reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutóweczki 2014

Ddziewczyny które mają córeczki. Czy wy czyscicie albo myjecie im wargi sromowe a raczej to co jest w środku? Bo mi w szpitalu powiedzieli żeby tego nie rozwierac a jak była polozna to tam zajrzała i tam był krem i kazała to zmyć wacikiem i ciepłą wodą. Pewnie jej się tam przypadkowo dostał. I teraz nie wiem czy jej tam zaglądać i czyścić?

reklama
edda moja siostra ma coreczke i tez sie pytala w szpitalu o to. Powiedzieli zeby delikatnie wymywac to co tam przypadkiem wejdzie ale ostroznie. Zeby nic nie uszkodzic i podraznic.

MoNila, no właśnie odpowiedziałam, że z takiego małego jajeczka. I tu padło pytanie o to jak to jajko wygląda. Więc znowu, że to takie maleństwo jak łepek od szpilki, które rośnie, rozwija się, wykształcają się wszystkie narządy. Kolejne pytanie - a co to są narządy i czy ona to ma:-) tu wystarczyło powiedzieć "serce" i wiedziała o co chodzi. I temat dzieci został odsunięty w czasie:-) ale widzę, że muszę poszukać książek o uświadamianiu:-) widziałam gdzieś takie dla maluchów:-)

To, czy będziemy tu pisać, czy zostanie nam fb, zależy tylko i wyłącznie od nas. Ja od ponad 8 lat piszę w jednym miejscu. Nie hest nas wiele, ale wystarczy. Znamy się tylko wirtualnie, próbowałysmy umówić się na spotkane, ale ciężko zgrać terminy. I tylko niektóre z dziewczyn mam wśród znajomych na fb.

Mój Mikołaj nie lubi karuzelki, nie lubi maty, nie lubi leżenia na brzuszku. Uwielbia za to swój przewijak, bo obok jest okno. Do zabawek też nie uśmiecha się.
Ale to ne oznacza nic złego:-) wystarczy, że uśmiecha się na mój widok:-) :-)
Oki, trzeba posprzątać po obiedzie.

Edda, nie powinno się tego miejsca myć. Wszelkie zanieczyszczenia, resztki kremu powinny się same usunąć wraz z moczem. Jeśli już musisz to umyć zrób delikatny roztwor nadmanganianu potasu i tym przemyj. I tu ważne, żeby pamiętać o kierunku podmywania, wycierania dziewczynek, bo inaczej zum gotowy.

Ostatnia edycja:
Grzechotko moj tez dluzej niz 15 minut nie bedzie sie wpatrywal w karuzele , na lezaczku tez tylko troche wytrzyma. Selerowa, Franek tez na brzuchu nie lubi lezec. Jak tylko go poloze zaczyna marudzic, a po chwili placze. No i dziewczyny nie wiem czy juz to pisalam, ale w koncu i moje dziecko się uśmiecha swiadomie...troche czasu mu to zajelo.
Mam do Was pytanie. Od ktorego miesiaca wprowadzacie inny posilek niz wasze mleczko do diety malucha? Bo w jednej ksiazce wyczytalam ze od 4 miesiaca mozna podawac kasze manne na wywarze jarzynowym i nie wiem co mam o tym myslec....

co do urozmaicania posilkow mi polozna mopiedziala, ze wszystko zalezy od niemowlaka, jak przybiera na wadze i czy wczesniej potrzebuje zeby go dokarmiac. Dlatego w roznych zrodlach sa podane inne dane i ze przed podaniem czegokolwiek powinnam sie skonsultowac z lekarzem

BLindwillow, jeśli dziecko jest na cycu to trochę pózniej, chyba w 6 miesiącu. Jeśli na modyfikowanym to wcześniej. Ale żeby tak mannę na wywarze warzywnym? Istnieje takie coś jak schemat żywienia niemowląt, ale tak do końca nie przestrzegałam go. Z tego co pamiętam najpierw wprowadzałam samą marchewkę, potem jabłko, co kilka dni coś nowego, żeby ewentualnie wyeliminować alergeny.

Verita, wysłane:-)
Myg, szukaj mnie:-)

Idę kąpać dzieciaki.

Teraz czytałam żeby dzieciom na piersi nie wcześniej niż w 4 a nie później niż w 6 zacząć podawać gluten w postaci kaszki 2 łyżeczek dziennie zmieszanej z mlekiem matki
Dzieci z mm od 4 miesiąca mogą dostawać warzywo jedną rzecz wprowadza się 5 dni potem dodaje kolejną np marchewka potem marchew i ziemniaki potem marchew ziemniaki i królik generalnie to schemat dla wszystkich dzieci
Ja byłam na usg biodra ok

Moja mała też zapatrzy się w karuzele na jakieś 15 minut, mate mam ale tylko taką że dziecię na niej leży na brzuszku to znaczy nie ma żadnego pałąka żeby powiesić zabawki a że Iga nie lubi leżeć na brzuchu to z maty nie korzystamy .
A co stosunków ;-)to ja jestem w szoku ale u mnie jest nawet lepiej niż przed porodem i nie czułam bólu jak mnie m po porodzie" rozprawiczał" także nie jest źle i nawet o dziwo mi się chce a ja nie byłam nigdy jakoś jurna...:-D
dziś popołudniu mieliśmy taaaakiego kupola że na plecy wyszedł i dziecię po nim było trzeba kąpać wcześniej.

reklama
Mikołaj wykąpany i nakarmiony śpi sobie w leżaczku. Maja właśnie się myje:-) zaraz cisza nastanie w domciu:-) :-) :-) :-) :-)

Kolejne pytanie z serii trudnych, zadane przez Maję podczas kąpieli Mikołaja - mamo, a po co takim maluśkim chłopcom jak Mikuś i takim dużym jak tatuś potrzebne są jajeczka?
Moja odpowiedz- idz zapytaj tatę do czego mu potrzebne :-p
Odpowiedz tatusia - jajeczka są potrzebne, żeby były dzieci, bo tam jest nasionko, ktore z jajeczkiem mamusi łączy się i powstaje mały człowieczek:-)
Nooooooo zaimponował mi tą odpowiedzią, myślałam, że pogoni ją:-)

Grzechotko, ale najpierw było bez glutenu. Zmieniło się? Cholercia, trzeba zerknąć do tego schematu. Chyba nawet mam jakiś z warsztatów:-)

Do góry