reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamo, popatrz co juz potrafie!!!

reklama
dziewczyny czy któraś wprowadziła METODĘ GLOBALNEGO CZYTANIA- GLENN DOMAN:confused::confused::confused:

ja pomału chce porobic pierwsze karteczki :tak: i zacząć działać zobaczymy co z tego bedzie :-D;-)

Gosiu,
ja akurat nie stosuje tej metody, ale mysle ze ona ma sens. Milena ma duzo ksiazeczek z obrazkami, ktore sa podpisane wyraznymi duzymi literami. No i od jakiegos miesiaca Milena pokazuje rozne literki i chce zeby jej mowic co to za literki. Sama tez je po swojemu powtarza. Niektore jak np.''G'' czy ''N'' rozpoznaje i nazywa prawidlowo. Jak jestesmy na spacerze i zobaczy gdzies te literki, np. na bilbordzie to z daleka krzyczy ''gie'' lub ''ni''. Sama jestem w szoku. No i cyferkami tez sie interesuje. Na razie rozpoznaje ''3'' i mowi ''czy''. Wiec mysle, ze chyba taka nauka przez zabawe ma sens - chociaz w naszym przypadku ta nauka nie byla zamierzona.

Ja razem z Grześkiem już dawno temu zrobiliśmy mnóstwo szablonów, zresztą Gosiu ja już pisałam o tym dawno na Pobaw się ze mną mamo, czy jakoś tak się ten wątek nazywał u njas na lutówkach. ?Wprowadziłam metodę, dla Stacha to frajda dla Marcelka też, szablony robiło się strasznie długo... Ale nie stosuję metody tak jak powinnam- systematycznie, bo przeproiwadzka nas bardzo z tego wybiła, ale chodzi o to żeby się dobrze bawić z dzieckiem, a ten warunek spełniamy w 100%!!

dziewczyny czy któraś wprowadziła METODĘ GLOBALNEGO CZYTANIA- GLENN DOMAN:confused::confused::confused:

ja pomału chce porobic pierwsze karteczki :tak: i zacząć działać zobaczymy co z tego bedzie :-D;-)
Widziałam tę metodę,ale nie jestem do niej przekonana,z resztą ostatnio rozmawiałam o niej ze znajomą psycholog.Jestem jednak w 100% za zabawą edukacyjną i elementami czytania.Jak tylko Kuba będzie sie domagał i wykarze gotowośc do czytania i poznawania liter,to jestem za.Ale metoda Domann tak jak ona to przekazuje,nie przemawia do mnie.:baffled:No chyba ,ze w wersji zmodyfikowanej.

Moje starsze dzieci uczyły się w przedszkolu metodą globalnego czytania (nie wiem czy Domana czy inną) i w wieku 5 lat czytały już zupełnie płynnie.
Ale z tego co wiem metodę wprowadza się u 3-latków, nie wiem, czy jest sens u półtoraroczniaka :confused:

Moje starsze dzieci uczyły się w przedszkolu metodą globalnego czytania (nie wiem czy Domana czy inną) i w wieku 5 lat czytały już zupełnie płynnie.
Ale z tego co wiem metodę wprowadza się u 3-latków, nie wiem, czy jest sens u półtoraroczniaka :confused:
Dokładnie,ja myślę,że jak dziecko pokocha czytanie,kiedy my mu czytamy,to w którymś momencie będzie gotowe do nauki liter i samodzielnego czytania.Myślę,ze to tak 3-4 latki.Ja na razie stawiam na czytanie mojemu dziecku,zaprzyjaznieniu go z książką,śpiewaniu piosenek i słuchaniu wierszyków rymowanych.:tak:

Kasiad u trzylatka wprowadza się już na klockach te metode a wczesniej na szablonach, a zresztą nie wdaję się w dyskusję o tym bo to następny kontrowersyjny temat. Każdy robi jak uważa...

Tez jestem tego zdania ze najlepszy czas na rozpoczecie czytania czy poznawania literek jest wiek okolo 3 lat , mam kolezanke co nauczyla sie literek z paczek papierosow od swojej matki POPULARNE :-D i we wieku 3 latek umiala czytac:tak:

reklama
Do góry