reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

Ja ma od nich omega prenatal i ta tabletka ma chyba 2 cm 🤢🤢🤢 mam odruch wymiotny za każdym razem 🤢 ale co zrobić...kupiłam 2 opakowania 🤣🤣🤣 następnym razem kupie omegę w kroplach
Też mam te omege, brałam już podczas kp. Osobiście nie mam problemu z wielkością tabletek, ale niestety pokonuje mnie odbijanie po tej tabletce ta ryba 😅😅 Podczas mdłości niestety jest to nie do przejścia... Wrócę do tych wszystkich supli jak mi minie. Na razie biorę tylko Folik, on ma status leku

reklama
Też mam te omege, brałam już podczas kp. Osobiście nie mam problemu z wielkością tabletek, ale niestety pokonuje mnie odbijanie po tej tabletce ta ryba 😅😅 Podczas mdłości niestety jest to nie do przejścia... Wrócę do tych wszystkich supli jak mi minie. Na razie biorę tylko Folik, on ma status leku
Nie odbija się jak weźmiesz tabletkę w trakcie jedzenia. Ja biorę zazwyczaj w połowie śniadania i zagryzam jedzeniem i nic potem nie czuć 😁

Nie odbija się jak weźmiesz tabletkę w trakcie jedzenia. Ja biorę zazwyczaj w połowie śniadania i zagryzam jedzeniem i nic potem nie czuć 😁
Z tym jedzeniem to u mnie teraz też trudno, prawie na nic nie mam ochoty, a jedzenie kanapek z pasztetem czy nutella nie można nazwać zdrowym odżywianiem :/ Ale co ja poradzę, że po innym to od razu wc... 🙁

Na razie mam tylko kwas foliowy i chciałam cos dokupić, ale wszędzie jest zawarty ten kwas foliowy i nie wiem, co zakupić, bo mam jeszcze zapas na 2 miesiące i nie chce tego wyrzucić. Może ktoś zna komplet witamin, ale bez kwasu foliowego?

@Munro
Moze "pan Tabletka" cos pisał na blogu i cholinie? Albo "sroka o" . Analizują składy i również zawsze (przynajmniej Pan tabletka) pisza czy to lek czy suplementy i zawsze przypomina ze nie ma przepisów w kraju regulujących skład suplementów. Tak jak piszesz mogą napisać ze maja choine a (idąc po krawedzi) dadzą cukier puder. Strasznie mnie to złości bo wszystkie witaminy ciężarnych czy kp sa suplementami. Ja jestem wierna prenatal uno i duo. Dobrze się po nich czuje i po badaniu morfologie czy poszczególnych paramentów lekarze mowili ze sa w normie a mialam zwykle bardzo slaba krew. Czy to tylko od suplementów? Pewnie nie. Ale jakoś spokojniejsza jestem ze mama d3 jod i zmetylowany kwas foliowy.

@Munro
Moze "pan Tabletka" cos pisał na blogu i cholinie? Albo "sroka o" . Analizują składy i również zawsze (przynajmniej Pan tabletka) pisza czy to lek czy suplementy i zawsze przypomina ze nie ma przepisów w kraju regulujących skład suplementów. Tak jak piszesz mogą napisać ze maja choine a (idąc po krawedzi) dadzą cukier puder. Strasznie mnie to złości bo wszystkie witaminy ciężarnych czy kp sa suplementami. Ja jestem wierna prenatal uno i duo. Dobrze się po nich czuje i po badaniu morfologie czy poszczególnych paramentów lekarze mowili ze sa w normie a mialam zwykle bardzo slaba krew. Czy to tylko od suplementów? Pewnie nie. Ale jakoś spokojniejsza jestem ze mama d3 jod i zmetylowany kwas foliowy.
tez biorę prenatal uno a później zamierzam duo, w ciąży z synkiem tez je bralam.
Co do detektora - mialam i używałam, bylam zadowolona ze go mam, nagrałam na pamiątkę bicie serduszka na telefon przy okazji także fajny gadżet :-) poza tym gdy czekałam 3 tyg na wizyte to sprawdzałam np 2-3 razy w tyg czy słychać malego, częściej nie. Dla mam które spodziewają się pierwszego maluszka to super przeżycie także ja polecam :-)

@Munro
Tak, pan tabletka ma fajne porównanie. Wogole w PL jest dużo więcej fajnych setów dla ciężarnych, u mnie tylko femibion który ma bardzo przeciętny skład no i ma żelazo wiec ja biorę wszystko osobno 🤷🏽‍♀️ ale chyba poproszę siostrę żeby Mi coś wysłała. Mama dha premium plus ma z tego co pamiętam mega dobre opinie i chyba pueria? Muszę zajrzeć jeszcze raz i coś wybrać

@Munro

Tak, pan tabletka ma fajne porównanie. Wogole w PL jest dużo więcej fajnych setów dla ciężarnych, u mnie tylko femibion który ma bardzo przeciętny skład no i ma żelazo wiec ja biorę wszystko osobno 🤷🏽‍♀️ ale chyba poproszę siostrę żeby Mi coś wysłała. Mama dha premium plus ma z tego co pamiętam mega dobre opinie i chyba pueria? Muszę zajrzeć jeszcze raz i coś wybrać

U Pana Tabletki brak analiz o cholinie dla ciężarnych.
Na podstawie jego analizy biorę pregnę bez żelaza.
W poprzedniej ciąży musiałam suplementowac żelazo z powodu anemii. Brałam je o 3 w nocy (ustawiałam budzik), żeby było na czczo i daleko od innych składników diety i suplementów, w szczególności od utrudniającego wchłanianie żelaza magnezu.

Teraz prawdopodobnie będzie podobnie.

A co do suplementów, to moja koleżanka zaangażowała się w lobbing prawny by ten rynek uregulować. Tak naprawdę teraz stoi nad nimi tylko GIS, który nawet gdyby chciał to kontrolować, to nie ma pieniędzy i ludzi.

Ale widzę, że jak zwykle, brak jest woli politycznej dla uregulowania tego. Za duży rynek, za dużo kasy, za małe fakapy, żeby to usztywniać, skoro może sobie hulać wolno i można na tym zarobić naprawdę kokosy. Polacy to lekomani. Kochają tabletki i syropki. Reklamy dozwolone i tak naprawdę kar za nieuczciwe reklamy supli było mało. No, póki co żyła złota 🤷🏼‍♀️ Nie robi się rosołu z kury znoszącej złote jajka.

A my przez to wszystko mamy zgryz i nie wiadomo co robić. Najlepsza zawsze będzie zdrowa i zbilansowana dieta. Powodzenia z tym ;)

reklama
Hmm, to ja też zakupie ten Prenatal uno. Mój kwas foliowy poczeka po ciazy, bo go dobrze brać nie tylko podczas starań czy w ciazy ;)

Do góry