Może nie specjalistka, ale często robię
Jak na szybko to na kostkach rosołowych, a jak mam czas to normalny wywar , warzyw i mięsa. Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, dużo czosnku. Ale i tak najważniejszy jest dobry zakwas!!! Jak masz beznadziejny, to żurek jest niejadalny
Polecam w szklanych butelkach (najlepiej taki kupowany w dobrych sklepach mięsnych na przykład) ew. Z marketu to z Rolnika w słoiku też zawsze był dobry. Wlewasz zakwas do wywaru (niektóre trzeba najpierw rozmieszac, zawsze na opakowaniu jest instrukcja). Wrzucasz ziemniaki (albo gotujesz osobno, też można). Na końcu dajesz podsmażoną na patelni kiełbasę (białą najlepiej) i boczek. Możesz też dać podsmażoną cebulkę ale nie każdy lubi. Ja też do żurku podsmażane na patelni czosnek, jest bardziej aromatyczny. Zaprawiasz śmietaną, dodajesz dużo majeranku i gotowe
Fajnie też ugotować i wrzucić w to jajka, ale ja osobiście wolę bez