reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

No czyli nie zależy to od płci. A to, że ktoś ma studia nie znaczy, że zaraz dziecko ma wszystko idealnie robić.
Tak samo rozwinięta mowa w wieku 2 lat, to nie jest żadne robienie idealnie czegokolwiek przez dziecko.
Oj tak, dokładnie. Moja siostra była zafiksowana na temat mówienia, że syn musi szybko mówić, nawet kosztem sprawności fizycznej i teraz ma problemy z sensoryką, chodzi na terapię ręki, trochę odstaje pod względem fizycznym od rówieśników. Ma teraz 6 lat i to jednak widać, a jednak jego rówieśnicy mówią jak i on także teraz nikt nie będzie dochodził kiedy on zaczął mówić, wiecie o co chodzi

reklama
U Czarka do niedawna było tylko mama i baba, ale tak od około 2 tygodni ruszyło. Próbuje powtarzać łatwe słowa. Przy czym podkreślam - próbuje😆 Ale ku uciesze taty - slowo tata się pojawiło. A na psa o imieniu Bogdan mówi Bob😂
A od teściowej i mamy też słyszałam, że to chłopak więc zacznie później mówić niż dziewczynki. Nie mam pojęcia jak to wygląda od strony naukowej, ale jak do trzylatków trafia dziecko niemówiące jeszcze to prawie zawsze jest to chłopiec- taka moja obserwacja z 14letniej pracy w przedszkolu.

U Czarka do niedawna było tylko mama i baba, ale tak od około 2 tygodni ruszyło. Próbuje powtarzać łatwe słowa. Przy czym podkreślam - próbuje😆 Ale ku uciesze taty - slowo tata się pojawiło. A na psa o imieniu Bogdan mówi Bob😂
A od teściowej i mamy też słyszałam, że to chłopak więc zacznie później mówić niż dziewczynki. Nie mam pojęcia jak to wygląda od strony naukowej, ale jak do trzylatków trafia dziecko niemówiące jeszcze to prawie zawsze jest to chłopiec- taka moja obserwacja z 14letniej pracy w przedszkolu.
Bo mężczyźni są całe życie do,, tyłu,, 😂 tak wychowują ich matki 😂 oczywiście żarcik 😂😂

Bzdury, płeć ni3 ma wpływu na rozwój.
To temat do długiej dyskusji bo akurat na przestrzeni lat badania dowodzą, ze płeć męska ma jednak większe skłonności do opóźnień mowy, a także jej zaburzeń.
Nie odkryto jeszcze konkretnego naukowego powodu, dla którego może się tak dziać, ale są wskazówki, że to może być na przykład przez hormony płciowe dojrzewające w dziecku, a nawet te, które przekazujemy mu w życiu płodowym :) ogólnie temat rzeka, wiadomo, ale wierząc czystej statystyce i to nie tylko polskiej - chłopcy częściej są late-talkerami, cierpią na afazję, autyzm/spektrum i wszelkie podobne choroby

Mój stary to chyba ma do teraz opóźnienia mowy bo czasami gada takie pierdoły zanim pomyśli 😂😂

Dzisiaj mówi tak: a ta wysypka na nogach u młodego to może być ta botwinka ze zlobka???
Bo był przypadek bostonki, co nie 😂😂
Ja tam mojemu mężowi zdiagnozowałam autyzm😁teraz sam mówi w rodzinie że ma autyzm😂😂 tesciowa patrzy się na mnie z,, miłością,, jak to mówię 😂😂😂

To temat do długiej dyskusji bo akurat na przestrzeni lat badania dowodzą, ze płeć męska ma jednak większe skłonności do opóźnień mowy, a także jej zaburzeń.
Nie odkryto jeszcze konkretnego naukowego powodu, dla którego może się tak dziać, ale są wskazówki, że to może być na przykład przez hormony płciowe dojrzewające w dziecku, a nawet te, które przekazujemy mu w życiu płodowym :) ogólnie temat rzeka, wiadomo, ale wierząc czystej statystyce i to nie tylko polskiej - chłopcy częściej są late-talkerami, cierpią na afazję, autyzm/spektrum i wszelkie podobne choroby
A co do autyzmu to faktycznie, jakie dzieci znam to sami chłopcy. W bliskim otoczeniu mam 4 chłopców z autyzmem.

reklama
A ja same dziewczynki znam, wiec to raczej dowod anegnotyczny.

Moim zdaniem.chlopcy sa narazeni na roznego rodzaju opoznienia, bo panuje mit, ze maja czas, a przez to, ze mają czas nikt z nimi szybko nie ćwiczy u neurologopedy itp. Jak matki córek mówią że idą to lekarza, to okej sprawdz co się dziejem. Jak chlopiec nie mówi w wieku 2 lat, albo nie siedzi, nie chodzi to się słyszy ma czas i ma czas. Chlopiec bawi się sam w swoim pokoju, to jakie grzeczne dziecko, a takie opóźnienia ruchowe, mowy i "grzecznosc" dziecka, to ewidentne objawy, że coś jest nie tak.
Dlaczego uważasz że dziecko grzeczne to już coś nie tak z nim...mój taki jest lubi się sam pobawić czasami , ładnie mówi pojedyncze słowa no i już ładnie chodzi trochę późno ale chodzi... Wiadomo że jak wcześniej chodzi dziecko to lepiej...ale u mnie każde dziecko późno zaczęło chodzić a potem nie odbiegało od normy innych dzieci

Do góry