No ja nie wiem czy tak późno z tym genetycznym. W sumie to ja miałam w 13tc badaną tylko tą przezierność karkową ( to w jakimś stopniu jest genetyczne no nie?)no a teraz ma być :
czy na połówkowym też to się wszystko robi? bo już w sumie to nie wiem...
aaa...nawet jeśli tak to wiem, że ten lekarz to najlepszy w tej kwestii specjalista w tym rejonie i ma najlepszy sprzęt więc nie zbiednieję jeszcze jak pójdę na to badanie a przynajmniej dowiem się co i jak...
- ocena macicy
- ocena płodu: głowy, tułowia, kończyn
- ocena ruchów płodu
- pomiar odległości głowowo-siedzeniowej i dwuciemieniowej
- ocena akcji serca z wyliczeniem ilości uderzeń na minutę
- pomiar przezierności karku – na tym etapie dokonujemy już szacunków co do ryzyka wystąpienia zespołu Downa
- ocena obecności kości nosowych - drugi marker uwzględniany do obliczenia ryzyka zespołu Downa
- ocena spektrum przepływu w przewodzie żylnym - badanie dopplerowskie – ok. 80% dzieci z zespołem Downa ma nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym
- ocena zastawki trójdzielnej w Dopplerze spektralnym – ok. 50% płodów z zespołem Downa ma wady serca, jest to trzeci marker służący do ich wczesnego uchwycenia
- pomiar długości pęcherza moczowego
- pomiar długości kości szczękowej
- lokalizacja kosmówki
czy na połówkowym też to się wszystko robi? bo już w sumie to nie wiem...
aaa...nawet jeśli tak to wiem, że ten lekarz to najlepszy w tej kwestii specjalista w tym rejonie i ma najlepszy sprzęt więc nie zbiednieję jeszcze jak pójdę na to badanie a przynajmniej dowiem się co i jak...