reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

Teraz upały to nie patrze czy jadła 1h czy 3h temu i podaje pierś co jakiś czas. Ona sama decyduje czy chce czy nie. Wystarczy, że przytulę ją do piersi i widzę czy chce zjeść czy nie 😉
U mnie mimo fajnej wagi pediatra powiedziała by po 5 mies podać warzywa. Jednak poczekam do 6 mies jak ze starszym (wytyczne who) i wtedy podam.

reklama
@Olga089, też pomyślałam, że pierwsze co zaproponowałabym pierś, częściej przystawiać. Nasza Nela jest takim glodomorem że czasami co pół godziny się upomina jeść, ale najczęściej karmię ja co godzinę lub półtora. W nocy co 3-4h. z tym przybieraniem też zauważyłam różnie. Ważymy ja raz na dwa tyg i raz przybrała w tym czasie 700g a ostatnio tylko 200g.
Wiadomo, że pediatra zna się najlepiej, ale ja bym właśnie zaczęła od samej piersi i częściej (lub mam dodatkowo).

Cookie_, mamy skończone 18 tygodni. Też mi się zdaje, że na te słoiczki to za wcześnie. Może spróbuję powoli wprowadzać mu nowe smaki, ale nie wierzę w to, że on się tym naje. Bardziej pobawi się tym jedzeniem pewnie. Mleka modyfikowanego jakoś boję się mu podawać, że odrzuci cyca..
Spróbuję go częściej przystawiać, chociaż wydaje mi się, że on się najada. Potestuje przez te dwa tygodnie do kolejnej wizyty.
A jeśli chodzi o słoiczki to myślicie, że w jakiś sposób mogą zaszkodzić czy raczej, że nie pomogą?

Hej Aniaaa33,
u nas gazy są na porządku dziennym od samego początku. Podaję bobotic forte, okazało się, że mały na espumisan ma uczulenie. Jednego dnia idzie więcej bączków, drugiego mniej. Powoli mały się z nimi oswaja, bo na początku to było przerażenie, płacz i prężenie przed każdym bąkiem. W nocy gazy czasem przeszkadzają mu w zaśnięciu po nocnym karmieniu. I wtedy stęka, ale już nie płacze.
Nasza pediatra twierdzi, że to niedojrzałość układu i że samo przejdzie.

Dziewczyny,
my dziś po drugiej dawce 6w1, rota i pneumokoki i niestety mały waży za mało, bo tylko 5.4kg. Pediatra zasugerowała albo dokarmianie mm albo słoiczki w ramach rozszerzania diety. Nie dam rady karmić go czesciej, bo jemy co 2.5godz w dzień i co 3 w nocy. Doradźcie co mam robić. Za dwa tygodnie mamy zrobić morfologię i mocz, a później z wynikami na kontrolę wagi.
Mały jest aktywnym dzieckiem, radosnym i raczej mu nic nie dolega (mam nadzieję). I ja i mój mąż jesteśmy szczupli, niemniej jednak przyrost wagi powinien być większy (przybrał tylko 300g przez 5 tyg). Wcześniej z przyrostami było wszystko w porządku.
No ja też właśnie podejrzewam uczulenie na Espumisan bo u nas po nim było gorzej aż w końcu się wkurzyłam i odstawiłam wszystkie biogaje, espumisany itp. i jest trochę lepiej ale jeszcze nie całkiem dobrze. No i najgorsze że dziś odstawiłam syrop gastrotuss na refluks bo on też ma symetikon żeby zobaczyć czy będzie lepiej i niby bąków mniej ale nie chce wogole jeść 😭 i co tu wybrać . Chociaż jeszcze zwalam to na ból gardła bo mnie i męża bolało więc może to być to ... Oj ciężkie to życie matek 🤷

Ja mysle ze nie pomoga bo warzywa przeciez sa duzo mniej kaloryczne niz mleko. Z tego co wiem w takiej sytuacji zaleca sie czesciej karmic w nocy jak jest bardziej tluste mleko. Moja mala czasami caly dzien na mnie wisi. Czasami co 30 min, czasami co godzine. W nocy ma 6h przerwy ale w dzien bardzo nadrabia. Co do szczepien to w lipcu robie ostatnie 6w1 i prevenar i zapytam o meningokoki. Chce zrobic w sierpniu

@Olga089 nie bez przyczyny Who zaleca mleko jako podstawę do 1 roku a po 6 mies posiłki to i tak jeszcze dodatek. Kiedyś dzieci o na mm zalecali rozszerzanie diety po 4 mies a teraz również po 6 jak na kp. Myślę co do posiłków jak @Darapuszkin. Moja identycznie jak Roma w nocy przerwa a w dzień nadrabia 🤣
Dziś szukałam sukienki na chrzciny i ciężko coś znalesc. Jak nadaje się do karmienia to wzór jak dla babci. Zamówiłam w ciemno jedna z Mohito jak nie trafiłam z rozmiarem to oddam. W sklepie niestety nie mieli bym sprawdziła fason.

Cookie_, mamy skończone 18 tygodni. Też mi się zdaje, że na te słoiczki to za wcześnie. Może spróbuję powoli wprowadzać mu nowe smaki, ale nie wierzę w to, że on się tym naje. Bardziej pobawi się tym jedzeniem pewnie. Mleka modyfikowanego jakoś boję się mu podawać, że odrzuci cyca..
Spróbuję go częściej przystawiać, chociaż wydaje mi się, że on się najada. Potestuje przez te dwa tygodnie do kolejnej wizyty.
A jeśli chodzi o słoiczki to myślicie, że w jakiś sposób mogą zaszkodzić czy raczej, że nie pomogą?
Mi tez sie wydaje ze na rozszerzanie diety za wczesnie. Poza tym tak jak piszesz na poczatku to dziecko za duzo nie zje normalnych rzeczy tylko bedzie probowac, bawic sie jedzeniem wiec jako sposob na przybieranie chyba sredni pomysl.
Wczesniej dobrze przybieral? Teraz mniej je? A jak z kupkami?
Tez bym sprobowala czesciej karmic i poczekac. Sprawdzic wage za 2-3 tygodnie. Dzieci moga skokowo przybierac. A pediatra zlecila badania krwi, moczu i kału?

Mi tez sie wydaje ze na rozszerzanie diety za wczesnie. Poza tym tak jak piszesz na poczatku to dziecko za duzo nie zje normalnych rzeczy tylko bedzie probowac, bawic sie jedzeniem wiec jako sposob na przybieranie chyba sredni pomysl.
Wczesniej dobrze przybieral? Teraz mniej je? A jak z kupkami?
Tez bym sprobowala czesciej karmic i poczekac. Sprawdzic wage za 2-3 tygodnie. Dzieci moga skokowo przybierac. A pediatra zlecila badania krwi, moczu i kału?
Jestem wkurzona, bo co to za pediatra, że mi zaleca słoiczki z warzywkami, jak faktycznie są mniej kaloryczne od mleka.. Namieszała mi w głowie tylko. Macie rację, nic nie robię, żadnych gwałtownych ruchów, jedynie będę karmiła częściej.
Zleciła mi morfologię i mocz do zrobienia za dwa tygodnie bo teraz po szczepieniu trzeba chwilę odczekać.
Middayoy, wcześniej przybierał dobrze, początkowo 200g na tydzień. Teraz je nawet więcej, bo budzi się w nocy, a wcześniej spał po 7 godzin ciurkiem. Kupka raz na tydzień.

reklama
Moja identycznie jak Roma w nocy przerwa a w dzień nadrabia 🤣
Dziś szukałam sukienki na chrzciny i ciężko coś znalesc. Jak nadaje się do karmienia to wzór jak dla babci. Zamówiłam w ciemno jedna z Mohito jak nie trafiłam z rozmiarem to oddam. W sklepie niestety nie mieli bym sprawdziła fason.
O w koncu jakis problem ktorego ja nie mam bo nie chrzcimy :D

Ostatnia edycja:
Do góry