@Munro
Moze "pan Tabletka" cos pisał na blogu i cholinie? Albo "sroka o" . Analizują składy i również zawsze (przynajmniej Pan tabletka) pisza czy to lek czy suplementy i zawsze przypomina ze nie ma przepisów w kraju regulujących skład suplementów. Tak jak piszesz mogą napisać ze maja choine a (idąc po krawedzi) dadzą cukier puder. Strasznie mnie to złości bo wszystkie witaminy ciężarnych czy kp sa suplementami. Ja jestem wierna prenatal uno i duo. Dobrze się po nich czuje i po badaniu morfologie czy poszczególnych paramentów lekarze mowili ze sa w normie a mialam zwykle bardzo slaba krew. Czy to tylko od suplementów? Pewnie nie. Ale jakoś spokojniejsza jestem ze mama d3 jod i zmetylowany kwas foliowy.
Tak, pan tabletka ma fajne porównanie. Wogole w PL jest dużo więcej fajnych setów dla ciężarnych, u mnie tylko femibion który ma bardzo przeciętny skład no i ma żelazo wiec ja biorę wszystko osobno
ale chyba poproszę siostrę żeby Mi coś wysłała. Mama dha premium plus ma z tego co pamiętam mega dobre opinie i chyba pueria? Muszę zajrzeć jeszcze raz i coś wybrać
U Pana Tabletki brak analiz o cholinie dla ciężarnych.
Na podstawie jego analizy biorę pregnę bez żelaza.
W poprzedniej ciąży musiałam suplementowac żelazo z powodu anemii. Brałam je o 3 w nocy (ustawiałam budzik), żeby było na czczo i daleko od innych składników diety i suplementów, w szczególności od utrudniającego wchłanianie żelaza magnezu.
Teraz prawdopodobnie będzie podobnie.
A co do suplementów, to moja koleżanka zaangażowała się w lobbing prawny by ten rynek uregulować. Tak naprawdę teraz stoi nad nimi tylko GIS, który nawet gdyby chciał to kontrolować, to nie ma pieniędzy i ludzi.
Ale widzę, że jak zwykle, brak jest woli politycznej dla uregulowania tego. Za duży rynek, za dużo kasy, za małe fakapy, żeby to usztywniać, skoro może sobie hulać wolno i można na tym zarobić naprawdę kokosy. Polacy to lekomani. Kochają tabletki i syropki. Reklamy dozwolone i tak naprawdę kar za nieuczciwe reklamy supli było mało. No, póki co żyła złota
Nie robi się rosołu z kury znoszącej złote jajka.
A my przez to wszystko mamy zgryz i nie wiadomo co robić. Najlepsza zawsze będzie zdrowa i zbilansowana dieta. Powodzenia z tym