reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

reklama
Hej, ja mam ogromny stres przed poniedzialkiem i ptenatalnymi. Mała albo mały😀 ma dziś wg ostatniego usg 12+3. Bolą mnie piersi. A kolezanka mi wypomniala (trochę schudla po 1 ciąży rok odstepu ponad między ciazami i nie ma zadnych objawow, ma bardzo duzo sily), ze gdybym schudla to nie mialabym zadnych objawów i miala sile na wszystko. No okej, ale moja ciąża nastepna po niecalych 5 miechach🙈 No to nie wiem czy Wasze zdanie jest takie, ze tylko grube mamy czują się źle? Szczerze wkurzyla mnie trochę. A żeby nie było, po porodzie wazylam mniej niz przed ciążą. A i tak tetaz nie ymiotujetak jak z córką.
Waga nie ma tu nic do rzeczy. Ja mam 52,5 kg A czuje się nie najlepiej. co prawda mdłości powoli odpuszczają, zostaje jeszcze odbijanie. Ale nie mam siły na sprzątanie, ogarnięcie domu. Co prawda wyluzowałam z tym trochę bo mam zakaz na przeciążanie się. Ale najchetniej bym leżała albo spała.

Czyli rozumiem, że na mnie już za późno. Nawet jakbym chciała iść prywatnie, to się czeka, nie przyjmują od ręki.
Ja mieszkam z kolei w takim mieście gdzie przyjmuję ok 4 lekarzy i każdy wciśnie Cie choćby na jutro a na pewno na poniedziałek.
W pierwszej ciąży prowadziłam u lekarza który sam wszystkie badania wykonywał i nawet nie mówił że te teraz to prenatalne tylko umowil mnie na konkretny termin i wykonał dokładne badanie i pomiary (tak jak normalnie na prenatalnych.)

Ja mieszkam z kolei w takim mieście gdzie przyjmuję ok 4 lekarzy i każdy wciśnie Cie choćby na jutro a na pewno na poniedziałek.
W pierwszej ciąży prowadziłam u lekarza który sam wszystkie badania wykonywał i nawet nie mówił że te teraz to prenatalne tylko umowil mnie na konkretny termin i wykonał dokładne badanie i pomiary (tak jak normalnie na prenatalnych.)
Ale jeśli dobrze rozumiem tą sytuację to @Ksenia975 na USG już była, teraz by chciała iść na takie oficjalne badania prenatalne u lekarza, który ma certyfikat FMF (chyba to dobry skrót) i robi USG razem z testem Pappa. A z tym nie koniecznie będzie aż tak łatwo. Np. u mnie w mieście (miasto ok. 50tys mieszkańców) ginekologów mamy pełno i nie ma żadnego problemu z prowadzeniem ciąży i zwykłymi wizytami, ale certyfikat i uprawnienia ma na całe miasto 1 (JEDEN!!!!) lekarz, który na dodatek przyjmuje tylko raz na 2 tygodnie. Co za tym idzie większość kobiet w moim mieście nie robi badań prenatalnych z testem Pappa, Ba! większość nawet nie wie, że jest coś takiego, bo ich lekarz, który nie ma do tego uprawnień nawet o tym nie wspomina.

Muszę się Wam dziewczyny pochwalić, że czuję się coraz lepiej :) dziś 13t+0 (OM) i 12t+4 (USG) i właściwie źle to czuję się tylko wieczorami (wcześniej przez cały dzień) mam wówczas silny ból głowy i mdłości, prawdopodobnie od całodniowego zmęczenia. Aż nie wiem kto to nazwał porannymi mdłościami, bo u mnie najpierw były właśnie całodniowe a teraz są już tylko wieczorne :D W poniedziałek 16:45 mam to USG prenatalne, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze!

U mnie jest tylko jeden lekarz i to nie w moim mieście tylko muszę dojechać, a jeszcze dalej prywatnie jest dwóch, to jedna mi powiedziała, że u niej teraz w czasie epidemii pierwstwo mają jej pacjenci, a ma ich dużo, a do drugiej można się umówić prywatnie, ale wizyta za 2 tygodnie (przyjmuje tylko prywatnie i też ma dużo pacjentów)
Ale pomyślałam, poczytałam i stwierdziłam, że niczego nie tracę. Kiedyś tych badań nie było, a teraz są, ale tylko podają prawdopodobieństwo zachorowania na JAKĄŚ chorobę. Inwazyjnych i tak bym nie robiła, a dziecko będę kochała, czy to zdrowe, czy chore. Rodzic będę w dobrym szpitalu, więc nie boję się o opiekę, nawet jakby coś miało pójść nie tak. Ale ogólne badanie jakie mi zrobił nie wskazuje na nic niepokojącego. Tak przynajmniej mi powiedział. Powiedział, że maluch bardzo dobrze się rozwija, szybko rośnie a serde bije jak dzwon. 🙂
Najpierw byłam trochę zdenerwowana, ale już mi przeszło.

Muszę się Wam dziewczyny pochwalić, że czuję się coraz lepiej :) dziś 13t+0 (OM) i 12t+4 (USG) i właściwie źle to czuję się tylko wieczorami (wcześniej przez cały dzień) mam wówczas silny ból głowy i mdłości, prawdopodobnie od całodniowego zmęczenia. Aż nie wiem kto to nazwał porannymi mdłościami, bo u mnie najpierw były właśnie całodniowe a teraz są już tylko wieczorne :D W poniedziałek 16:45 mam to USG prenatalne, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze!
Super cieszę się bardzo. 🤗 Ja 12t6d.
Widziałaś malucha? Ile mierzy?

Ale jeśli dobrze rozumiem tą sytuację to @Ksenia975 na USG już była, teraz by chciała iść na takie oficjalne badania prenatalne u lekarza, który ma certyfikat FMF (chyba to dobry skrót) i robi USG razem z testem Pappa. A z tym nie koniecznie będzie aż tak łatwo. Np. u mnie w mieście (miasto ok. 50tys mieszkańców) ginekologów mamy pełno i nie ma żadnego problemu z prowadzeniem ciąży i zwykłymi wizytami, ale certyfikat i uprawnienia ma na całe miasto 1 (JEDEN!!!!) lekarz, który na dodatek przyjmuje tylko raz na 2 tygodnie. Co za tym idzie większość kobiet w moim mieście nie robi badań prenatalnych z testem Pappa, Ba! większość nawet nie wie, że jest coś takiego, bo ich lekarz, który nie ma do tego uprawnień nawet o tym nie wspomina.
Mi nie chodzilo o test Pappa, tylko o USG na którym sprawdzi między innymi przeziernosc karkową, tego dziecku nie sprawdził, a ma czas do 14 tygodnia, więc na następnej wizycie już będzie za późno.

reklama

Mam podobnie i życzę nam, żeby ten stan utrzymywał się jak najdłużej. Jak już ma się zmienić to na lepsze😀 Trzymamy kciuki w poniedziałek ✊✊ My za równy tydzień idziemy się prenatalnić😂

Do góry