reklama
Ja mam własną działalność i generalnie z formalnościami pomaga mi księgowa (za dużo rzeczy z którymi trzeba być na bieżąco). Poprzednio na macierzyński szłam 14 dni przer porodem, na przedostatniej wizycie lekarz wystawił mi zaświadczenie jaki jest planowany termin porodu i to zostało wysłane do zus. Potem dosyłaliśmy jeszcze akt urodzenia. W sumie muszę sprawdzić jak to dokładnie wyglądało :-)
O, od kilku dni chodził mi po głowie taki temat, bo w kwestiach papierkologii kompletnie się gubię. Chętnie wysłucham doświadczonych mam Chodzi mi głównie o formalności już po porodzie, do kiedy trzeba zarejestrować, kiedy PESEL, kiedy zgłosić do przychodni itp. itd., a zwłaszcza - co jeśli chcę dziecko zameldować w innym mieście niż to, w którym się urodziło?
kroczek_k
Nowy rok, nowa nadzieja
Diewczyny tu jest fajnie napisane http://m.ofeminin.pl/ciaza/urlop-macierzynski-2014-d51431.html
dagmar
Fanka BB :)
O, od kilku dni chodził mi po głowie taki temat, bo w kwestiach papierkologii kompletnie się gubię. Chętnie wysłucham doświadczonych mam Chodzi mi głównie o formalności już po porodzie, do kiedy trzeba zarejestrować, kiedy PESEL, kiedy zgłosić do przychodni itp. itd., a zwłaszcza - co jeśli chcę dziecko zameldować w innym mieście niż to, w którym się urodziło?
tu to mogę pomóc
Najpierw odbierasz w um akty urodzenia- zwykle tatuś
Z tym aktem każą ci przyjść po miesiącu po pesel.
Przychodnia- zgłoszenie 7 dni.
Meldunek zgłaszasz w mieście w którym jest- normalnie, bez problemów.
oj to i ja mam kilka pytan - odnosnie dokumentu dziecka. Teraz nie zapisuje sie w dowodzie dziecka wiec jaki dokument nalezy mu wyrobic? jego dowód czy jakis inny? i jak i kiedy sie za to zabrac? Pomocy bo normalnie oszaleje
a ten pesel odbiera sie w miescie meldunku czy w miescie urodzenia? u mnie to beda dwa rozne miasta, dwa rozne wojewodztwa wiec nie wiem za bardzo
a ten pesel odbiera sie w miescie meldunku czy w miescie urodzenia? u mnie to beda dwa rozne miasta, dwa rozne wojewodztwa wiec nie wiem za bardzo
dagmar
oj to i ja mam kilka pytan - odnosnie dokumentu dziecka. Teraz nie zapisuje sie w dowodzie dziecka wiec jaki dokument nalezy mu wyrobic? jego dowód czy jakis inny? i jak i kiedy sie za to zabrac? Pomocy bo normalnie oszaleje
w mieście urodzenia ale może da się złożyć jakiś papier, żeby pesel odebrać w miejscu zamieszkania?
a po co ci dowód? Moi mają dowody osobiste ale o potrzebne tylko do wyjazdów.
Normalnie do urzędów itp masz pesel i akt urodzenia
Jotemka
L-oka dowód dziecku nie jest potrzebny. A PESEL w miejscu urodzenia dziecka :-) Meldujesz gdzie chcesz, zasadniczo w miejscu zameldowania matki, ale moje dzieci były zameldowane w miejscu zameldowania ojca, tylko musiałam wyrazić swoją wolę na piśmie :-) Mieliśmy wtedy inne meldunki.
reklama