reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Witam od kilku msc mieszkam w austrii, niestety nikogo tu jeszcze nie znam. Jestem w 7 msc ciazy i moze mi podpowiecie gdzie sa jakies sklepy dzieciece w Wiedniu w miare przystepnymi cenami.

reklama
Hej Ola :-)
Gratuluje Fasolki!
W Wiedniu mieszkasz?
O ciuszki czy raczej wózek, pieluchy, butelki maskotki Cie interesuje?
np. Kik, Lutz, C&a ,H&M ...

Witam i Ja23 :-)
Wybrałaś juz szpital? U Ginekologa jakiegos byłaś? Dostałaś książeczkę? Ogarnęłas juz troszkę temat?
My byliśmy w Pl bo na korkowy następny tydzien Wszystkich Świętych szkoda sie wybierać.
Pozdrawiam wszystkich!

Mieszkam jakies 40km od Wiednia wiec rodzic bede i siebie w szpitalu w tullnie ksiazeczke mam od poczatku i pozalatwiane wiekszosc spraw chyba tez ;) A obecnie szukam jakiegos sklepu gdzie kupie posciel do lozeczka butelki smoczki pieluszki tetrowe itd ciuszki juz prawie wszystkie mam wozek tez ale nie mam pojecia gdzie kupic jakas ladna i niedroga posciel do lozecza. My sie do polski narazie nie wybieramy poki dzidzia sie nie urodzi. Wiec jestem narazie skazana na 4 sciany i dostep do internetu ;)

Duzo kupowalam w necie babymarkt.at albo babywalz.at maja nieraz fajne promocje. Zawsze na poczatku miesiaca bipa ma babydays i masz -25% na wiele rzeczy

U nas pościel leży wyprana i złożona bo Maly spi z nami :-) więc nie bylo potrzeby kupowac.
Przez internet raczej nawet i z Polski Ci wyślą ale sklepy podane przez Vici jak najbardziej i ja polecam.
Zdrówka w dalszym ciagu dla Was!

Hej dzieki za odpowiedzi no ja wlasnie bardzo duzo rzeczy kupilam w pl praktycznie wszystko ale ogolnie chce reszte wyprawki skompletowac tutaj i wiedziec gdzie sa jakies fajne sklepy dla dzieci bo ta wiedza sie przyda szczegolnie po narodzinach ;) No ja mam wlasnie nadzieje ze mala bedzie spac u siebie, w lozeczku ale to sie dopiero okaze.

reklama
Witam. Jestem tutaj nowa. Czy jest tutaj moze jakas mama z Linza albo okolic?
Od dwoch lat mieszkam i pracuje w Austrii. Mam dwoje dzieci 14 i 10 lat, i obecnie jestem w 19 tygodniu ciazy.
Wczesniejsze moje ciaze byly zagrozone i praktycznie prawie caly czas przebywalam w szpitalu, w Polsce na podtrzymaniu. W konsekwencji tego pierwszego syna urodzilam w 35 tygodniu ciazy - 10 pierwszych dob zycia spedzil na intensywnej terapii, a drugi w 36 tygodniu bez jakichkolwiek komplikacji. Jestem bardzo zaskoczona tym, w jaki sposob prowadzona jest ciaza w Austrii. Pracuje ciezko, fizycznie i dodatkowo jestem psychicznie obciazana przez niezadowolonych moja ciaza kolegow z pracy. Wizyty u ginekologa mam co 2 miesiace, a moj ginekolog na pytanie odnosnie zwolnienia lekarskiego odpowiedzial, ze poki nic sie nie dzieje, zwolnienia dac nie moze. Moj lekarz rodzinny okazal sie bardziej wyrozumialy i od 13 tygodni, nieprzerwanie daje mi zwolnienie. Mam w zwiazku z tym pytanie do Was kochane forumowiczki :) W ostatnim miesiacu dostalam mniejsza wyplate. Zadzwonilam do pracodawcy w sprawie ustalenia przyczyny i uzyskalam informacje, ze powinnam byc zgloszona do Gebietskrankenkasse i wtedy ta roznica w platnosci zostanie mi wyrownana. Tyle tylko, ze to pracodawca powinnien zrobic, a oni zlosliwie po prostu tego nie zrobia. Co moge zrobic w takiej sytuacji? Gdzie sie udac po pomoc? Nie moge sama zlozyc wniosku i pominac pracodawce?

Do góry