reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

Gratulacje. Czyli jeszcze bez zarodka? Według moich wyliczeń jak będę na USG to też będzie 5+6....czyli mało prawdopodobne,że zobaczę dzidzię 😒
Zarodek 2,6 mm, ale serduszka jeszcze nie wylapalismy, badanie w szpitalu wiec sprzęt troche słabszy, idziemy na USG 26.09 i wtedy mam nadzieje usłyszeć serce

reklama
Co do NFZ/prywatnie. Ja będę chodzić do LUXmedu, bo mam pakiet i jest tam jeden całkiem okej lekarz. Rzetelnie prowadził moją pierwszą ciążę. Tam też robiłam wszystkie badania z krwi, USG genetyczne. Nie chodziłam nigdzie indziej. Przy większych problemach pod koniec odesłał mnie na izbę przyjęć, do szpitala, w którym chciałam rodzić. Okazało się, że jednak wszystko okej, ale KTG mi zrobiono.

Dodatkowo zrobię NIFTY/NIPT i na ten moment tylko za to zamierzam płacić dodatkowo.

Jak z ciążą wszystko okej, to moim zdaniem opieka na NFZ wystarczy. Ale każdy robi po swojemu.

ja w poprzedniej ciąży tez miałam problem z zaparciami, lekarka poleciła mi syrop Lactulosum - jedna łyżka rano popiera szklanka wody i problem zniknął :) brałam do końca ciąży
Nie bardzo chce brac ten lek bo jelita sie uzelazniaja od niego. Troche tak jakby przykrywał problem a nie leczyl. Gastrolog mi to ppwoedziala przy córce bo leczyliśmy zaparcia nawykowe. Dobrze ze ci pomogl. Ja postaram się coś ruszyć dieta 🙂 chociaz w poprzedniej ciąży sie nienudalo.

Ja chodze tylko prywatnie. I fakt to sa kolosalne ceny. Ale mam lekarza immunologa. Na NFZ nie spotkałam jeszcze lekarza oganietego, który zajmuje się immunologia. 🙄

Gratulacje. Czyli jeszcze bez zarodka? Według moich wyliczeń jak będę na USG to też będzie 5+6....czyli mało prawdopodobne,że zobaczę dzidzię 😒
Moja wizyta była 6+1 (według usg 5+6) i był zarodek ale serduszka jeszcze nie. Chociaż lekarka jakoś szczególnie nie przykładała się do badania wiec nie wiem a ja chciałam tylko potwierdzić ciąże wiec nie nalegałam na „szukanie”.

Ja chodzę tylko prywatnie ale mam pakiet w Luxmed, szczerze to ostatni raz na NFZ byłam u lekarza chyba z 20 lat temu 🙈🙈🙈

Ja mam USG, dopiero za 2 tyg, wolałam poczekać żeby już było serduszko, ale nie mogę się już doczekać…

Nie bardzo chce brac ten lek bo jelita sie uzelazniaja od niego. Troche tak jakby przykrywał problem a nie leczyl. Gastrolog mi to ppwoedziala przy córce bo leczyliśmy zaparcia nawykowe. Dobrze ze ci pomogl. Ja postaram się coś ruszyć dieta 🙂 chociaz w poprzedniej ciąży sie nienudalo.

Ja chodze tylko prywatnie. I fakt to sa kolosalne ceny. Ale mam lekarza immunologa. Na NFZ nie spotkałam jeszcze lekarza oganietego, który zajmuje się immunologia. 🙄
Często dokładnie ten sam lekarz ma też dyżur w poradni przyszpitalnej. Warto to sprawdzać. Twój pewno nie, skoro masz tak obczajone :)

W ogóle często lekarze przyjmują pacjentki prywatne na oddziale. To jest już moim zdaniem nadużycie ze strony lekarza. Ale wiem, że taka jest rzeczywistość i pewnie długo się to nie zmieni. Ja nie zamierzam jednak w tym uczestniczyć.

reklama
Dziewczyny, a co mówicie u tego drugiego lekarza na NFZ? Chodzę prywatnie i mam już kartę ciąży, chciałabym jednak mieć skierowania na NFZ. A mam wewnętrznie spory problem co powiedzieć u tego "drugiego" lekarza (być może dlatego, że jak byłam z cp u lekarza z luxmed i powiedziałam mu, że mam swojego lekarza prywatnie, ale jest teraz niedostępny, a coś się teraz dzieje to skwitował żebym poszła do swojego (a cp ostatecznie nie rozpoznał- nie wiem czy z lenistwa czy z czego - nie chciałabym myśleć tak o lekarzach, ale to byla bardzo słaba akcja...))

Do góry