reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

@Nat_Ra Rób jak ci intuicja nakazuje. Na moje to przyjdzie jeszcze czas, gdy dziecko samo będzie wszystko robiło. Dopiero ma ile? 4 miesiące? Jak wspominałam koleżanka ma córkę rok z hakiem i do tej pory śpią razem i ją usypia. Inna - dziecko rocznik 2019 i też je usypia codziennie (z miernym skutkiem, bo dziecko ma jakieś problemy ze spaniem)...
Ja to wszystko wiem, nie czuję usypiania Kuby w taki sposób i dlatego tak odpowiedziałam - że nie. Pytam jak to u was wygląda, bo tak jak pisałam - niektóre jej propozycje pierwotnie odrzucałam, żeby ostatecznie spróbować i przyznać jej rację. Głównie propozycja, żeby go odkładać na drzemki. Wydawało mi się to niemożliwe, ale teściowa nakłaniała mnie do tego i okazało się, że to działa.

reklama
Ja to wszystko wiem, nie czuję usypiania Kuby w taki sposób i dlatego tak odpowiedziałam - że nie. Pytam jak to u was wygląda, bo tak jak pisałam - niektóre jej propozycje pierwotnie odrzucałam, żeby ostatecznie spróbować i przyznać jej rację. Głównie propozycja, żeby go odkładać na drzemki. Wydawało mi się to niemożliwe, ale teściowa nakłaniała mnie do tego i okazało się, że to działa.
Bo odkładanie maluchów działa :). Nawet jak zasną przy piersi. Z tym zasypianiem, żeby młody sam zasypiał, ona nie chce źle. Jednak powinna już do tematu nie wracać, bo to Ty jesteś mamą I to Ty robisz tak jak czujesz. A nie wyobrażasz sobie zostawić Kuby by sam zasnął. Ja też tak nie mam... bardzo długo usypiałam dzieciaki i nie żałuję tych lat. Co prawda zmieniamy się i nie tylko ja czytam bajki i wieczorami jestem z dziećmi. Jak zasną wychodzę i każdy jest zadowolony :). I totalnie nie czuję, że jestem tym uwiązana.

Bo odkładanie maluchów działa :). Nawet jak zasną przy piersi. Z tym zasypianiem, żeby młody sam zasypiał, ona nie chce źle. Jednak powinna już do tematu nie wracać, bo to Ty jesteś mamą I to Ty robisz tak jak czujesz. A nie wyobrażasz sobie zostawić Kuby by sam zasnął. Ja też tak nie mam... bardzo długo usypiałam dzieciaki i nie żałuję tych lat. Co prawda zmieniamy się i nie tylko ja czytam bajki i wieczorami jestem z dziećmi. Jak zasną wychodzę i każdy jest zadowolony :). I totalnie nie czuję, że jestem tym uwiązana.
To prawda. Właśnie położyłam Kubę na ostatnią drzemkę (albo już na noc, zobaczymy) i tak sobie myślałam, jakby to właściwie miało wyglądać. Przecież i tak muszę go nakarmić, a on w tym czasie zasypia 😁 a jeśli marudzi (bo ostatnio potrafi głośno coś gadać, rozglądać się i rzucać jak gitarzysta szarpiący struny) to po prostu leżę z nim trochę dłużej. Gdybym go zostawiła, to by krzyczał 😏 gdyby zaś zasnął na rękach, to pewnie ze bym go odłożyła. Czas spania na moich rękach już minął 🙂

A starszym dzieciom czyta się bajki itp. Więc totalnie nie umiem sobie tego zostawiania zwizualizowac. Ale nie będę już wracać do tematu. Moja teściowa jest mi bardzo życzliwa i wiem, że zawsze chce dobrze, i naprawdę często ma rację, jednak masz rację - ostateczna decyzja należy do mnie 😗

@Nat_Ra myślę że teściowa chce dobrze 😉
Przypuszczam że tym sposobem wychowała swoje dzieci i uważa że to dobry sposób 😉

Jeśli maluch nie płacze to jasne można odłożyć i być blisko w razie "w" ale jeśli popłakuje to nie wyobrażam sobie stać obok i się temu przyglądać 😳

ja z tymi wędzidełkami też nie mogę. u nas położna oglądała i stw, że ok. potem pediatra oglądała i też ok. więc już nie chce mi się konsultować z kolejnym specjalistą, skoro mała przybiera i ssie. jak "klika" albo "ciumka" to poprawiam ją, jak @maszak. są takie fazy, że jej gorzej idzie, mam wrażenie że wtedy gdy właśnie ma gorszy dzień z powodu skoku. już widzę różnicę zachowania jak ma skok, niestety u nas jest to dokładnie tak jak opisano - rozdrażnienie, nerwowe łapanie cyca, wypuszczanie, potem ssanie, ale nieprawidłowe. dzisiaj ma np. dobry dzień i ssie wzorcowo.
no właśnie to co piszesz, to mówiła położna na edukacjach przedporodowych, że najpierw neurologopeda powinien stwierdzić. w szpitalu niby oglądają, ale w wielu przypadkach niedokładnie... no ale bądź tu mądry.
już z 20 lat temu słyszałam o tych wędzidełkach (tylko nie wiedziałam o co w tym chodzi), bo w rodzinie ktoś też coś miał na rzeczy - wyszło dopiero jak dziecko miało kilka lat, że należy podciąć... no ale macie rację, teraz co któreś wędzidełko jest złe. dziwne.
no a z drugiej str, może to wychodzi teraz, to tym lepiej. bo chyba jak później to są problemy z mową np.?
Czytałam że kiedyś ciachali praktycznie każdemu już w szpitalu, że nawet 200 lat temu była taka praktyka. Ze dopiero od niedawna z tego zrezygnowano i stąd o tym głośno

Dzień dobry 🙂
Dziewczyny, opowiedzcie trochę jak u was wygląda usypianie maluchów. Mam na myśli i drzemki w ciągu dnia, i usypianie nocne. Dlaczego pytam? Ano mam zagwozdkę.

U nas jest tak, że na razie Kuba nie ma swojego łóżeczka. Zatem na drzemki dzienne wędruje do tego łóżka, w którym śpię z nim w nocy. Zasypia na piersi, karmię go na leżąco i zazwyczaj szybko odpływa. Ja go wtedy przekręcam na brzuszek i tak sobie śpi, nie boję się go zostawić samego w pokoju bo pięknie sobie radzi z główką, ja jestem tuż za drzwiami więc słyszę każde jęknięcie. Na noc wygląda to podobnie, tyle że młody śpi na pleckach.

No i dziś moja teściowa rzuciła taki temat, żeby go usypiać bez piersi. Nakarmić, odłożyć i zostawić. Albo zostawić, gdyby jednak nie zasnął podczas karmienia, żeby sobie poleżał i zasnął. Spięłam się, ale z drugiej strony tak samo zareagowałam jak radziła mi odkładać go na drzemki - nie umiałam sobie tego wyobrazić, tymczasem Kuba super drzemie sobie sam. Jednak to pachnie mi czymś takim niedobrym jak wypłakiwanie... przecież nawet starszaki się usypia, a tu miałabym takiego malucha zostawić...

Zanim ktoś oceni radę negatywnie - jest podyktowana troską, teściowa chciałaby dla mojego dobra, abym po powrocie na własne śmieci kładła Kubę do jego łóżeczka, a wiadomo że w łóżeczku go nie nakarmię. Zresztą ja też chciałabym go kłaść do łóżeczka chociaż na pół nocy.
Ja czasem usypiam jak ty ale często robię tak, że przy cycu. Tyle że ona jak ssie odżywczo to zawsze zagazowana, odbija po kilka razy. Więc jeśli nie zaśnie bardzo mocno to jak ją odkładam od razu na brzuch do łóżeczka, to się wierci i stęka - jak widzę że nie ureguluje tego sama to podnoszę ją i mi odbija że 2 razy (czasem bez tego położenia jej wcześniej, nie odbije w krótkim czasie) - a jak tylko delikatnie stęka to glaskam główkę i bujam jej dupką na boki :D

U syna każde jęknięcie to znów był cyc, i to było błędne koło przez te gazy. Dlatego z nią robię tak. Jak ma kumulację alergenów bo akurat coś tam zjem i ciężko ją odłożyć, to nieraz 3 razy ją tak odkładam, podnoszę do odbicia, cyc lub nie do uspokojenia. Ale to rzadkość

Halo :).
Dziś słoneczko świeci i po drzemce młodego wybywamy na spacerek.
@Nat_Ra u mnie usypianie głównie przy cycu... ale ja tak wolę,zaśnie cyca puści i odkładam. Moja śpi w baby hugu w ciągu dnia, w nocy w kokonie... czasem w ciągu dnia jej się zdarzy samej zasnąć... Jednak jak już tu kiedyś wspominałam...nie wychodzę jak maluch nie śpi... jakoś nie potrafię zostawić takiego maluszka samego. Jak czasem przy odkładaniu się wybudzi to lulam. Nucę kołysanki i odpływa ... Jednak opcja cycuś jest dla mnie najszybsza i taką póki co stosuję. Z młodym było tak samo i dopiero gdzieś koło 6 miesiąca zaczęliśmy się lulać :), bo czasem nie zasypiał już na cycusiu.
Edit: w ciągu dnia drzemek jest już raczej 3....
Wstaję po 7 i 1 jest koło 9 i trwa godzinkę. Potem koło 12-13 i ta jest dłuższą ok 2 godzin i trzecia koło 17 i też koło godzinki. Na noc idzie spać ok 20:30 w nocy 00:00, czasem 2:00 czasem 4:00 dziś np 2:00 i 6:00, a o 00:00 się nie obudziła.
U nas też zwykle 3 drzemki. Wstaje o 5:00 :o pierwsza drzemka to 8 lub nawet wcześniej. Kolejna koło 11, i następna tak koło 16. Jak mi nie spi tej ostatniej a jest już za późno na normalna drzemke to pozwalam wisieć na cycu i tak drzemać, bo mi nie dotrwa do zasypiania wieczornego

Ja czasem usypiam jak ty ale często robię tak, że przy cycu. Tyle że ona jak ssie odżywczo to zawsze zagazowana, odbija po kilka razy. Więc jeśli nie zaśnie bardzo mocno to jak ją odkładam od razu na brzuch do łóżeczka, to się wierci i stęka - jak widzę że nie ureguluje tego sama to podnoszę ją i mi odbija że 2 razy (czasem bez tego położenia jej wcześniej, nie odbije w krótkim czasie) - a jak tylko delikatnie stęka to glaskam główkę i bujam jej dupką na boki :D

U syna każde jęknięcie to znów był cyc, i to było błędne koło przez te gazy. Dlatego z nią robię tak. Jak ma kumulację alergenów bo akurat coś tam zjem i ciężko ją odłożyć, to nieraz 3 razy ją tak odkładam, podnoszę do odbicia, cyc lub nie do uspokojenia. Ale to rzadkość
Kuba też się zagazowuje, ale jak zaśnie to śpi. Rzadko się budzi podczas drzemki bo mu się uleje albo odbije, choć zdarza się. A dzisiaj np. bardzo długo zasypiał, marudził, popłakiwał... w końcu go podniosłam do utulenia i beknął. Nawet nie wiem, kiedy łyknął to powietrze. Potem się uspokoił.

Od jakiegoś czasu, odkąd zmieniła się konsystencja kupek, widzę pęcherzyki gazu. I nie wiem, czy to zawartość jelitek fermentuje i stąd te pęcherzyki, czy to od połykanego powietrza. Póki co nie jem produktów mlecznych (choć gdzieś tam przemyciły mi się małe ilości w produktach), i bączki są różne - raz jadowite, a raz ok. I zmienia się to w ciągu dnia. Brzuszek ie boli, ale przed dietą też nie bolał.

Kuba też się zagazowuje, ale jak zaśnie to śpi. Rzadko się budzi podczas drzemki bo mu się uleje albo odbije, choć zdarza się. A dzisiaj np. bardzo długo zasypiał, marudził, popłakiwał... w końcu go podniosłam do utulenia i beknął. Nawet nie wiem, kiedy łyknął to powietrze. Potem się uspokoił.

Od jakiegoś czasu, odkąd zmieniła się konsystencja kupek, widzę pęcherzyki gazu. I nie wiem, czy to zawartość jelitek fermentuje i stąd te pęcherzyki, czy to od połykanego powietrza. Póki co nie jem produktów mlecznych (choć gdzieś tam przemyciły mi się małe ilości w produktach), i bączki są różne - raz jadowite, a raz ok. I zmienia się to w ciągu dnia. Brzuszek ie boli, ale przed dietą też nie bolał.
Jak moja tak marudzi to wiem że albo beknięcie pomoże albo kupa lub pryki.
Jak ci się przemyciły jakiekolwiek ilości to niestety, ale tak naprawdę to tak jakbyś w ogóle na diecie nie była...

reklama
Jak ci się przemyciły jakiekolwiek ilości to niestety, ale tak naprawdę to tak jakbyś w ogóle na diecie nie była...
No wiem... mega trudno tego upilnowac, bmk są w naprawdę wielu produktach ... 😔 a już i tak gotujemy dla mnie osobne obiady itd.

Do góry