reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Czy ja wiem to mamy zapewnione od państwa ze poza kolejnością jesteśmy przyjmowani w przychodniach / laboratoriach. Ot taka odgórna decyzja.

Oczywiście w sklepach to dobra wola sprzedawcy czy ludzi przed nami w kolejce.

Słabo się czuje ale chyba dlatego że jednak musiałam wcześniej wstać a teraz oczy mi się kleją.
Byłam ostatnio u nas w diagnostyce i Pani w recepcji kazała ciężarnej czekać w kolejce. Jedynie co to powiedziała, że może usiąść na krześle i poczekać tak na swoją kolej.

reklama
Byłam ostatnio u nas w diagnostyce i Pani w recepcji kazała ciężarnej czekać w kolejce. Jedynie co to powiedziała, że może usiąść na krześle i poczekać tak na swoją kolej.
W mojej diagnostyce jest kartka z dużymi literami, że ciężarne bez kolejki.
@Józia89. Jak jadę po 7 i przeważnie jest już z 6 osób. A że mąż musi zająć się w tym czasie młodym, a o 8 do pracy to ja akurat korzystam.

Czy ja wiem to mamy zapewnione od państwa ze poza kolejnością jesteśmy przyjmowani w przychodniach / laboratoriach. Ot taka odgórna decyzja.

Słabo się czuje ale chyba dlatego że jednak musiałam wcześniej wstać a teraz oczy mi się kleją.
A jestes pewna, ze ustawa obejmuje rowniez laboratoria (w dodatku prywatne) ?

Już o tym pisaliśmy, ze wg ustawy mamy pierwszeństwo w dostępie do lekarzy, musimy zostać przyjęte max 7 dni po zgłoszeniu.
Nie mamy pierwszeństwa ani w laboratoriach ani w rejestracji.
To są wewnętrze przepisy danej placówki. Podobnie w pozostałych miejscach.
Nadto należymy do grupy uprzywilejowanej, razem z honorowymi dawcami, kombatantami itp i z nimi musimy to pierwszeństwo dzielić.

Moze dlatego, ze to prywata? Moze te przepisy wtedy sa dobrowolne, a tyczy sie to tylko nfz?
Ustawa dotyczy wszystkich placówek świadczących usługi medyczne w ramach NFZ, czyli finansowanych ze środków publicznych.
Pomyślcie czy idąc na wizytę prywatna, do prywatnego gabinetu jesteście traktowane priorytetowo ?

Ustawa dotyczy wszystkich placówek świadczących usługi medyczne w ramach NFZ, czyli finansowanych ze środków publicznych.
Pomyślcie czy idąc na wizytę prywatna, do prywatnego gabinetu jesteście traktowane priorytetowo ?

Przecież to oczywiste że jak idę na prywatna wizytę to się nie wykłócam że ja bez kolejki.
Tutaj chodzi o NFZ gdzie jest podpisana umowa tam się należy pierwszeństwo tak jak w laboratorium czy u lekarza pierwszego kontaktu.
To że ja płace za badania to place ale na upartego mogę wejść bez kolejki bo akurat moje laboratorium ma podpisana umowę z NFZ.

Ja nie korzystam. Na razie czuje sie dobrze więc i w kolejce mogę chwilę postać / posiedzieć.

Nie umiem wklejać tutaj linków wystarczy wpisać w google i jak byk piszę że mamy przywilej.

Już o tym pisaliśmy, ze wg ustawy mamy pierwszeństwo w dostępie do lekarzy, musimy zostać przyjęte max 7 dni po zgłoszeniu.
Nie mamy pierwszeństwa ani w laboratoriach ani w rejestracji.
To są wewnętrze przepisy danej placówki. Podobnie w pozostałych miejscach.
Nadto należymy do grupy uprzywilejowanej, razem z honorowymi dawcami, kombatantami itp i z nimi musimy to pierwszeństwo dzielić.

Pierwszy lepszy wpis w Googlach 😉
Więc jak widzisz nie ma co wprowadzać ciężarnych w błąd 😉

Zgodnie z ustawą Za życia z 1 stycznia 2017 roku kobiety w ciąży przyjmowane w przychodniach, laboratoriach i aptekach bez kolejki.
Mają prawo do korzystania poza kolejnością że świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach.

Wiec jak widzisz mamy takie prawo jako ciężarne.
Oczywiście że chodzi tutaj o placówki które mają umowę z NFZ.

Wszelkie prywatne gabinety maja swojej wewnętrzne przepisy 😉

Milego dnia 😀

W mojej diagnostyce jest kartka z dużymi literami, że ciężarne bez kolejki.
@Józia89. Jak jadę po 7 i przeważnie jest już z 6 osób. A że mąż musi zająć się w tym czasie młodym, a o 8 do pracy to ja akurat korzystam.

I prawidłowo!
Informacją powinna wisieć na poczekalni.
Ale dlatego bez kolejki bo maja umowę podpisana z NFZ.
Jeśli byłaby to prywatna placówka to już zależy od właściciela jak ustali swoje wewnętrzne przepisy 😀

Jak musisz to korzystasz ! Proste!

Ja na razie czuje się na siłach więc czekam jak inni pacjenci.

reklama
Do góry