reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2023

Ja już powoli kończę wyprawkę i piorę ubranka. Pokój juz prawie urządzony. Dostawkę dostanę od koleżanki ale nie wiem czy się zmieści 😳 u mnie mała w 33+2 ma nie ale 1900 g o trochę się martwię że może za malutka jest a brzuch mam juz spory i kg przybyło.
a lekarz coś mówił, że malutka jest za mała albo za mało przybiera?
macie osobne łóżeczko do pokoiku i dostawkę chcecie do sypialni? :)

reklama
Hejka. U mnie w 32 mały ważył 1580 i właśnie tyłkiem do dołu. Mam nadzieję że jeszcze zdąży się obrócić. Gdyby miała być cesarka to spoko, ale boję się że będą kazali mi normalnie rodzić, bo to nie moje pierwsze dziecko.
Aktualnie prawie 34 tydzień, już coraz bliżej 😁
W przyszły poniedziałek będę miała pobierany gbs i pierwsze ktg.
U nas będzie łóżeczko turystyczne, materacyk też dokupiony, no i ciuszki powoli będę prała 🙂
czas strasznie szybo leci, zaraz zaczniemy po kolei rodzić ;p i młody się obrócił? czy na razie mu nie śpieszy mu się, ma jeszcze trochę czasu :p
Z tego co teraz wiem, to jeśli jest miednicowe ułożenie to nie każą rodzić naturalnie tylko właśnie jest wtedy wskazanie do cc.
mi też jeszcze jakieś ciuszki i pojedyncze rzeczy zostały do prania i prasowania, tak jak coś zamówię, to czekam aż się zbierze jakaś mała praleczka ;)

a lekarz coś mówił, że malutka jest za mała albo za mało przybiera?
macie osobne łóżeczko do pokoiku i dostawkę chcecie do sypialni? :)
Tak za mało przybrała do 32 tygodnia przybierała dobrze chociaż drobna ale cały czas był przyrost a teraz stanęła. Następna wizyta w przyszły czwartek i wtedy będzie decyzja. Na razie mamy tylko dostawkę chicco i baby huga. Duże łóżeczko dostałam od siostry ale jeszcze nie mamy koncepcji czy postawimy u nas w sypialni . Pewnie czas pokaże i życie zweryfikuje. Staram się nie martwić i być dobrej myśli jeszcze kolka dni i się okaże co lekarze zdecydują. Jeśli będzie decyzja ze cięcie ma być wcześniej to trudno trzeba zaufać lekarzom😕

Dziewczyny u nas 35 tydzień i trochę się martwię bo malutka wazy tylko 2100. To wychodzi Ok 20 centyl. 2 tygodnie wcześniej było 1950 i to martwi moja doktor, przepływy itp ok wiec nie wiadomo czemu stanęła. Podobno na tym etapie powinna przybierać 150-200 na tydzień. Miałam już ustalony termin cc na 7 listopada to by było 39 + 1, ale jak mała będzie tak słabo przybierać to zrobią szybciej 😳. Tez dokupiłem lepszy materacyk do baby huga a dostawkę mam next to me magic evo najnowszy model i tam podobno materac tez jest lepszy?
U mnie też dziewczynka mała i trochę się martwię. Obecnie ma 2249g w 34+3 co daje 29 centyl. Niby jest w normie i lekarz nie mówił aby się martwić (łożysko i przypływy niby ok) ale martwię się że za mało waży i mniej przybiera na wadze - 3 tyg temy była w 38 centylu a teraz jakby coraz mnie przybiera.

U mnie też dziewczynka mała i trochę się martwię. Obecnie ma 2249g w 34+3 co daje 29 centyl. Niby jest w normie i lekarz nie mówił aby się martwić (łożysko i przypływy niby ok) ale martwię się że za mało waży i mniej przybiera na wadze - 3 tyg temy była w 38 centylu a teraz jakby coraz mnie przybiera.
No właśnie u mnie podobnie malutka cały czas była Ok 40 centyla i przybierała pomalutku i teraz tak stanęła jest 20 centyl😕 moja lekarka powiedziała ze jak na następnej wizycie tak mało przybierze to będzie szybciej cc bo widocznie w brzuszku czegoś jej brakuje i trzeba ja dokarmić poza brzuchem 😀. U mnie tez wiedziałam oc początku ze jest ryzyko małej wagi płodu ze względu na wiek

Hej dziewczyny :-) faktycznie ten czas tak szybko leci, jeszcze niedawno chwaliłysmy się tu dwoma kreskami na teście i pierwszymi badaniami USG a tu już powoli szykujemy się do porodu. U mnie obecnie 36+1. Zazdroszczę że macie info ile ważą Wasze dzieciaczki, mnie to stresuje bo moja pani doktor na wizycie sprawdza tylko tętno na USG, nie robi żadnych pomiarów, nie sprawdza przepływów itd. Ostatnie USG miałam w 31 tygodniu (te w 3 trymestrze) i na tamten moment było wszystko ok, mała ważyła wtedy 1800 g. Stresuje mnie że nie mam wiedzy jak dalej się rozwija, czy przybiera prawidłowo itd. Może to banalne ale mam dość mały brzuch jak na ostatni miesiąc (moze niepotrzebnie porównuje to do pierwszej ciąży no ale to jakoś silniejsze ode mnie 😅) i tak myślę czy moja będzie może jakaś drobniejsza i czy ogólnie dobrze przybiera. Też mam skierowanie na cesarke, ale mam podjechać dopiero 19.10 żeby umówić termin. W ogóle moja lekarka teraz poszła.na urlop i mam odstęp 3 tygodnie między wizytami, co dodatkowo mnie stresuje. Mała ostatnio jest bardziej leniwa, rusza się ale jakoś tak flegmatycznie i dużo mniej niż np jeszcze tydzień temu. Eh te ostatnie tygodnie to jakiś większy stres dla mnie 😬

Hej dziewczyny, jestem tu nowa, 35+4 a termin na 10 listopada ale cesarka na 3 listopada. Ostatnio jak byłam na usg w 33+3 młody ważył 2,5 kg. Ogólnie wszystko ok tylko bardzo szyjka mi się skraca, brzuch się bardzo obniżył, skurcze przepowiadające i niestety od ponad miesiąca już głównie leże. Od jakiegoś czasu mam upławy, czasami, grudki z krwią, a dziś strasznie mnie piecze skóra dookoła pępka a w brzuchu poniżej żeber czuję bulgotanie czy bąbelki, ciężko to opisać, do tego brzuch mi się cały napina co jakiś czas. Myślicie że to normalne, że poród już blisko?

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny, jestem tu nowa, 35+4 a termin na 10 listopada ale cesarka na 3 listopada. Ostatnio jak byłam na usg w 33+3 młody ważył 2,5 kg. Ogólnie wszystko ok tylko bardzo szyjka mi się skraca, brzuch się bardzo obniżył, skurcze przepowiadające i niestety od ponad miesiąca już głównie leże. Od jakiegoś czasu mam upławy, czasami, grudki z krwią, a dziś strasznie mnie piecze skóra dookoła pępka a w brzuchu poniżej żeber czuję bulgotanie czy bąbelki, ciężko to opisać, do tego brzuch mi się cały napina co jakiś czas. Myślicie że to normalne, że poród już blisko?
Cześć to podobnie jak ja termin 14 a cesarka 7 listopada. U mnie oprócz tego ze malutka słabo rośnie to ok w 35 tyg 2100 z tego powodu może być szybciej cesarka , decyzja będzie w przyszłym tygodniu. Te objawy które piszesz to praktycznie wszystkie mogą być na tym etapie ciąży. Mi na przykład brzuch nie opadł ale skorcze tez mam czasami nawet bolesne. Co zauważyłam to od jakiegoś czasu nie mam zgagi i mogę więcej zjeść tak myśle ze to dlatego ze malutka się odwróciła główka do dołu. Wcześniej jakos od 24 tygodnia to byłam w stanie zjeść Max pół bułki i żołądek czułam pod brodą a teraz wcinam ile wlezie 😀 ale przytyłam na razie 7 kg wiec nie jest źle. Z jakiego powodu u Ciebie cc?

reklama
U mnie 35+1 mała wazy 2458g. Trochę rośnie ale powoli. Lekarz nic na to nie mówił i nie zalecają mi żadnej cesarki. Mała jest jakoś tak koło 30 centyla. Ostatnio na usg jeden lekarz mi powiedział że ma kości długie (nogi i ręce) krótsze bliżej dolnej granicy ale wciąż w normie. Zaczynam się martwić ale mój prowadzący mówi ze wszystko jest w normie i że mam się nie przejmować. Mam nadzieję że dziecko jeszcze przybierze na wadze chociaż do 3 kg i ze wytrzyma jeszcze ze 2 tygodnie chociaż w brzuchu, bo już mi powiedziano że szyjka mi się skróciła ale ciagle jest zamknięta. Mam zamiar teraz więcej leżeć.

Do góry