reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki 2014

....:-) już wiem o co miałam zapytać, od jakiegoś czasu i co jakiś czas drga mi powieka, strasznie to wkurzające. Podobno dlatego że za mało mam magnezu...? Nie wiem czy mogę brać dodatkowo magnez jak biorę inne witaminy (femiboin natal 1) i czy to na pewno z braku magnezu...:confused:
Mnie okulistka na drgania, suchość i gorsze widzenie (w sensie akomodacji bo wada mi się nie zmieniła) przepisała Magne B6, Klarin perfect, Hybak, ale wtedy nie byłam w ciąży, mówiła też coś o czarnej porzeczce i chyba jagodach . . .
Dziewczyny ja z kolei mam wrazenie'ze wogole w ciazy nie jestem.
Mdlosci tylko wieczorami i w nocy i to bardzo delikatne, uplawow nie zauwazylam, uczucia zgagi nie znam do dnia dzisiejszego(i oby tak zostalo) jedyne co mi doskwiera to bol plecow, szczegolnie pod koniec dnia.
Ja objawów mam sporo ale też się nie czuję w ciąży, chyba psychicznie ciężko mi to pojąć, mam wrażenie, że nic w "brzuchu" nie mam choć wielkość już imponująca (zwalam na zaległe ciąże i ciążę spożywczą)
monila ja też myślę, że to za wcześnie na ruchy ale to było dość specyficzne uczucie i powtarzało się kilka razy w ciągu dnia... takie jakby pulsowanie ... przedziwne:-p
Ja też mam mnóstwo "ruchów" wyczuwalnych włącznie z pulsowaniem, tylko jestem przekonana, że to jelita a nie dzidzia.
Monila kurcze ten dzwoneczek będzie malenki a tu jeszcze należy wyczyscic pod napletkiem, Jezu Chryste z pipkami jest stanowczo latwiej :szok::eek::tak:. Poza tym cos tam trzeba sciagac żeby stulejki nie było czy jakos tak :szok::szok::sorry:
A ja się pipki boję :-D Mam właśnie wrażenie, że jak tylko nie zdążę wyłapać, że jest kupka to podczas zabawy młoda tam sobie wszystko wetrze i zapalenie pochwy gotowe . . . chłopaki to mają wszystko na wierzchu i żaden problem dokładnie oczyścić, nic się do środka nie dostanie, a napletka u noworodka to się nie tyka absolutnie, ale szkoły są dwie i podejrzewam, że będzie moment na forum gdy będą o to kłótnie. Ja jestem zwolenniczką nie naciągania a pobruszania, a gdy przyjdzie czas (na pewno na bilansie dwulatka pediatra sprawdza czy skórka schodzi) naciągać i czyścić, ale WYŁĄCZNIE w kąpieli na mokro bo na sucho to bardzo nieprzyjemne. Spotkałam nawet jednego lekarza, który kazał to zostawić naturze i powiedział, że najpóźniej przy pierwszym razie mu się wszystko pięknie odklei :-D
kasoku - a mnie przeraża dziewczynka, słyszałam ze wchodzi np kupa w te wargi, trzeba dokladnie wiedziec co i jak umyc

a chłopiec to jajka, siusiak do góry i wycierasz i gotowe! napletka nie ruszasz. a jak bedzie starszy to masz męża który jest ekspert w tych sprawach to Ci podpowie lub sam umyje ;) będzie dobrze! najważniejsze by zdrowe było! a dla faceta, jak to dla faceta, wiadomo, syn dumą!
No właśnie :-)

Dziewczyny o jakim usg wy piszecie? Bo to, które wykonuje się między ok 11 a 13 tyg ciąży sprawdza właśnie zespół Downa i jest refundowane przez NFZ a więc jest darmowe. Każdy lekarz powinien je zaproponować/zlecić pacjentce, oczywiście ona może się nie zastosować jeśli uważa, że i tak urodzi dziecko i nie jest jej ta wiedza do niczego potrzebna. Sylwia9 powinnaś się upomnieć o takie badanie, być może twoja ginka to sprawdza a że jest ok to cię nie informuje, bo i po co dzielić się wiedzą, ale ty nie jesteś w tym czasie na usg więc niby jak zmierzy? Można się zapisać do jakiegokolwiek lekarza z nfz na takie badanie tylko teraz może być za późno bo wizyty na nfz często są odległe a badanie wykonuje się w konkretnym czasie. Wklejam linki do artykułów
Poradnik. Co przysługuje ciężarnej w ramach NFZ - Sprawdź czy masz dobrą opiekę medyczną / Mama i tata / Bocianowo (ciąża) / dzieci, ciąża, poród, pielęgnacja i wychowanie - portal dla rodziców
Kalendarz badań w ciąży | parenting.pl
Te z was, które płacą za to badanie nie zostały poinformowane, że można je zrobić darmo na nfz, a lekarz wykonujący pobiera opłatę bo nie ma podpisanego kontraktu na to badanie i nie otrzymuje zwrotu. Myślę jednak, że jak można to zrobić w ramach ubezpieczenia to czemu płacić . . .Na nfz przysługują trzy badania usg (w 12,20 i 32tyg, około). Mam nadzieję, że jakoś klarowanie wyraziłam swoje myśli i zostanę dobrze zrozumiana bo ostatnio jakoś pogmatwanie gadam podobno :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Sylwia kochanie tule mocno, nie mam slow pocieszenia, wiem,ze teraz będzie dobrze, zobaczysz, Bog Ci wynagrodzi i urodzisz pięknego bobaska o czasie, byle by nie wazylo ponad 6 kg :tak:
Mamo Stacha, wiesz co, ja chodze niestety albo stety prywatnie i w obu ciążach musiałam bulic za to, bo jak twierdzi mój gin powinnam zrobić, ale on nie widzi jeszcze wskazan, zero chorob gen po obu str, no i jeszcze nie mam skończone 35 lat, zlewam to już, pojde zaplace, nie mam sily się wyklocac z lekatrzem co mi się należy , a co nie.

Kasoku, jasne, że szkoda się wykłócać, zdrowie psychiczne ważniejsze, ale ja już taki straszny charakter, że nie mogę zaakceptować, że co miesiąc mi tyle na składkę zdrowotną z pensji zabierają a ja potem muszę jeszcze płacić . . . Wyobraź sobie, że mój syn ma wadę nerek a moja pediatra nie widzi potrzeby (choć nefrolog zalecił) zlecenia badania ogólnego moczu i posiewu . . . a cholera jeździ lexusem :wściekła/y:
Ja w żadnej ciąży grosza nie wydałam na wizyty czy badania i przy porodach też, ot taka uparta jestem :-D
A co do zespołu Downa to niestety i młodziutkie kobietki rodzą chore dzieci a choroba ponoć nie jest dziedziczna. Po 35rż wykonywane za darmo na nfz są dokładniejsze badania jak test pappa bo ryzyko tej choroby wzrasta wraz z wiekiem matki. Jeśli na usg w 12 tyg będzie bardzo duże prawdopodobieństwo zespołu Downa można legalnie na nfz usunąć ciążę, tylko trzeba sobie zadać pytanie czy się na to zdecydujesz, niewielki odsetek matek korzysta, większość nie. Decyzja jest zawsze indywidualna.

Cześć!
Jestem już po urlopowym szaleństwie-do końca wakacji już nigdzie się nie wybieramy;-) Nad morzem pogodę mieliśmy piękną jak nigdy i klimat sprzyjał aż mi wszystkie mdłości minęły:tak: Rodzice nadal nie wiedzą nic o ciąży-jutro idę na wizytę, więc proszę o kciuki;-) Z babcią źle-co prawda sytuacja z sercem i krążeniem jest ustabilizowana, ale a zapalenie oskrzeli i płuc, a raczej płuca, bo w latach 60-tych chorowała na gruźlicę, zbiera się woda w płucu i babcia,która normalnie waży 52 kg, teraz wygląda na 100kg:no::-( Tak się dzisiaj przejęłam, jak ją zobaczyłam, że zaczął mnie strasznie boleć brzuch-przeszło dopiero po jakimś czasie...

Widzę, że trwają debaty nad płcią dziecka-ja mam dwie dziewczynki, więc jestem specjalistką od płci żeńskiej;-) Zobaczymy czy i tym razem będę miała dziewczynkę, czy moze jakaś odmiana:rofl2: Moi rodzice mają cztery wnuczki, wiec przydałby się teraz chłopiec, ale mój M coś w to nie wierzy;-)

Ciężkie byśmy mieli życie z upośledzonym dzieckiem tym bardziej że ja mając wtedy 20 lat mąż nie wiele starszy... I dlatego też chciałabym mieć dziewczynkę bo podobno są silniejsze... Co było przyczyną? Podobno w 24 tyg jest największe zagrożenie porodu przedwczesnego i tak na prawdę do dzisiaj dokładnie nie wiem, postaram poszukać jeszcze raz opisu z łożyska..

kasoku dziękuje bardzo na 6 kg to ja nawet się nie pisze bo nie wiem jak ta kobieta w ogóle nosiła tą ciąże a tym bardziej urodziła!!!

Czasami się zastanawiam czy lekarz nie powinien mieć jakieś specjalnej opieki dla kobiet które przedwcześnie urodziły... np częstsze wizyty i badania czy wszystko okej...

sylwia powinno tak być, ale niestety na nfz zapomnij a i prywatnie nie kwapia się do tego.
Mamo Stacha jest to dla mnie o tyle przykre, bo ja mam rodzicow lekarzy i meza lekarza a jak chodze po przychodniach z corcia gdy jest chora, albo np. teraz do ginekologa i jak spotykam się ze znieczulica, albo brakiem kompetencji, to pomimo, ze zywie duzy szacunek do lekarzy niektórych zabiłabym na wstępie. Mój gin bierze 200 zl, ostatnio przyjmowal mnie 5 minut, czujecie???5 minut zlewki i 200 zl, gowno powinno mnie obchodzić, ze miał gorszy dzień, zapytal się mnie czy zalatwilam sobie prenatalne usg, a jak mu odpowiedziałam,ze tak tylko musze za nie placic, powiedział mi ,ze mam się cieszyc, ze nie jest wskazane zebym poszla tylko zalecane, aj krew mi się gotuje. Jezdzi merolem, ma siec gabinetow i trzepie na durnych babach, zmienam gina, dojrzałam do tego, co prawda pomogl mi przy zajściu, ale już dwa razy mnie wkurzyl takim podejściem...

Witam

kurcze ale naskrobałyscie ja o tej porze to juz dawno nynam :-p chyba przezuce sie na nocny tryb :-p

Sylwia bedzie dobrze zobaczysz !!! ja tez sie strasnzie boje kazdego nadchodzacego dnia to jest niestety nie uniknione nie da sie wymazac z pamieci tego co sie przezyło ...ja strasznie sie boje 20tygodni bo co jesli bedzie to samo :-( choc badania mam porobione i wiem ze nic nie zagraza to i tak sie strasznie boje , codziennie prosze mojego syneczka aby dał mi siły no i jakos pomalutku leci , moj lekarz powiedział mi ze mam przestac zastanawiac sie czy bedzie tak smao bo moj strach odczuwa maluszek a to dla niego nie jest dobre , no ale dobrze sie mu mowi jak nie przezył takiego horroru . Kochana bedziemy sie wspierac wzajemnie i jakos dotrwamy do szczesliwego konca wierze w to :*takze głowka do gory :-)

jejciu a u mnie znowu dzis słonecznie no ale juz nie tak duszno jak ostatnio ...tyle dobrze :p

mowie dzis mezowi ze chyba niechce wiedziec kto mieszka w moim brzuszku a on mi na to ze on wie kto tam jest :p ale skoro niechce wiedziec to mi nie powie :p

milego dnia laseczki

reklama
Hej:)) Ja nadal podczytuje, ale sił skrobać nie mam - miało się coś zmienić a ja dalej wyssana z energii:))

Dzisiaj mam prenatalne o 15 już prawie obgryzam pazury ni mogę się doczekać...:-D:-D
Gratuluje tym co się dowiedziały płci,nie ważne co będzie i synuś i córcia będą pupilkami każdej z nas:tak::tak:

Do góry