reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌸 Listopadowe mamy 2024🤰🌸

reklama
My po prenatalnych wyniki są dobre dzidzia bardzo ruchliwa nie chciała dać zobaczyć co się tam chowa. Puki co lekarz stwierdził że będzie dziewczynka

Załączniki

• c9becd36-16fc-4954-813d-1e22c5323db9.jpeg
    c9becd36-16fc-4954-813d-1e22c5323db9.jpeg
    51,7 KB · Wyświetleń: 104
Amniopunkcja robiłyście czy nie ?
Robić czy nie ?
W teście pappa wyszło mi ryzyko 1:298 😔
A jak Ci wyszlo samo USG? Przezierność, akcja serca itd. ok?
Gdyby tam było powyżej 300 to pewnie miałabyś już zalecenie na jakieś Nifty... I nie wiem czy na takie badanie prędzej bym się nie zdecydowała... To jest nadal 99,67% szansy, że dziecko będzie zdrowe.
Ale nie mam doświadczenia w tym temacie🤷‍♀️
Tutaj masz też taki obszerniejszy wątek na ten temat:

Ostatnia edycja:
Robić czy nie ?
ja robiłam amnio dwa razy. Jedna ciąża ryzyka na wszystkie trzy zespoły były wysokie, miałam złe usg przede wszystkim duża przeziernosc i obrzęk płodu. I w tej amnio wyszla t13. Kolejna ciąża zaraz po tej z trisomia wyszło ryzyko średnie, ale tam było usg idealne, za rada genetyka zdecydowałam się na amnio.
Teraz pewnie przy średnim bym poszła w test typu nifty, ale wtedy byłam jeszcze świeżo po tamtym doświadczeniu. Po obu amniopunkcjach czułam się dobrze i nie miałam żadnych problemów. Druga ciąże donosiłam do terminu. Natomiast w obu przypadkach był to jednak stres ze względu na ryzyka, które niesie za sobą amniopunkcja.

Robić czy nie ?
A co sugeruje lekarz? Wynik teraz jest na granicy ryzyka pośredniego i wysokiego. Porozmawiaj z nim o tej amniopunkcji, nawet przygotuj sobie listę pytań żeby o niczym nie zapomnieć i wtedy podejmij decyzję.
Amniopunkcja niesie ze sobą ryzyko, ale jednak to jest już badanie w pełni diagnostyczne i wynik daje 100% pewności. W testach nieinwazyjnych zawsze jednak jest jakieś ryzyko, że czegoś nie wykryją.
Kurde, trudna sprawa...

A jak Ci wyszlo samo USG? Przezierność, akcja serca itd. ok?
Gdyby tam było powyżej 300 to pewnie miałabyś już zalecenie na jakieś Nifty... I nie wiem czy na takie badanie prędzej bym się nie zdecydowała... To jest nadal 99,67% szansy, że dziecko będzie zdrowe.
Ale nie mam doświadczenia w tym temacie🤷‍♀️
Tutaj masz też taki obszerniejszy wątek na ten temat:
Na USG wszystko wyszło Ok 😔🤔

A co sugeruje lekarz? Wynik teraz jest na granicy ryzyka pośredniego i wysokiego. Porozmawiaj z nim o tej amniopunkcji, nawet przygotuj sobie listę pytań żeby o niczym nie zapomnieć i wtedy podejmij decyzję.
Amniopunkcja niesie ze sobą ryzyko, ale jednak to jest już badanie w pełni diagnostyczne i wynik daje 100% pewności. W testach nieinwazyjnych zawsze jednak jest jakieś ryzyko, że czegoś nie wykryją.
Kurde, trudna sprawa...
Lekarz powiedział że ryzyko jest 0.5 % i on raczej by się zdecydował

reklama
Dziewczyny ratunku od 3 w nocy tak okropnie pieką mnie piersi że nie mogę wytrzymać przy kompieli zauważyłam na sutkach jakby białą skórkę strupki. Do teraz nie smarowałam niczym . A nie przypominam sobie w poprzedniej ciazy takich objawów. Mysliscie ze to może być przez to że urósł conajmniej 2 rozmiary ?

Do góry