reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2012

Nie minął jeszcze pełen miesiąc (od 16.11) a Kacperkowi wyszło 5 ząbków, trzy pierwsze ot tak, bez objawowo dla mnie, dwa kolejne jednocześnie praktycznie w bólach, w kolejce czai się prawa górna dwójka :) Byle bez takiego mendzenia i temperatury :confused2: bo miał 39 i jęczał i wył po nocach.

reklama
u nas też na obiad zawsze tylko jedno danie, więc zastanawiałam się, jak to z młodym będzie. choć szczerze mówiąc on by zjadł dwa.

ania_kropla, fakt. drogie jogurty. ja już obiady kupuję, więc dodać jogurt, to na dzień wychodzi za same słoiki około 12zł. jak u nas sprawdzi się białko, to też spróbuję ze zwykłym naturalnym.

geniusia, a dziwisz mu się, że maruda, gorączka itp. 5 zębów w tak krótkim odstępie czasu, to naprawdę musiał być szok dla Niego :szok:.

no i mogę napisać, że mimo samodzielnego zasypiania w łóżeczku, nasze noce i tak często (bo nie każda) są z pobudkami co mniej więcej 2godz. ech. teściowa zawsze wspominała, że tatuś młodego też się często budził w nocy dopóki nie zaczął chodzić. tak po cichu liczyłam na podobny cud :-)... no cóż... ;-)

Ostatnia edycja:
Wczoraj Martino pierwszy raz zostal z opiekunka a my wybylismy na Christmas party. Jakos przezylam ale co chwila zerkalam na telefon czy opiekunka nie dzwoni.
Martino zadowolony bo sie opiekunka z nim wybawila, Karen zadowolona bo opiekunka ma corke w jej wieku a ja nie wiem mam mieszane uczucia.
Niby fajnie bylo wyjsc tylko we dwoje (tymbardziej, ze chyba nowego klineta zlapala) ale mam moralniaka dzisiaj, ze dziecko zostawilam.

Witam :)
Dawno nie pisałam ale czytam regularnie. Jakoś doba za krótka o kilka godzin.
Walczymy z alergią, właściwie dokładnie nie wiem na co. Musiałam odstawić Igorowi prawie całe jedzenie - MM, wszystkie kaszki, żółtko, mięso, surowe owoce, nawet kukurydziane chrupki. Jak zje coś nieodpowiedniego wyskakują mu takie suche plamy na ciele, w większości na plecach i nóżkach. Zjada tylko właściwie ziemniaka, buraka i parowane owoce, Nutramigen no i karmię go nadal piersią. Muszę jeszcze zmienić materacyk no i na więcej nie mam pomysłu, bo pomimo trzymania takiej diety i tak czasem plamy się pojawiają. Kurka ciężko znaleźć ten alergen... Boje się jeszcze żeby nam anemia nie wróciła przez tą dietę. No i basen - coś co młody wprost uwielbiał, bo i o trzy godziny potrafił siedzieć w wodzie - też odpada.
Obiadki z przymusu jednodaniowe, jeżeli nie miałby alergii podejrzewam, że też nie gotowałabym dwóch dań
Sprite - u nas też bardzo częste pobudki - dwie godzinki snu to standard, potem musi pociumkać i znów do spania
I muszę się jeszcze pochwalić że też już chodzimy :) bez trzymania za rączki, podpierania się o meble itp. Trochę pokracznie jeszcze ale po całym domu sobie młody biega bez problemów :) Ząbki nadal dwa - górne jedynki, a teraz dolna jedynka zaczyna się przebijać
Isia - miło się czasem wyrwać z domku, a jak dzieciaki się dobrze bawiły z opiekunką to jeszcze lepiej. Ja ostatnio zostawiłam młodego z teściową na całe 12 godzin. Musiałam pojechać zarejstrować pracę magisterską i jeszcze kilka innych spraw załatwić. Myślałam cały dzień, okazało się, że jak przyjechałam Ig nawet nie spojrzał na mnie. :) świetnie się bawił :) więc i mamusie muszą się czasem zabawić
pozdrawiam wszystkie lutowe mamusie :)

Ostatnia edycja:
geniusia - ty się dziwisz - w neicały miesiąc5 ząbków! musiał się biedny namęczyć i przy okazji ty też.
Mojemu wychodzą teraz jedynki na górze, też nie jest wesoło, choć bez temperatury. Ale ciągle marudzi. A nocki są okropne
:( Budzi się nieraz co 30min. Czasami w środku nocy bierzemy go do siebie do łóżka (a byłam taką przeciwniczką spania z dzieckiem), bo cięzko tak co chwilę do niego latać.
sprite - mój też się często budzi, co 2-3h. A jak teraz dokuczają ząbki to jest jeszcze gorzej. Kiedyś spał ładnie (1-2 pobudki), a od lipca budzi się co 2-3h. Umie sam zasypiać, choć wieczorem to usypia przy piersi.
Isia - mój od października jest z opiekunką,bo musiałam wrócić do pracy. Ale jestem spokojna, bo to fajna babeczka, dużo się z nim bawi, rozmawia. Ale ja też tak mam (choć teraz trochę mniej), że cięzko mi Kubusia zostawić na parę godzin nawet z mamą czy teściową. Jakoś tak mi szkoda, tym bardziej, że pół dnia się nie widzimy. Ale czasami trzeba coś załatwić lub po prostu się zrelaksować. Trzeba też dziecko przyzwyczajać, że może zostać z innymi osobami, myślę że później będzie łatwiej.
emyly - współczuję tej alergii. Mam nadzieję, że szybko znajdziesz co jest przyczyną. Ciężka sprawa - życzę powodzenia!

emyly, oj trzymam kciuki. my własnie skończylismy półroczną dietę eliminacyjna i wreszcie wprowadziłam bialko mleka krowiego. poczatkowo myslałam, że dalej nie toleruje, ale chyba jest ok, bo skóra czyściutka, kupy już też normalne, więc powoli powoli podaje jogurty, twarożki, smietanę w zupie, ja sama wróciłam do normalnego jedzenia. jesteście pod opieką alergologa?

Isia, ale dobrze, ze Martinek został, bo ja mam taki problem, że nie mogę teraz zniknąć z oczu młodemu. chyba, że jest baaaardzo zajęty, bo od razu płacz.

dzisiejsza noc okropna :-(. oprócz pobudek, moje dręczenie się, że młody złapał katar i czy to moja wina :baffled:. wczoraj znowu potok śliny no i w nocy katar. ostatnio było tak samo, mega ślinienie i doszedł katar (przy wychodzeniu górnej jedynki). czy ząbkowanie może powodować katar? ostatnio była jesień, więc na dwór wychodziliśmy, a teraz mogę skoro na dworze mróz? świeże powietrze dobrze robi zapchanemu nosowi, ale czy można w mrozie?

Hejka.
Mój ma znowu katar pewnie znowu od zebów bo lewa gorna jedynka się przebiła trzy poprzednie noce nieprzespane ale dziesiejsza była troche lepsza ale przespana u mnie w łóżku:no: apetyt normalny nawet powiedziałabym większy bo dzis spałaszował na śniadanie chyba z 300ml kaszy manny z jabłkiem i bananem.
No i sie pochwalę mój leniuszek w końcu zacząl siadać sam jeszcze zacznie raczkować i w końcu skonczymy rehabilitację bo ilez mozna ćwiczymy juz 7 miesiąc:szok::no:
ISIA fajnie że synek ladnie sie bawił z opiekunką a my matki jak zawsze myślimy o najgorszym.
EMYLY gratulacje pierwszych kroczków:-):tak: wspólczuje alergii moja starsza dwójka to alergicy synkowi juz przeszło ale córcia dalej sie z nią zmaga zawsze a to jakaś wysypka a to kaszel:no:mam nadzieje że młodego niedopadnie niby narazie zadnych objawów a ja i tak mam schizy.

SPRITE teraz doczytałam kurcze ja tez mam ten dylemat dzis piękne słoneczko -3 na dworze no i zastanawiam się czy wziąc go na spacer mimo kataru hmmm..pomyślę
Ja tez swojemu zaczęłasm dawac nabiał i też wszystko okej oby tak dalej,przedwczoraj byłam u pediatry na kontroli i ona powiedziała że własnie długie karmienie piersią i późne wprowadzenie nabiału uchroniło nas od alergii oby miała rację.

Ostatnia edycja:
dalej walczymy z choróbskiem. byliśmy dziś u lekarza żeby osłuchał. dobrze, że mama poszła nas zarejestrować i trzymała kolejkę, bo tyle dzieci chorych, że aż strach w tej poczekalni siedzieć. no i zakaz wychodzenia na dwór, więc dobrze, że weekend przesiedzieliśmy jednak w domu. oby do świąt przeszło.

macie już jakieś prezenty dla Waszych Dzieciaków? ja wczoraj szukałam i zamówiłam prezenty dla chrześniaków. jednemu 7latkowi piżamkę i zabawy edukacyjne CzuCzu 7-8lat, natomiast drugiemu prawie 4latkowi też CzuCzu ZIMA 150 zabaw edukacyjnych dla przedszkolaka (jest przedszkolakiem:-)) i książkę ZIMA NA ULICY CZEREŚNIOWEJ (swoją drogą dla mojego młodego też tę książkę zamówiłam :D). a dla reszty rodziny w tym roku prezenty, że tak powiem hand made :-). zarywam przez to noce, ale jaka radość z tworzenia ;-).
chciałam młodemu kupić jeszcze jakąś zabawkę, ale sama nie wiem jaką. tzn. coś z układanek dla najmłodszych, ale taki wybór, że mnie przytłacza :szok:.

reklama
Czesc Dziewuszki!
U nas zaloba narodowa, kazdy o niczym innym nie mowi tylko o tych biednych dzieciaczkach.
Ja tez chodze i normalnie rycze co chwila bo jakies nowe fakty w tv mowia albo dzisiaj juz pierwsze dzieci chowaja...
Nawet sobie nie wyobrazam co musieli czuc Ci rodzice, nie wiedzac co sie dzieje, czy ich dzieci zyja.
Kevinowi dalam komorke do szkoly tylko glos wylaczylam, kazdy chyba po tej tragedii kocha swoje dzieci troche bardziej.
U starszakow ma byc dzisiaj policjant i mowic co maja zrobic w takim wypadku i wogole odpowiedziec na ich pytania. Dla takich maluchow to jest tez niepojete jak ktos moglby wejsc do ich szkoly i po prostu zaczac do nich strzelac.
Ja o prezentach jeszcze nie myslalam. Czekam na Christmac bonusy ale w tym roku krucho. A mielismy zaluzje kupic za nie.:-(
Pewnie a ostatniej chwili pojade kupic, dobrze, ze tutaj jest szal wiec np. zabawkowy jest w tym tygdoniu 24/7 otwarty, centra handlowe do 24.
W tamtym roku jeszcze pracowalam i z brzucholem to na swieta zesmy tyle kasy dostali, kazdy klient cos tam dorzucil a w tym roku pustka.
Miskowi chce chyba kupic cos w rodzaju domku plastikowego czy jakis plac zabaw ale taki zeby w salonie rozstawic zeby mial sie gdzie zima bawic. On uwielbia teraz przelazic przez tunel z Ikei, lazic po koldrze, po naszych nogach.
O starszaki ostatnio w "Elefun" grali i Misiek zasmiewal sie w nieboglosy i motylki lapal a Bolo nie wiedzial, za ktorym motylkiem gonic.
Tylko pozniej starszaki odlozyli slonia na polke i traba zwisala i Misiek sciagnal go na siebie i ma wielkiego guza na czole.:-(

Do góry