reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Bradford

A u mnie z imieniem dla malucha jest wciaz problem:wściekła/y:. Nie mozemy sie z Krzyskiem dogadac. On sie uparl na Maksymiliana,niby podoba mi sie, ale jest jedno ALE......:-(Maks troszeczke kojarzy mi sie z imieniem dla psiaka:rofl2:. Dziewczyny doradzcie bo moze to tylko moje glupie obsesje. MW80 odzywaj sie czesciej,miloby bylo pogadac z jakas mama z tego samego miasta. buziaczki dla wszystkich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

reklama
Ulcia czytajac twoj post przypomnialo mi sie jak ja sie czulam jak zaszlam w ciaze, panika ogromna, strach i mieszane uczucia, na dodatek pracowalam przez agencje, jezyk znalam na poziomie minimalnym, nawet z pojsciem do GP byl problem :rofl2:
tez starcilam ciaze jakis czas temu i tez w 7 tygodniu, jesli chodzi o wybor lekarza Gp to nie moge ci pomoc bo mieszkam na bd4, ale powiem ci jakie sa moje doswiadczenia i moja opinie na temat tutejszej sluzby zdrowia.
Na poczatku ciazy ok 6 tyg pojechalam na swieta do domciu i tam zbadal mnie lekarz potwierdzil ciaze i ... zaraz po wigili trafilam do szpitala z lekkim krwawieniem -lezalam sobie az do 4 stycznia z zagrozona ciaza - rodzina namwiala mnie zebym zostala w polsce bo w angli sie mna nie zajma tak ja w polsce, ale cos mi mowilo ze mam wracac. tuaj wrocilam do pracy, zapisalam sie do lekarza, poloznej (nie wiem jak to zrobilam z moim ang) ta\starcona ciaze wpisali mi jedynie w karte, balam sie ze rzeczywiscie tu jest kijowa opieka, bo wiesz zero badan gin, krew od czasu do czasu itd ale teraz im zaufalam wiem ze cos w tym jest ze nie pchaja ci rak przy kazdej okazji do srodka, ogolnie maja inne podejscie do ciazy i kobiet. jak pewnie zdazylas doczytac na forum tutaj wiekszosc z nas przenosi ciaze heh ja juz jestem np 4 dni po terminie ehhh a w polsce powiedziano mi ze mam zagrozona ciaze. napewno sa plusy i minusy opieki tu i w polsce, jesli chodzi o benefoty to ja to slabo sie na tym znam ale napewno bedzie ci przyslugiwalo wiecej niz 20f ja pracowalam przez agencje ok 7 miesiecy i mnie zwolnili :wściekła/y: bo baba w ciazy im nie potzrebna, teraz dostaje 112 tyg meternity allowance, po urodzeniu 17 child benefit, ok 50 chyba jest child tax credit, no i dostajemy na mojego faceta work tax credit ale to kazdy dostaje inne kwoty zalezne od zarobkow. z benefitami sie nie martw napewno ci ktos pomoze i doradzi :-D glowa do gory, ja sobie poprostu wbilam do glowy ze tutaj sa inne metody i trzeba je zaaceptowac :tak: ale sie rozpisalam o jejku :) jak cos to pytaj, ja w sumie juz bym chciala jechac na porodowke ale widzisz cos nie spieszno mojemu synkowi :)
aaa NIUNKA dzieki za opis wizyty w szpitalu ;-)
ok spadam buzka dla wszytskich

kasiek -szperajac w necie przeczytalam wlasnie ze wywolac porod moze masaz stop, wiec moze popros chlopaka by Ci zrobil, napewno nie zaszkodzi, a bedzie przyjemne ;)

kama - czytalam ze lecisz do Polski 27 wrzesnia, my tez z rodzinka lecimy wtedy z Liverpoolu do Katowic, a Ty?
Z imieniem tez mamy teraz klopot :( Kazda propozycja z czyms sie kojarzy albo z kims i zadne z nas nie moze sie przekonac do propozycji drugiego. Mamy jeszcze pare miesiecy i mam nadzieje ze sie uporamy z tym problemem. Na razie mowimy do mlodego Mycha. Straszna z niego wiercipieta, podobno dzieciaki w tym tygodniu powinny byc aktywne przez okolo 4 godziny na dobe a reszte przesypiaja, mnie sie wydaje ze u mnie jest odwrotnie.

ulcia - witam nowa przyszla mame; wiec jesli chodzi tu o opieke w pierwszych tygodniach ciazy to jest kiepsko, po tym jak lekarz stwierdzi ciaze (ja mu powiedzialam ze zrobilam dwa testy ktore daly pozytywny wynik i ze jestem w ciazy, a on to tylko potwierdzil, no tak jestes w ciazy) po czym kazal mi sie umowic do poloznej jak bede juz w 3 miesiacu; powiedzialam mu o moich obawach co do ciazy, bo mialam przy Kubie krwawienia, bralam leki i lezalam w domu na zwolnieniu (jeszcze wtedy bylam w Polsce) powiedzial ze dopoki nic sie nie dzieje to tu sie nic nie robi; na szczescie nic sie nie dzialo
Find NHS Services – Find your local GP / Doctor, Dentist, Pharmacy, Optician, Hospital, PCT, NHS Trust, NHS Walk in Centre, Stop Smoking Service - pod tym linkiem poszukaj sobie przychodni w Twojej okolicy
DWP - Services and benefits - Families and children - Expecting a baby - a tu sa informacje na temat pracy w ciazy

zmykam spac, bo sie juz pozno zrobilo, za krotkie sa te dni

Ulcia

Z tego co piszesz to musisz kochana jak najszybciej sie zapisac do jakiejs przychodni, bo to oni robia pierwsze badanie i sprawdzaja czy jestes w ciazy.Potem zjmuje sie juz toba midwife i prowadzi cie przez cala ciaze.

Niestety nie podpowiem ci gdzie mozesz sie zapisac , bo ja mieszkam na bd5..
Piszesz ze ciaza moze byc zagrozona wiec tymbardziej powinnas jak najszyciej zgloscic sie do gp , i juz na samym poczatku ich o tym powiadomic.

Co do zasilkow to napewno nalezyc ci sie bedzie maternity pay - macierzynski platny obecnie 9 miesiecy.no a po urodzeniu child benefit i napewno becikowe 500f.

Co do polskiego lekarza to nic mi o tym nie wiadomo.Wiem ze sa polscy dentysci , ale ginekolodzy nie slyszalam.

No uwazaj na siebie i pozdrawiam.

dziewczyny wkoncu wklelam suwaczka :tak::-), wiem pewnie pomyslicie : z czego taka radocha , ale dla mnie to sukces bo sie meczylam od dwoch dni.:wściekła/y:

witam ponownie, dziekuje za szybki odpis, bardzo mi pomogłyście, troszke więcej wiary we mnie, zresztą chyba trzeba patrzec na to okiem, co będzie to znaczy że być musi i nic nie poradzimy taki poprostu los!!!
ogólnie w pracy mam wielki8e problemy odkąd kilka miesięcy temu wypadł mi dysk i chorowałam na rwe kulszowa, w pracy nie respektują zaleceń lekarza o zmniejszeniu obowiązków, supervisor potrafi sie na mnie unieść a ludzie widząc to pozwalają sobie nawet na wyzwiska w moim kierunku, ogólnie jestem tam w ciągłym stresie, i chyba gdyby nie ta ciąża to bym z tamtąd odeszła, bo nerwica człowieka bierze, oczywiście starałam się z tym cos robic, ale oni tutaj myją sobie nawzajem ręce, polak jest i będzie tu zawsze tylko robolem!!!bynajmniej napewno w fabrykach o masowej rotacji pracowniczej!!!
dzis poinformowałam ich o ciązy mój supervisor był zdumiony zupełnie nie wiedząc jak się robi dzieci!!!
mam nadzije ze te nerwy nie beda zbyt zaważały na zyciu i zdrowiu mojego maluszka!!!
Ogólnie martwię się tylko o to jak podejda do ciązy bo jak tak jak do zaleceń lekarza podczas bóli kręgoslupa to znaczy że po mnie, bo wykonuję prace może nie tyle cięzka, co czasem musze dźwignąć cos, i zreszta każda minuta się liczy, 8 godzin na nogach z jedna prezerwa i nawet jak możesz chwile odsapnąć to musisz udawaczajęta czyli mop w rękę wiadro w druga i jazda po kafelkach!!!!!
Horror mówię wam, może dlatego moje obawy o ciażę tu sa az tak na wyrost!!!
W przyszłym tygodniu mam na popołudnie więc poszukam lekarza, skoro się nie piekli to moge poczekac tydzień!!!
dziekuję za wszystkie linki i porady
będe tu do was zaglądac, może znadzie sie jakas przyszła mama co zaciazyła teraz i razem będziemy jakoś przez to brnęły.
jesli chodzi o język, to mogę pomóc w tłumaczeniach jesli ktoś będzie potrzebował pomocy.

Tymczasem pozdrawiam

i zdrowiutkich fasolek zyczę:-)

reklama
ULCIA
widze ze masz nie zaciekawa sytuacje . W pracy musza traktowac cie ulgowo , wiec staraj sie o swoje domagac.
Pozatym pamietaj ty i twoje dzicko jestescie teraz najwazniejsi , ja tez nie mialam ciekawwej pracy , a jakos dali teryfe ulgowa. Dbaj o siebie i bez nerwow tym bardziej ze ciaza moze byc zagrozona ze wzgledu na poprzednie poronienie . Dlatego powinnas bardziej na wszystko uwazac.

Acha Szymek byl dzis pierwszy raz w zyciu na spacerku:tak::-), az milo bylo powdychac swiezym powietzrem po dlugim czasie.
papa jedziemy do cioci szymka na kawe,

Do góry