reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako ciężarówki po raz drugi :)

Ja nie wiem czy u mnie to zadyszka czy co :) Miewałam taki stan nie będąc w ciąży. To tak jakby nie mogło złapać oddechu i trzeba oddychać bardzo głęboko, nabierać tego powietrza - dziwne uczucie i dodatkowo mam takie "kołatanie" w okolicach serca, czuję takie stukanie, kurcze nawet nie mogę tego ubrać słowa :) Ale nie martwię się, pożyjemy, zobaczymy
... oby do 36 tc :D. Będzie dobrze :)

reklama
Ja też muszę zrobić glukoze 75gr tylko nie pamiętam czy krew bada się po 1h czy po 2h. Czy dwa razy? Bo na skierowaniu napisane jest, ze po 2h ale cos pamiętam, ze więcej było tych pobrań.

Ja to nie wiem co mam, na pewno czasami cięzko mi sie oddycha szczególnie w pracy czasami jak za szybko działam.

Ja też muszę zrobić glukoze 75gr tylko nie pamiętam czy krew bada się po 1h czy po 2h. Czy dwa razy? Bo na skierowaniu napisane jest, ze po 2h ale cos pamiętam, ze więcej było tych pobrań.

Ja to nie wiem co mam, na pewno czasami cięzko mi sie oddycha szczególnie w pracy czasami jak za szybko działam.

Agula - najpierw krew pobiera się przed podaniem gluzkozy, a potem po 2 godzinach (w przypadku 75g)

JaM - pewnie, ze będzie dobrze.

Pisałam Wam wczoraj, że ugotowałam kapuśniak, cały duży garnek, myślałam, że będę miała też na dzisiaj. Nic bardziej mylnego, chłopaki zjedli wczoraj wszystko.
Więc dzisiaj naleśniki z serem.

Agula, ja zrobię najpierw 50% jak będzie nieprawidłowo to będę zabierać się za 75%, ale sądzę że będzie w normie, z Julką nie miałam podwyższonego cukru, nie miałam z tym nigdy problemu, więc teraz też pewnie będzie gites :D
"Glukoza w surowicy
Cukrzyca w ciąży stanowi poważnie zagrożenie dla matki i dziecka, dlatego oznaczenie poziomu glukozy w surowicy krwi jest badaniem obowiązkowym. Jeżeli choroba w rodzinie nie występowała, badanie przeprowadza się dwukrotnie - na początku pierwszego i pod koniec drugiego trymestru. Na początku ciąży glukozę oznacza się na czczo. Po 24 tygodniu, wykonuje się tzw. test obciążenia glukozą. Na badanie przychodzisz przed zjedzeniem śniadania. Najpierw pobiera się krew na czczo, potem dostajesz do wypicia wodę, w której rozpuszczono precyzyjnie odmierzoną dawkę 50 glukozy, po godzinie siedzenia ponawia się badanie. W czasie tej godziny nie można spacerować, bo wyniki będą niemiarodajne. Jeśli wyniki przekraczają normę konieczne jest powtórzenie testu z 75 gramami glukozy po 2 godzinach. Nieprawidłowy test z 75 gramami glukozy oznacza cukrzycę ciążową."

Oglądacie YCD ? Ale ten Ślązak fajno gado :DDD:-) Śmiechowy młodzieniec :D
You can dance - Po prostu tańcz! - Odcinek 1 - S07E01 - tvn player

Jam super, ze Nelcia nadal jest Nelcia :-)
No u nas na pewno sa skoropodobne meble bo kto by kupil prawdziwe do takiego mieszkania, to majatek przeciez.
Ale jak mowie ciotrka z wujkiem maja prawdziwe i nie lubie bardzo...

Sweety piore tez dresiki bo podejrzewam, ze beda stykaly sie ze skora, maj jest cieply nawet w IE, wiec zaloze bodziaki z krotkim i taki dresik wiec na pewno ze skora bedzie sie stykal.

Agula pisalas, ze widzialas na usg ze sterczy? ;) ale co sterczalo, bo podobno nie widzi sie siurka tylko jajka. Jajka sterczaly? ;)
A ja dzis noc mialam lepsza na szczescie, ale cos mnie stopa boli nie moge stanac dobrze, nie wiem co jest.

Ollena Nie wiem co to było tylko mi dr pokazał, ze tu sterczy a co to było nie wiem. Myślałam, że właśnie siurek a jajka póżniej schodzą. Ale narazie nie traktuje diagnozy zbyt poważnie,

JaM - teraz już się nie robi testu obciążenia glukozą 50 gram (nie % ;P) tylko 75 gram, i krew pobiera się przed wypiciem glukozy, 1h po i 2h po. Ja tak miałam wczoraj. A to wszystko dlatego, że po 1h organizm może nie poradzić sobie z nadmiarem glukozy (i wtedy jest wynik pozytywny, który niby świadczy o cukrzycy) ale po 2h organizm już sobie może poradzić, i wtedy wiadomo, że tej cukrzycy nie ma, mimo wysokiego poziomu cukru po 1h. Ale ważne są obydwa oznaczenia, i po 1h i po 2h. Lepiej zrobić RAZ test z glukozą 75 gram, niż zrobić po 50 gramach po 1h i musieć powtarzać, bo się okaże, że glukozy jest za dużo...
a w ogóle to mi powiedzieli, że zalecenia Ministerstwa i Izby lekarskiej są takie, żeby już tylko 75gram robić. I nie dajcie sobie wcisnąć 50 gram, tym bardziej jak na skierowaniu jest 75 gram...

Ollena Nie wiem co to było tylko mi dr pokazał, ze tu sterczy a co to było nie wiem. Myślałam, że właśnie siurek a jajka póżniej schodzą. Ale narazie nie traktuje diagnozy zbyt poważnie,

w 12 tc tylko siurek sterczy, ale już w 16 tc widać i siurka i jajka... U Szymka było widać i siurka i jajka w 16 tc

reklama
ja mam zlecone 75gr bo w pierwszej ciąży miałam kiepskie wyniki. Tylko nie wiem ile tych pobrań. Jedno czy dwa

Do góry