reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

Dziewczyny póki co obserwuję te plamienia . Ja raczej nie z tych co mierzą betę, liczą uderzenia serca czy biegną na sor 😱. Nie wiem czy to dobre podejście czy nie😳

Tulę o tej kawie pisałyście,że zrobiłam sobie dzisiaj z expressu i tak mi było błogo 😊.
Ja na codzień pijam Inkę z racji tego, że kawa poranna podrażniała i żołądek i często kończyło się zgaga, ale przy cukrzycy Inka zabroniona więc od kilku tygodni nie piłam nic co przypomina kawę, ale dzisiaj nie wytrzymałam … MNIAM 😋

Dziewczyny póki co obserwuję te plamienia . Ja raczej nie z tych co mierzą betę, liczą uderzenia serca czy biegną na sor 😱. Nie wiem czy to dobre podejście czy nie😳

Tulę o tej kawie pisałyście,że zrobiłam sobie dzisiaj z expressu i tak mi było błogo 😊.
Ja na codzień pijam Inkę z racji tego, że kawa poranna podrażniała i żołądek i często kończyło się zgaga, ale przy cukrzycy Inka zabroniona więc od kilku tygodni nie piłam nic co przypomina kawę, ale dzisiaj nie wytrzymałam … MNIAM 😋

reklama
@Vabien40 Ja czytałam, że lekarze w większości każą przeczekać te plamienia, jeśli takowe wystąpią. Zrelaksuj się dziś. Gdzieś tam czytałam , że chyba Ty nie bierzesz suplementów. Moim zdaniem konieczne - szczególnie kwas foliowy

@sandera ten skład jest zgodny z zaleceniami PTGiP dotyczących suplementacji kwasu foliowego i folianów - co do reszty, to jest trochę składników, które nie są w tej „zalecanej suplementacji”, ale nie zaszkodzą :)

Chociaż kiedyś kobiety nic nie suplementowaly raczej …
Kwas foliowy i foliany są tak naprawdę jedyną niezbędną suplementacją, bo realnie zabezpiecza przed poważnymi powikłaniami. Cała reszta to jest dodatek.
Niestety kiedyś nie było tej suplementacji, rodziły się chore dzieci, które po prostu odchodziły.

To mnie właśnie zastanawiało - tam jest i kwas foliowymi metylofolian wapnia
Kiedyś jeszcze (bo ja tez brałam femibion jak zaczęłam starania 3 lata temu) to był sam kwas foliowy. Teraz pewnie po tym ogłoszeniu zmienili skład. Generalnie to chodzi o to, ze jeżeli masz tak jak ja i wiele innych dziewczyn mutacje genu MTHFR to organizm nie przyswaja niezmetylowanych form witamin B.

O co chodzi z przechodzeniem na wątek prywatny ? To też tu na forum ? Myślę że to spoko pomysł by pisać bardziej otwarcie .

reklama
@sandera ten skład jest zgodny z zaleceniami PTGiP dotyczących suplementacji kwasu foliowego i folianów - co do reszty, to jest trochę składników, które nie są w tej „zalecanej suplementacji”, ale nie zaszkodzą :)
Zależy mi właśnie na gotowym zestawie , bo nie znam się na tych suplementach. Planując ciążę brałam kilka lat taki kwas foliowy w saszetkach i on zrobił chyba dobrą robotę bo mam duże zasoby tego kwasu- zrobiłam sobie badanie jego przy okazji.

Do góry