reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

A ją dziś zamówiłam album maluszka :) myślałam zw dostaniemy od kogos wiec nie kupowalam. A teraz sie boje ze zapomne fakty z zycia mojego dziecka. W koncu ma juz prawie miesiac :)
Zapisuje wszystko w pamietniku :)

Czy wasze maluchy sie juz usmiechaja? Moj sie mi mega przyglada juz i na usmiech reaguje usmiechem. :) ale chyba bardziej mnie nasladuje niz to usmiech swiadomy.

reklama
Domi, to Wy Oskara nigdzie jeszcze nie zarejestrowaliście? :eek: I nie rozumiem, dlaczego zawsze piszesz "G się nie zgadza..." "G nie chce...". Kurde. Nie możesz mieć przy nim swojego zdania? Wiadomo, z uwzględnieniem jego "chcę i nie chcę", ale chyba też masz coś do powiedzenia w sprawie swojego dziecka?
No fakt, my też wyrabialiśmy Tymkowi dowód osobisty jak jechaliśmy na wakacje i była taka ewentualność, że o Słowację zahaczymy. Dowód za free, na 5 lat z tego co pamiętam.

Domi masz tak jak ja musisz zarejestrować małego w Niemczech aktniemiecki przetlumaczyc na pl i wziąść z usc w pl forme i wyrobienie aktu urodzenia z uoowarznieniem kogoś w pl jak masz taką możliwość i o Pesel musisz się starać bez peselu nie dostaniesz dowody ani paszportu zadzwoń do usc i siebie w mieście i zapytaj jak to wygląda bo co miasto to obyczaj;) i wtedy jak będziesz miała pl akt urodzenia to w pl ambasadzie w de składasz i paszport;) ja gm bez dokumentów nie jechała bo to ryzyko i kłopotów możesz sobie narobić

Mininka brodawki na poczatku to jakas tragedia plakalam gdy jadla. Teraz tylko w kapturku ksrmie i nic nie zapowiads by sie to mialo zmienic. :) polecam kapturki.

ja tak na sszybko z Laurą na reku, wiwc sorki za błedy, bo jedna reka pisze.... lulanie... ech, przyzwyczaiło sie to moje dziecie i za cholere nie chce usnac inaczej

mininka - ja Cie pociesze, choć to marna pociecha przed wizja "troszke" trwajscego bólu... ja uz w szpitalu miałam mega poranione sutki. Smarowałsm kremami, swoim mlekiem, ale dupa blada... męczyłam sie prawie miesiac... Ból niesamowity. Płakałam w głos jak Laure karmiłam. Ale trzeba było przystwiac, innego wyjscia nie ma jak chce sie karmic... juZ w domu chodziłam całymi dniami z cyckami na wierzchu i wietrzyłam. Do tej pory śpie z cycami wywalonymi żeby wietrzyc. A, ja jeszcze co któres karmienie dawałam z butelki żeby dac sutkom odpoczac (odciagałam i swoje mleko dawałam butelka)

Dreddka czekamy nadal na akt urodzenia, mamy taki zastepczy na czas wyrabiania tego wlasciwego...
Dzag no z G to ciezko jest. On wie wszystko najlepiej, on chce tak i tak i koniec. Ja mam zaajac sie dzieckiem a on zalatwia sprawy urzedowe i tak bedzie najlepiej. Wkurza mnie to bardzo czesto...

Czyli jak dostane niemiecki akt urodzenia to co pozniej Gosia bo nie rozumiem polowy z tego co napisalas :D ??

No nie jade.... Ale nie pogodzilam sie z ta decyzja i mam focha. Kurna tesknie za swoim miastem i ludzmi... Wkurza mnie mysl ze on odwiedzi wszystkich a ja bede sama z malym w domu... Do sklepu mam 1km a w ta pogode to nawet nie chce mi sie wychodzic, co chwile deszcz :/
Nie chce byc sama na nocki :( jakos smutno mi wtedy.

Domi i mnie jest tak jak mam już angielski akt urodzenia to w pl moja tesciowa pójdzie do usc u mnie w mieście musi wziąć wniosek o wydanie pl aktu urodzenia z uoowarznieniem dlaniej( ja to muszę podpisać ona musi mi Ci wysłać i ja odesłać jej) musi przetłumaczyć angielski akt urodzenia i z tym wnioskiem wypełnionym i aktem urodzenia angielski i drugi przetłumaczony na pl zanies do usc i dadzą jej Polski akt urodzenia wyśle mi go tutaj i z tj aktem mam iść do ambasady pl i wyrobie mi pesel a jak będę miała pesel to i paszport wtedy muszę zlozyc;) tak to wygląda i nas i i was pewnie podobnie a hyba jest taka możliwość ze wyrobia Ci paszport na wyjazd do pl żeby samemu to załatwić jak nie masz w pl nikogo do upowaznienia:)
Ja dzis nic nie robiłam w pralce pościel przygotowana do prania drugie pranie w koszu ale niechcialo mi się nic poszłam po Maję a okazało się ze miala dzis zajęcia pozalekcyjne i musialam za godz znowu iść a później sobie pospalam pół h bo Maja obudziła dzis ma dzień płaczu i wyje bez powodu :/ wrrrr az mnie normalnie skręca ale cóż zrobić taką przy babci beksa jest....
sciagnelam Agatce mleko ale jak o 17.30 usnela tak spi do tej pory czyli prawie 3.5h czekam az się obudzi dam jeść i idę spać bo padnieta jestem...

reklama
Gosia, nie rozumiem dlaczego na odległośc na podstawie upoważnienia możesz załatwić w polskim USC akt urodzenia, a pesel dopiero w ambasadzie. W "normalnym" trybie rejestrowania dziecka pesel się dostaje od razu, razem z aktem urodzenia. Na pewno musisz pesel w ambasadzie załatwiać?

+100 punktów do wypasionej w kosmos samooceny :-D Dzisiaj waga znowu 1 kg mniej pokazała. Jeszcze 2 kg i wyjdę na zero :-) Tylko z brzuchem będzie praca. Taki wisior :-(
I strasznie sucha jestem. Całe ciało mnie dosłownie swędzi, mam wrażenie że mam papier zamiast skóry. A przecież dużo piję, mieszkanie jest 2-3 razy dziennie wietrzone.. To norma przy karmieniu piersią? :oo2:

A ja nie czekam na karmienie. Padam na twarz. Najwyżej za pół godziny się obudzę jak głodomór zacznie wołać...

Do góry