reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małogłowie?

o hipotrofii mówi się gdy dziecko rodzi się w terminie a ma wagę poniżej 2500 g lub gdy osiąga mniejszą niż oczekiwana wagę. I to drugie jest bardzo istotne, a w Polsce bardzo często lekceważone przez lekarzy. Hipotrofia jest traktowana błaho bo 90% dzieci nadrabia deficyty wagi i mimo zahamowaniu wzrostu w życiu płodowym rozwija się prawidłowo, ale tak naprawdę należy się takim dzieciom bacznie przyglądać i monitorować ich rozwój.
Moje dziecko urodziło się z wagą 2800 i NIESTETY nikt o hipotrofii nie wspomniał, mimo, że przez ostatnie cztery tygodnie nie rosła i powinna osiągnąć koło 3400 g. Gdyby ktoś był łaskaw postawić taką diagnoze to teraz byłoby nam łatwiej uzyskać leczenie w kierunku deficytu wzrostu córki.

Autorko...zdaje się, że 3 centyl obwodu głowy to właśnie 32 cm albo nawet 31. Więc jest to normą. Moja córka miała 32 głowę i 32 klatkę.

reklama
o hipotrofii mówi się gdy dziecko rodzi się w terminie a ma wagę poniżej 2500 g lub gdy osiąga mniejszą niż oczekiwana wagę. I to drugie jest bardzo istotne, a w Polsce bardzo często lekceważone przez lekarzy. Hipotrofia jest traktowana błaho bo 90% dzieci nadrabia deficyty wagi i mimo zahamowaniu wzrostu w życiu płodowym rozwija się prawidłowo, ale tak naprawdę należy się takim dzieciom bacznie przyglądać i monitorować ich rozwój.
Moje dziecko urodziło się z wagą 2800 i NIESTETY nikt o hipotrofii nie wspomniał, mimo, że przez ostatnie cztery tygodnie nie rosła i powinna osiągnąć koło 3400 g. Gdyby ktoś był łaskaw postawić taką diagnoze to teraz byłoby nam łatwiej uzyskać leczenie w kierunku deficytu wzrostu córki.

Autorko...zdaje się, że 3 centyl obwodu głowy to właśnie 32 cm albo nawet 31. Więc jest to normą. Moja córka miała 32 głowę i 32 klatkę.
Jak rozwija się Twoja córka? Bo historię.mamy jakby identyczną. Moja miała mieć wagę wg USG 3200, lecz w ostatnie 2 tygodnie wymairy zahamowały, nic nie urosła. Zostałam skierowana do szpitala, tam wyszło, że przepływy i ktg są suoer, więc czekać na poród. Na szczęście urodziłam na drugi dzień. Daj proszę znać

Moja córka rozwija się dobrze pod każdym względem i fizycznie i umysłowo. Ma prawie 3 lata i jest fantastyczna ale mała. Od urodzenia rosła źle i zle przybierala na wadze. Myślę że już waga urodzinowa zapowiadała te problemy. Mała jest poniżej siatek ale badania specjalistyczne zaczniemy jak skończy 3 lata

Moja córka rozwija się dobrze pod każdym względem i fizycznie i umysłowo. Ma prawie 3 lata i jest fantastyczna ale mała. Od urodzenia rosła źle i zle przybierala na wadze. Myślę że już waga urodzinowa zapowiadała te problemy. Mała jest poniżej siatek ale badania specjalistyczne zaczniemy jak skończy 3 lata
Super, że wszystko okej! Rozumiem, że jest tylko (albo aż) szczuplutka i niska?

Dokładnie tak. Jest niziutka i waży tylko 10 kg (powinna koło 13) ale oprócz tego rozwija się w 100% prawidłowo i badania do tej pory robione też ma w normie. Nie wiem na ile ta niska waga i ewentualna nie-stwierdzona hipotrofia ma wpływ na jej gabaryty. Może to nie ma kompletnie związku...zobaczymy co pokaże czas i kolejne badania...

Dokładnie tak. Jest niziutka i waży tylko 10 kg (powinna koło 13) ale oprócz tego rozwija się w 100% prawidłowo i badania do tej pory robione też ma w normie. Nie wiem na ile ta niska waga i ewentualna nie-stwierdzona hipotrofia ma wpływ na jej gabaryty. Może to nie ma kompletnie związku...zobaczymy co pokaże czas i kolejne badania...
Życzę Wam, żeby wszystko było dobrze ;) ważne, że córeczka jest zdrowa

Wszystkie moje dzieci rodzilam w terminie a były malutkie: 38tc 2610 g, 40tc 2410g oraz 41tc 2780g. Wszystkie zdrowe.
Dziś mają 11, 10 i 5 lat rozwijają się zdrowo. Od małego szły w swoim tempie wzrostu do góry. Dzieciaki są zdrowe, mądre i wspaniałe.
Nie martrw się, bedzie dobrze. Zdrowka Wam życzę!

Mała jest poniżej siatek ale badania specjalistyczne zaczniemy jak skończy 3 lata
A tarczycę już badaliście? Niedoczynność można już diagnozować i leczyć u niemowląt. Lekarz POZ może zlecić badanie TSH, a i prywatnie nie jest to duży koszt. Jeśli teraz dziecko jest poniżej 3 percentyla, to wg mnie trzeba wykorzystać ten fakt, brać skierowania i umawiać do endokrynologa i do gastrologa. Wyrzuty hormonu wzrostu robi się tylko w szpitalu, więc trzeba przejść ścieżkę NFZ. My się bujaliśmy właśnie do wieku przedszkolnego (a potem 2 lata w poradni spec.) bo dziecko było długo na 3 centylu, a nie poniżej i nie chciano nam wystawić skierowań, mimo że w ciągu pół roku spadło z 50 centyla.

Miała w szpitalu badania tsh na celiaklie mukowiscydoze kardiologiczne i jeszcze inne. Miała wtedy rok. Pół roku temu byliśmy u endokrynolog i kolejny raz tsh wit d i podstawowe. Wszystko w normie. We wrześniu idziemy na NFZ do endokrynolog by ostatecznie uzyskać skierowanie na wyrzut hormonu.

reklama
Miała w szpitalu badania tsh na celiaklie mukowiscydoze kardiologiczne i jeszcze inne. Miała wtedy rok. Pół roku temu byliśmy u endokrynolog i kolejny raz tsh wit d i podstawowe. Wszystko w normie. We wrześniu idziemy na NFZ do endokrynolog by ostatecznie uzyskać skierowanie na wyrzut hormonu.
Czyli już diagnozowaliście specjalistycznie! Z wcześniejszego postu zrozumiałam, że czekacie, dlatego napisałam. U nas wyszło kuriozalnie: lekarze orzekli, że wyniki teraz są dobre, a niskorosłość jest efektem zatrzymania wzrastania w II półroczu życia, którego przyczyn nie znamy i już nie ustalimy - gdyż wówczas nie chciano nas diagnozować.

U dziewczynek ponoć robi się jeszcze badania genetyczne, ale nie znam szczegółów, bo nas to nie dotyczyło.

Do góry