reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Bradford

reklama
buziaczek
wielkie dzieki zaozylam taki albumik , ale nie wiem oczywiscie jak wkleic ten adresik :zawstydzona/y::-(. Nie jestem najlepsza w te klocki- sorki musisz mi pomoc.
Prosze bardzo NIunka!:-)Polecam sie na przyszlosc.
wejdz w szybkie menu - potem panel uzytkownika, edytuj podpis i tam gdzie masz swoj suwaczek pod nim lub nad nim gdzie chcesz napisz www...i dalej nie wiem jaki masz tam adres tej stronki tak jak to u Mnie wyglada widzisz???? tylko nie skasuj suwaczka:crazy: uwazaj zrob sobie spacje i dopiero pisz;-)jak cos to pytaj :tak:

Czesc Dziewczyny! Yowka kochana musze Ci opisac przypadek moich znajomych. W marcu urodzilo im sie dziecko. On przebywal w UK ona w Polsce urodzila. Pobrali becikowe w Polsce i w UK. Po niespelna 2 miesiacach musieli oddac ojczyznie 1000 zl. ktore dostali:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:,bo jak to zostalo uzasadnione pieniazki zostaly pobrane w UK. I tak na dobra sprawe nie rozumiem tego wszystkiego. Dodam tylko ze to jest ich drugie dziecko i on juz wczesniej pobieral child benefit i tax credit. Coz ,moze cos sie do tej pory w Polsce zmienilo,albo Tobie akurat nie zabiora. Ja w Polsce nie dostane nic i tutaj rowniez poniewaz nie dostalismy tax creditu,a slyszalam ze bez tego niema mowy o angielskim becikowym. Trudno....:-:)-:)-( Od jutra 3 dni wolnego,ale sobie pospie:-):-):-D:-D:-D;-);-);-);-)

Kama celowo pytalam o to w Pomocy spolecznej i przedstawilam im,ze jestem w UK-dziecko tam sie urodzi i,ze bedzie nam przyslugiwalo becikowe w UK.Kobieta powiedziala,ze mi przysluguje rowniez w Polsce poniewaz mieszkalam rok wczesniej przed porodem w Pl i do tego nadal jestem w Polsce zatrudniona w szkole-teraz jestem na zwolnieniu lekarskim-pozniej maciezynski i wychowawczy.Nie wiem tylko w jakiej kwocie,bo to zalezy od naszych dochodow w latach 2005-2006-moich i partnera wiec bedzie to 1000 lub 2000 jak pisalam.Wiec najwidoczniej musialo sie cos zmienic albo jest to zwiazane z tym,ze jestem tam nadal zatrudniona..ale nie sadze aby o to chodzilo bo osoby bezrobotne tez dostaja.
Druga sprawa to wcale nie musisz miec working tax creditu aby dostac child tax credit. Mozna dostawac tylko child tax credit na dziecko a wtedy przysluguje Ci becikowe 500 f.Dzwonisz do nich po forme na child tax credit wypelniasz po porodzie i wysylasz a oni ci odpisuja czy sie nalezy czy nie. Jak tylko odpowiedz bedzie pozytywna (a tak jest w wiekszosci przypadkow) wtedy skladasz o becikowe w Job Centre.

Byc moze tak jest,nie mowie ze nie. Kazda kasa sie przyda,prawda? Napisalam tylko co wiem,coz ja bym sie chyba lekko rozczarowala gdyby mnie cos takiego spotkalo. A moze wiesz jak wyglada sprawa z zameldowaniem dzidzi w domu taty. My nie jestesmy jeszcze malzenstwem,a ja nie jestem zameldowana w Polsce.

No to super wiadomosci.:-) Czasami mozna sie bzdur naczytac w necie. Sama chyba przyznasz ze 500 f. to niezla kwota i mozna naprawde ogromna wyprawke dzidzi sprawic. Super:-):-):-)

Kama Pani z Urzedu Stanu Cywilnego u mnie powiedziala,ze moze byc dziecko zameldowane w miejscu zameldowania stalego jednego z rodzicow (wiec rowniez taty).Tesciowa lub tesc mogli by Ci to zalatwic tylko wtedy musisz sprawdzic dokladnie dane na akcie urodzenia dziecka aby byly wpisane dane ojca i przetlumaczyc ten akt urodzenia rozszerzony, skserowac dowod osobisty partnera na wypadek wszelki i wyslac to tesciom w Pl.

Super:-). Bardzo mi pomoglas. Od jakiegos czasu ta sprawa mnie meczyla,ale juz wszystko teraz wiem. Dzieki serdeczne!!!

reklama
Co do becikowego-masz racje jest to spora kwota-nie to co w Polsce..ale ja np. w Polsce nie podaruje im niczego skoro wiele lat tam pracowalam i placilam skladki-tak samo mi sie nalezy. do tego jestem nadal tam ubezpieczona na zycie-takie ubezpieczenie pracownicze obowiazkowe-tez placilam skladki ladnych pare lat i tez nalezy mi sie kolejny 1000 zl. wiec troche sie tez tego nazbiera.Nie wstydze sie o to pytac a pieniadze mi z nieba nie leca nawet tu bo przeciez jestem bez pracy i pewnie dlugo jeszcze do tej pracy nie pojde ze wzgl. na dziecko.Skoro cos sie nalezy to skladam wnioski a co.W PL placilismy z partnerem skladki przez lata pracy w szkole-nalezy sie . w UK partner pracuje i tez placi skladki-wiec wychodzimy z zalozenia,ze tez sie nalezy i nie ma wstydu.

Do góry