reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

No ja nie wiem czy tak późno z tym genetycznym. W sumie to ja miałam w 13tc badaną tylko tą przezierność karkową ( to w jakimś stopniu jest genetyczne no nie?)no a teraz ma być :

• ocena macicy
  • ocena płodu: głowy, tułowia, kończyn
  • ocena ruchów płodu
  • pomiar odległości głowowo-siedzeniowej i dwuciemieniowej
  • ocena akcji serca z wyliczeniem ilości uderzeń na minutę
  • pomiar przezierności karku – na tym etapie dokonujemy już szacunków co do ryzyka wystąpienia zespołu Downa
  • ocena obecności kości nosowych - drugi marker uwzględniany do obliczenia ryzyka zespołu Downa
  • ocena spektrum przepływu w przewodzie żylnym - badanie dopplerowskie – ok. 80% dzieci z zespołem Downa ma nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym
  • ocena zastawki trójdzielnej w Dopplerze spektralnym – ok. 50% płodów z zespołem Downa ma wady serca, jest to trzeci marker służący do ich wczesnego uchwycenia
  • pomiar długości pęcherza moczowego
  • pomiar długości kości szczękowej
  • lokalizacja kosmówki

czy na połówkowym też to się wszystko robi? bo już w sumie to nie wiem...
aaa...nawet jeśli tak to wiem, że ten lekarz to najlepszy w tej kwestii specjalista w tym rejonie i ma najlepszy sprzęt więc nie zbiednieję jeszcze jak pójdę na to badanie a przynajmniej dowiem się co i jak...

reklama
dziekuje dziewczyny,gin mowil wlasnie ze samo sie wchlonie;-)
ewa wlasnie doczytalam dalej i bylo tak wlasnie napisane "ogisko hiperechogenne" wlasnie taka kulka biala.
to trzymam kciuki za wizytke i za chlopaczka:)))
mloda mama to moze idz do innego z polecenia,mnie moj wyslal wlasnie do innego na polowkowe;-)albo poczekaj bedziesz jakis 21-22 tyg na pocz grudnia wiec rowniez dobra pora;-)

teraz mysle o takim usg 4d:) zastanawiam sie kiedy bedzie najladniej widac,tak kolo 25 tyg czy po 30?

Ewa mój już wszytko poprzeglądał odkąd wystawiliśmy mój na sprzedaż to on przegladał fora czytał itp czyli ok 2 miesiące. Dziś ma oglądać renault clio bo twierdzi że dobre sam jeździ megane kombi i zadowolony tylko jego ma 2 rok i z salonu było (bo to słuzbówka).

no jak ja bylam na genetycznym w 13 tyg,o byla informacja ze mozna jeszczcze zrobic miedzy 16-22 wlasnie genetyczne.a polowkowe 20-24.
marcia to nie odpoczniesz teraz tyle dzieciaczkow do ogarniecia;-)

moj m opowiadal ze snila mu sie dzisiaj nasza coreczka.ze odbieral ja ze szpiala,przewijał,ale ze byla juz calkiem duza. powiedzial ze mnie tam nie bylo, ze on sam sie nia zajmowal. chyba ostatnio coraz czesciej mysli o dziecku,widze jak spoglada na ulicy i usmiecha sie do kazdej napotkanej malej dziewczynki:) chyba dochodzi do niego ze bedzie ojcem:-D
a ja dzisiaj zaczelam 21 tydz leci:-)

Ostatnia edycja:
Joasia, renówki są fajne :) My w renault celowaliśmy też, ale espace ;) No ale w końcu wyszło, że nie zmieniamy auta i zostajemy na peugeocie 406 kombi naszym.

Mouse, gdyby nawet się nie wchłonęło, to się nie martw. Mojej gin. córka miała takie coś i po porodzie zostało, ale to w niczym nie przeszkadza :)

Jo_asia My mamy znow zamiar sprzedac samochod mojego meza i kupic cos większego, bo obydwoje mamy male auta 3 drzwiowe i będzie ciezko z malym dzieckiem. Mój to już od jakis 3 miesiecy siedzi na forach hehe, ale pewnie dopiero w zimie będziemy kupowac jak już będziemy wiedziec ile nasz remont wyniesie… To trzymam kciuki za szybki i dobry zakup!!! :tak:

mouse23 no to już polowka! Gratuluje!!! I gratuluje oczywiście dziewczynki!!! :-)

Kulka84 Kciuki za wizyte!!! U mnie koszt USG połówkowego to 250zl, no ale ma je tez robic niby najlepszy specjalista w Krakowie, bo dr Wiechec już wspominany. Przynajmniej będziemy spokojne jak wszystko posprawdzaja! U ciebie to tez już polowka jest! Gratuluje! :-)

Koreczek no to faktycznie macie punktualnego szwagra… :baffled:

ewa86 Kciuki za wizyte!!! :tak:

Ja tez mam dzisiaj wizyte, ale dopiero na 18.40. Do tego czasu zwariuje chyba, bo ja jeszcze ruchow nie czuje, wiec nie wiem czy jest wszystko w porzadku… A połówkowe mam już za tydzień 22.10. Już się nie mogę doczekac! Może dowiemy się kto u mnie mieszka! ;-)

Odebralam tez wyniki wczorajsze, bo robilam mocz, morfologie, TSH i ft4 i cos tam jeszcze, ale na szczescie wszystko jest w jak najlepszym porzadku! Oby tak dalej! :tak:

Ide sobie teraz jakies sniadanko zrobic. ;-)

Milego dnia wszystkim zycze!!!! :-)

DZIEŃ Dobry :-)
Wyobraźcie sobie, że w nocy wróciły do mnie mdłości...no normalnie obudziłam się i myślę ...cholera jak nic się porzygam :sorry::baffled:...ale jakoś po-przewalałam się młodego pokiziałam i przeszło ale oczywiście od 2:30 do 6:30 oka nie zmrużyłam...wrrrrr.
Mouse - BĘDZIE DZIEWCZYNKA :-) GRATULACJE KOCHANA!!!Szkoda z tym sprzętem ale powiem Ci, że mój gwiazdor na naszym ostatnim takim emergency USG to miał ułożenie...mh..poziom???No kurka wyglądało jakby siedział na opak... sama nie wiem jak opisać, ale zanim gin dał radę wydobyć jego nogę żeby zmierzyć czy urósł to się zeszło...a tak to fika mądra jedna :happy::-)...Może nast razem zobaczysz więcej.
No i gratki 21 tyg :-)
Ewa, kulka - &&&&&&&&&&& za wizytę kochane...JA JESZCZE DWA DNI I TEŻ :-)
My płacimy za połówkowe 250 zł (stolica:baffled:) ale lekarz na prawdę wysokiej klasy i sprzęt też... więc ja chcę właśnie wiedzieć, jak serduszko itd. No trudno no najwyżej butów kolejnych nie będzie...mh...przez dwa lata :sorry::baffled:

Kulka- dzięki, że to wszytsko wypisałaś bo nawet mój mąż pyta się w jakim celu połówkowe???:eek: NO to mu poczytam a co?

Jo-asia - a macie coś konkretnego upatrzonego???Ja na razie śmigam tatusia autem...taki kochany, że jak wyjeżdża to mi zostawia :tak:, powiem Wam, że tak się wydaje ale dwa samochody w domu to na prawdę teraz w naszej wsi standard...MASAKRA NO...:baffled: My jeździmy Renaul Scenic...-REWELACJA...Marzy nam się w nowej budzie...no ale może za dwa lata ...jak cholery stanieją :baffled:

MIŁEGO DNIA DZIEWCZYNKI...ja chyba zacznę dziś zakupy dla małego robić...ot jakiś smoczek, buteleczka itede itepe ...Boże ale gęba mi się cieszy :-)

witam sie po weekendowych wojazach! ulubioną rozrywka małej mojej w pociągu było chodzenie do wc:baffled: moje biedne odpieluchowane dziecko musialo zrobic w pampka siku w castoramie przy jakiejs setce kibelków, nakladke sobie z regalu sciagnela zawolala siku i zaczela sie rozbierac:-D (na takie wyjscia gdzie niekoniecznie moze byc wc to jej zakladam ale zawsze suchy jest); w 2 dni kupilismy meble do prawie calego mieszkania, kafelki, panele, sprzety i ledwo dycham
cos tam w wolnej chwili podcyztywalam ale juz nie pamietam co mialam napisac wiec tylko do wczorajszych wpisow sie odniose:
koreczek - na przyszlosc pamietaj zeby jak boli reka przy wenflonie mowic bo czasami tak jest ze dlugo to nie wytzrymuje i robi sie stan zapalny
mouse - no ja tez tak w 1 ciazy cos kolo polowy robilam impreze dla calej bandy znajomych i ruszac sie pozniej nie moglam w nocy na czworakach do wc szlam i mialam temp az a moj sobie wypil za duzo wiec w razie w to nie mialby mnie nawet kto na ip zawiezc grrr wkurzylam sie wtedy starsznie. a zmywarke wlasnie kupilismy do tego mieszkania w wawie remontowanego-ja nie wiem jak te gary sie mnoza w zlewie?no szok z tym zwapnieniem ale pewnie zaniknie
secreto - ja nie mialam ale moja sis tak to byla jakas kolka nerkowa i wyszedl jej pisaek w nerce - najlepiej zrob sobie jeszcze badanie moczu na wszelki, tez dziecko jej uciskalo nerke i stad to a po ciazy zero sladu
anetaNOrwegioa - ja jak mam w domu drozdze to chleb sama upieke no ale na wszystko tzreba jakies 2h liczyc z roboata i pieczeniem - wrzuce pzrepis na kulinarny w wolnej chwili;
w pepco rozmiarowka troche zawyzona jest i bodziaki/polspiochy okazuja sie mneijsze niz rozmiar na metce, o i niektore starsznie liche sa i sie rozciagaja przy szyjce (lepiej takie z guziczkami kupowac u nich)
siASIA - podwieczorek? uhuhuhu to i tak na bogato ale śliwki wmiataja na problemy zoladkowe :p
monisia - na tym auaaerobiku bylas moze w Herbewie?
guziczek witaj!to pewnie dlatego ze uwage skupiasz na Zosi u mnie troche podobnie
mlodamama - ja mam miec 15.11 i to taki "ostatni dzownek"na polowkowe wiec moze sie dopytaj teraz gina co z tym czy masz do kogos innego podejsc na badanie
kciuki za dzisiejsze wizyty!

reklama
my od 2ch tygodni jeździmy alfą romeo 156.. nawet może być..

dopytam się gina na wizycie w poniedziałek.. myślę że nie będzie problemu.. jak nie on to mi w medikorze zrobią też.. u nas 250zł...

Do góry