez nie zrobi tego ginekolog:-( Wiec powinnam po prostu pojsc do Cudo, jesli ja wybralam i powiedziec ze chce zeby byla moim gp po urodzeniu, czy jak? nie wiem :no::wściekła/y:

wlasnie chodzi o to ze do ginekologa nadal chodze do dr Sempka, ale nie wiem jak z lekarzem, ktory bedzie pozniej szczepil moje dziecko..bo przeciez nie zrobi tego ginekolog:-( Wiec powinnam po prostu pojsc do Cudo, jesli ja wybralam i powiedziec ze chce zeby byla moim gp po urodzeniu, czy jak? nie wiem :no::wściekła/y:
ale chodzisz do Sempki w ramach maternity scheme ?:confused: bo z tego co wiem, to ona zrezygnowała z prowadzenia ciąż (m.in. na własnym przykładzie... w czerwcu kazała mi znaleźć GP, który poprowadzi mnie do końca) ale czekaj czekaj... chodzisz do niej i za każdym razem płacisz (chyba 50 euro) czy ona wypełnia Twoją kartę ciąży? czy powiedziała Ci, że masz znaleźć nowego GP? bo do niej mozesz iść kiedy chcesz, ale płacisz, a w ramach maternity scheme u GP nie płacisz za nic. czy Sempka bada Ci za każdym razem ciśnienie, mocz itp? czy tylko robi usg i zwykłe badanie gin? bo z Twojego opisu wynika, że chodzisz do niej "prywatnie" jak do ginekologa, zgadza się? jak odpowiesz mi na te pytania, to może wtedy uda mi się jakoś Ci pomóc:tak: bo troszkę niejasno napisałaś ;-)

ale chodzisz do Sempki w ramach maternity scheme ?:confused: bo z tego co wiem, to ona zrezygnowała z prowadzenia ciąż (m.in. na własnym przykładzie... w czerwcu kazała mi znaleźć GP, który poprowadzi mnie do końca) ale czekaj czekaj... chodzisz do niej i za każdym razem płacisz (chyba 50 euro) czy ona wypełnia Twoją kartę ciąży? czy powiedziała Ci, że masz znaleźć nowego GP? bo do niej mozesz iść kiedy chcesz, ale płacisz, a w ramach maternity scheme u GP nie płacisz za nic. czy Sempka bada Ci za każdym razem ciśnienie, mocz itp? czy tylko robi usg i zwykłe badanie gin? bo z Twojego opisu wynika, że chodzisz do niej "prywatnie" jak do ginekologa, zgadza się? jak odpowiesz mi na te pytania, to może wtedy uda mi się jakoś Ci pomóc:tak: bo troszkę niejasno napisałaś ;-)

nie, chodzę do niej prywatnie (na to wygląda) bo zrezygnowała z przyjmowania w ramach maternity ale nie z prowadzenia ciąż; gdy byłam u niej ostatnio, wypelnila mi karte. Mowila mi ze rezygnuje z tego, bo jej sie nie oplaca i zebym sobie znalazla ginekologa ktory przyjmuje w ramach maternity, ale nie chce chodzic do zadnego Irlandczyka, a ta druga polska ginekolog rowniez przyjmuje tylko prywatnie. Poza tym juz niewiele mi zostalo do konca ciazy wiec o ginekologa sie nie martwie tylko o lekarza dla dziecka. Sempka bada mi cisnienie, a mocz badaja w szpitalu...
A Ty do jakiego ginekologa chodzisz?

nie, chodzę do niej prywatnie (na to wygląda) bo zrezygnowała z przyjmowania w ramach maternity ale nie z prowadzenia ciąż; gdy byłam u niej ostatnio, wypelnila mi karte. Mowila mi ze rezygnuje z tego, bo jej sie nie oplaca i zebym sobie znalazla ginekologa ktory przyjmuje w ramach maternity, ale nie chce chodzic do zadnego Irlandczyka, a ta druga polska ginekolog rowniez przyjmuje tylko prywatnie. Poza tym juz niewiele mi zostalo do konca ciazy wiec o ginekologa sie nie martwie tylko o lekarza dla dziecka. Sempka bada mi cisnienie, a mocz badaja w szpitalu...
A Ty do jakiego ginekologa chodzisz?

no to wszystko jasne teraz :-) po pierwsze - nie musisz szukać ginekologa do prowadzenia ciąży - w irlandii ciążę prowadzi zwykły GP, a nawet jeżeli chciałabyś iść do irl ginekologa, to raczej nie udałoby Ci się ;-) przyjmują tylko w szpitalu "w nagłych wypadkach":tak: moim zdaniem idź jak najszybciej do Medical Castle Centre, gdzie przyjmuje dr Cudo i powiedz na recepcji, że chcesz się zapisać do dr Moniki jako GP w ramach maternity scheme, bo Twój poprzedni GP zrezygnował. dadzą Ci do wypełnienia formę i będziesz już miała nowego GP. nie powinno być problemu. po drugie - ile razu byłaś już w szpitalu na wizycie? bo powinni Ci powiedzieć, kiedy masz się zgłosić do GP, a kiedy wrócić do nich. więc jezeli wyznaczą Ci wizytę u Twojego GP, to od razu zapisz się u dr Moniki. po trzecie - jeżeli chodzi o mocz, to za każdym razem GP w ramach maternity scheme bada Twoją próbkę, a nie tylko w szpitalu, bo to jest bardzo ważne ze względu na kontrolę poziomu cukru (aby wykluczyć zatrucie ciążowe i innne) np. ja chodzę teraz co tydzień na zmianę do GP i do szpitala i co tydzień w obu miejscach badają mój mocz. tak więc moim zdaniem - zapisz się szybciutko do dr Moniki Cudo (która jest pediatrą, więc będziesz miała opiekę dla Maleństwa), a do ginekologa możesz chodzić wg uznania :tak: szczerze mówiąc, to moja ostatnia wizyta u dr Sempki była w czerwcu i od tamtej pory nie byłam u gin. jeżeli nie ma komplikacji i ciąża przebiega prawidłowo - to nie musisz chodzić - ale to jest tylko Twój wybór :tak: (z tym ginekologiem), bo nie każdemu uśmiecha się płacić jeszcze 50 euro ;-) mam nadzieję, że jakoś klarownie Ci to wyjaśniłam :sorry2: jak coś to pytaj śmiało :-D

andzulina - teraz już wszystko wiem i dziękuje Ci niezmiernie za wyczerpujące wyjaśnienia :-) , nie miałam pojęcia, ze tak to wygląda, myślałam ze po prostu mam chodzić na zmianę do szpitala i do ginekologa :-) moja ciąża przebiega bezproblemowo (odpukać) wiec rzeczywiście nie uśmiecha mi się płacić za wizyty, a mała i tak jest juz zbyt duza i ruchliwa na usg, tym bardziej ze nic sie zlego nie dzieje
dziekuje Ci raz jeszcze!!!
pozdrowienia

hej madbebe - cieszę się, że udało mi się to wszystko jakoś klarownie wyjaśnić ;-) no i cieszę się, że Twoja ciąża przebiega bezproblemowo. tak więc pędź szybciutko do nowego GP i nie trać kaski ;-) bo wydatków to jeszcze sporo przed Tobą :tak: a jak masz jakiekolwiek pytania i wątpliwości, to pytaj śmiało - zawsze znajdzie się ktoś, kto coś będzie wiedział na dany temat :-)

myślę ze z tym gp jednak poczekam aż mi powiedzą w szpitalu kiedy mam się zgłosić, bo wizytę mam we wtorek (wiec pewnie 2tyg. po niej trzeba będzie odwiedzić gp)
co do wydatków - mam już większość rzeczy, ale płacić jeśli nie muszę i tak mi się nie uśmiecha :-)
te forum to skarb :-)

madbebe nie czekaj z tym GP az do nastepnej wizyty w szpitalu, bo na pewno powiedza, ze masz zglosic sie za 2 tyg. do GP. Po co szukac na szybkiego, dobrze jesli dr Cudo jeszcze bedzie miala miejsce i zdecyduje sie Ciebie przyjac, a jesli nie? Obudzisz sie z reka w nocniku. Nie ma na co czekac, GP miec musisz tak czy inaczej.
Pozdrawiam.

reklama
madbebe nie czekaj z tym GP az do nastepnej wizyty w szpitalu, bo na pewno powiedza, ze masz zglosic sie za 2 tyg. do GP. Po co szukac na szybkiego, dobrze jesli dr Cudo jeszcze bedzie miala miejsce i zdecyduje sie Ciebie przyjac, a jesli nie? Obudzisz sie z reka w nocniku. Nie ma na co czekac, GP miec musisz tak czy inaczej.
Pozdrawiam.

Cudo byla moim gp jeszcze jak pracowala na salthillu wiec raczej nie powinno byc problemu z przyjeciem (mam nadzieje), ale na wszelki wypadek zajrze tam jutro:tak:

Do góry