reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

male slicznosci,czyli ciuszki i inne cudenka naszych maluszkow

Ja tez sie boje, choc moze to zle slowo, moze raczej nie potrafie sobie tego wyobrazic i dlatego sie obawiam jak to bedzie. Jestem strasznym spiochem a tu trzeba do dziecka w nocy wstawac i rano o niewiadomo ktorej wstac, a ja wstaje o 10 i czasami jestem nie wyspana. :zawstydzona/y:

reklama
Co do temperatury tu u nas jest odwrotnie. ja jestem ciepłolubna a Pawel najchetniej by mial w 15 stopni.........I ja tylko chodze podkrecam grzejniki a on je skreca.........

co do spacerow i ubierania dziecka to tu wirlandii zalecana temperatura jest 18 stopni, a na spacery przy deszczu wietrze i 10 stopniach czesto nie ubieraja dzieciom nawet czapeczek. :) Co kraj to obyczaj i co ciekawe dzieci sa zdrowe. Generalnie slyszalam ze dzieci powinno sie ubierac dokladnie tak jak siebie, bo wcale nie sa wrazliwsze na zimno niz my.
Co do tych body z allegro to widzialam tu takie same chyba za 6 albo 8 euro:D
A ja dzisiaj wracajac z miasta zajrzalam do dwuch sklepow i uooo
kupilam dzidzi kocyk, reczniczek z kapturkiem i spiworek z kroliczkami :p
Rozowe :p w sumie za 17E

anaiy,śliczny kombinezonik i ręczniczki. śłiczie będzie mała księżniczka wyglądac :-)

a co do ubierania itd, to te najmłodsze dzieciaczki nie tyle są wrażliwe na temperature, co na jej zmianę. po prostu nie mają jeszcze wykształconej termoregulacji i jak się za lekko je ubierze, to organizm moze ulec wychłodzeniu (u dorosłych i podrośniętych maluszków jest tak, ze sciany naczyń krwionośnych uszczelniają się i nie oddają ciepła na zewnątrz. a jak jest cieło, to się rozszerzają i oddają ciepło, wtedy się pocimy bardziej)

Ja myślę, że nie ma osoby, która się nie obawia czy da radę. Bo niestety człowiek całe życie się uczy a jeszcze głupi umiera. Nikt się nie rodzi z tymi umiejętnościami, bo się je z czasem nabywa.
Ja też się obawiam, ale jak wszyscy dają radę, to czemu mnie ma nie wyjść. Nie jestem ciamajdą, żeby nie umieć przy dziecku zrobić.

Dziewczyny naprawde nie am sie zcego bac. To wszystko samo przychodzi. Na własnej skórze przekonałam się , ze istnieje instynkt macierzyński. Pewne rzeczy po prostu sie czuje. A co do spania to zobaczycie same, ze byle pisk was obudzi. A odsypiac będziecie jak dzieciątko będzie w dzień spało. Najgorsze są pierwsze dwa tygodnie bo maleństwo musi sie wdrozyć w jakis system funkcjonowania dlatego tak ważne jest by wszytsko robic w o stałych porach. TO daje dziecku poczucie bezpieczeństwa i uczy funkcjonowania w nowym świecie.

Tynka czytałam o tym wczoraj artykuł i właśnie tak pisali ajk ty mówisz :tak: Ważne jest też żeby dziecko od samego początku przyzwyczajać do dzwięków życia codziennego, a nie do ciszy. Bo później maleństwo nauczy się, że w domu musi być totalna cisza, aby ono mogło spać. A to wcale nie jest dobre dla nas, bo co my w tym czasie mamy robić? Mamy nie rozmawiać, nie oglądać telewizji, nie krzątać się po mieszkaniu?

Elżbietka ten artykuł, który któraś z dziewczyn wstawiła o ubieraniu i spacerkach nie jest zdeczka przesadzony? Jakiś czas temu czytałam, że dzidzię można werandować zimą już tydzień po porodzie, a po kilku dniach zaliczyć pierwszy krótki spacerek. W tym artykule piszą, że z dzieckiem do trzeciego miesiąca życia nie powinno się wychodzić na dwór, gdy temperatura spada poniżej zera. To kiedy my mamy z naszymi pociechami wychodzić? Dopiero jak przyjdzie wiosna? Bo u nas zimą temperatura głównie jest poniżej zera. Nie wiem tylko poniżej ilu stopni na minusie powinno się ograniczać spacerki? Czy poniżej -10st. czy -15st.?

reklama
Lorien ja mam podobny kombinezon. Tylko, ze mam kurteczke a ten dol jest na szelkach a nie tak w polowie dopinany, no i mam dziure miedzy nozkami na pas od fotelika. :tak:

Do góry