gosiakuprewicz
Marzec05'/Pazdziernik08'
Dorcia, Madzia, Natalia, gratulacje udanych wizyt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Wiesci z wizyty : ja zas na plusie 2 kg czyli razem 16 na plusie
Moje cisnienie dzis 115/60 I serduszko Oliwi pieknie bije.
Na samolocie dowiedzialam sie ze szyjka trzyma i ze glowka jest na dole i NAPIERA NA SZYJKE z tad ten bol ;-)
USG Oliwia troche mlodsza ale jest okiGin powiedzial ze bedzie drobniejsza Ladnie przedzialek czyli pipeczke pokazala mamusi i lekarzowi
Lozysko oki i wody tez a waga malej wyszla mu 2788 kg i powiedzial ze bardzo przyzwoita waga Powiedzial tez ze jak donosze to on mysli ze urodze jakies 3000 kg lub 3100 jego zdaniemPowiedzial ze jakby sie cos dzialo to spokojnie na porod hehehe Mowil ze jak teraz sie stawia brzuszek to jeszcze jakis tydzien gora 10 dni sie pooszczedzac ale tez nie musze bo jak teraz urodze to i tak oki a pozniej niech juz sie dzieje
Ale szyjka zamknieta wiec narazie nie rodze
Kurcze ale jestem szczesliwa i spokojniejsza![]()
Dorotko i ja się cieszę, że wizytka udana.
A Oliwcia sporawa już - tosty najwidoczniej jej smakują i przybiera na wadze.
A to moja relacja z usg.
Chłopak będzie jak nicale zmienił mi się przewidywany termin porodu na 3.10.2008 - to już w ten piątek.
Mówiłam lekarce, która robiła mi usg, że dziś odeszło prawdopodonie troszkę czopu śluzowego.
Powiedziała, że może być poród już albo za parę dni.
Z maluszkiem jest ok - FHR 135 ud/min
AFI czyli wody płodowe 10-12 cm czyli w normie.
BPD czyli wymiar dwuciemieniowy = 94mm czyli daję to 38t2d
FL czyli długość kości udowej = 74mm - 37t6d
AC czyli obwód brzuszka = 353mm - 39t1d
HC czyli obwód główki = 306mm - 34t1d
Oczywiście odchylenie jakieś +/- 21 dni.
Z biometrii płodu wynika, że maluch waży już 3618gram to szacunkowa waga, ale dzidzuś jest sporawy i stąd przesunięcie w terminie porodu.
Lekarz powiedziała, że waga realna może być 3200g na dzień dzisiejszy.
Łożysko I stopnia w dnie a dzidzuś leży główkowo.
Widziałam jak główka jeszcze baletuje czyli wstawia się do kanału, ułożona jest prawidłowo lekko przygięta - tak jak powinna być.
Maluszek nie jest okręcony pępowiną.
Ach i mam pić dużo wody.
Teraz tylko czekać na synka i na rozwój sytuacji.
A więc ja już po wizycie.
Najpierw byłam u dermatologa i okazało się że to jakaś wysypka najwidoczniej 'ciążowa' Przepisała mi coś w areozolu i krem do smarowania i jak po tym nie przejdzie to dopiero da mi jakieś sterydy ale mówi że lepiej jakby udało się tego uniknąć. Więc czekam na efekty.
A u ginekologa okazało się że szyjka skrócona .Dzidziuś waży 2950g. to jest niby 37 tydz ale okazało się że łożysko powoli mi się starzeje i mam mało wód płodowych i gin powiedział że dziecko jest gotowe do porodu, ułożone główkowo ale wygląda na 39/40 tydz, więc jest trochę za 'stare'jak na swój wiek.
Poza tym wszystko dobrze.
Czy któraś z was wie co to znaczy że jest mało wód i czym to może grozić?
Gin powiedział też że mogę szybciej urodzić więc czekam:-)
A więc ja już po wizycie.
Najpierw byłam u dermatologa i okazało się że to jakaś wysypka najwidoczniej 'ciążowa' Przepisała mi coś w areozolu i krem do smarowania i jak po tym nie przejdzie to dopiero da mi jakieś sterydy ale mówi że lepiej jakby udało się tego uniknąć. Więc czekam na efekty.
A u ginekologa okazało się że szyjka skrócona .Dzidziuś waży 2950g. to jest niby 37 tydz ale okazało się że łożysko powoli mi się starzeje i mam mało wód płodowych i gin powiedział że dziecko jest gotowe do porodu, ułożone główkowo ale wygląda na 39/40 tydz, więc jest trochę za 'stare'jak na swój wiek.
Poza tym wszystko dobrze.
Czy któraś z was wie co to znaczy że jest mało wód i czym to może grozić?
Gin powiedział też że mogę szybciej urodzić więc czekam:-)