reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Liszajec zakaźny

chantal98

Fanka BB :)
Hejka dzisiaj właśnie dowiedziałam się że miałam styczność z dzieckiem z liszajcem zakaźnym. Jestem w 33+2 tc . Miała któraś z was taka sytuację i jak to się potoczyło?

reklama
Córka miała liszaja zakaźnego i nie zaraziła nikogo z domowników, z tym że ja nie byłam wtedy w ciąży.

@chantal98 Pytanie, jak bliski kontakt? Ryzyko zakażenia istnieje, szczególnie jeśli kontakt był bezpośredni (np. dotykałaś zmian skórnych) lub miałaś styczność z przedmiotami, które mogły być skażone (np. ręcznikiem, ubraniem). Ogólnie, liszajec zakaźny nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla płodu, ale nieleczona infekcja może prowadzić do powikłań, takich jak rozwój bardziej rozległej infekcji, co mogłoby mieć wpływ na zdrowie ciężarnej, a pośrednio na ciążę.

Leczenie liszajca zakaźnego w ciąży polega zazwyczaj na stosowaniu antybiotyków miejscowych (maści lub kremy) lub, w cięższych przypadkach, doustnych antybiotyków. Ważne jest, aby leczenie było prowadzone pod kontrolą lekarza, który wybierze antybiotyki bezpieczne dla ciężarnej. Trzymam kciuki, żeby było ok.

@chantal98 Pytanie, jak bliski kontakt? Ryzyko zakażenia istnieje, szczególnie jeśli kontakt był bezpośredni (np. dotykałaś zmian skórnych) lub miałaś styczność z przedmiotami, które mogły być skażone (np. ręcznikiem, ubraniem). Ogólnie, liszajec zakaźny nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla płodu, ale nieleczona infekcja może prowadzić do powikłań, takich jak rozwój bardziej rozległej infekcji, co mogłoby mieć wpływ na zdrowie ciężarnej, a pośrednio na ciążę.

Leczenie liszajca zakaźnego w ciąży polega zazwyczaj na stosowaniu antybiotyków miejscowych (maści lub kremy) lub, w cięższych przypadkach, doustnych antybiotyków. Ważne jest, aby leczenie było prowadzone pod kontrolą lekarza, który wybierze antybiotyki bezpieczne dla ciężarnej. Trzymam kciuki, żeby było ok.
Kontakt był bezpośredni, pytanie które mnie zastanawia jak długo wypatrywać u siebie objaw po ewentualnym zakażeniu

Do góry