reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

reklama
U mnie masakra z mdłościami.... 😞 rotawirus odpuścił, ale mdłości ciążowe żyć nie dają... nic nie mogę zjeść 😞 walczę żeby wodę w ogóle pić. Skubię cokolwiek w małych ilościach, co jakiś czas biegnę wymiotować, ale kończy się to tylko szarpaniem żołądka 😞 kiedy to minie😭 nie mówiąc o zapachach, wizycie w sklepie itd...

To ja znowu mam problem z jedzeniem, nie mam żadnych mdłości czy wymiotów, ale nie mam kompletnie apetytu😒
Ja też wmuszam w siebie jedzenie, szczególnie do południa, najchętniej bym nie jadła ale wiem, że wtedy będzie mnie rwało. Przed ciąża miałam już cukry rano powyżej 120 i lekarze nie widzieli w tym nic złego, a teraz was czytam i okazuje się że będzie problem

Mnie lekarz powiedział ze na wynik Sanco będę czekać ok 6 dni. Jeśli ktoś chciałby Nifty to ten czas wydłuża się, bo Nifty jest wysyłane za granice a Sanco robią laboratoria w Polsce. Co do innych testów to nie wiem, jak to wyglada.
No ciekawe, ze jednak ten objaw - wzdęcia, zdarza się częściej niż myślałam. W poprzednich ciążach tego nie doświadczałam, stad jest to zupełnie coś nowego dla mnie. Staram się teraz unikać tego co może nasilać wzdęcia, choć jest ciężko bo jestem np. fanką czerwonej fasoli;)

Natomiast dziewczyny, które maja to ssanie w żołądku. Jedzcie 3 pełnowartościowe posiłki a między posiłkami ratujcie się zdrowymi przekąskami. Polecam orzechy - ja uwielbiam makadamia, ale w pierwszym trymestrze orzechy włoskie są tez super bo są źródłem magnezu i wspomagają rozwój układu nerwowego i mózgu u maluszka.
Można tez jesc hummus i maczać sobie w nim warzywka które lubicie pokrojone w słupki np. papryka, marchewka, seler naciowy etc. W pierwszej części dnia ratować się można owocami. Banan ma wysoki indeks glikemiczny i jest źródłem potasu. Owoce leśne np. maliny, jeżyny etc. Niedługo będzie sezon na poziomki i truskawki to już w ogóle będzie szaleństwo.
Ja lubię sobie tez zalać owoce jogurtem albo zrobić serek biały z wkrojonymi warzywkami.
Ale nie powiem - jakaś czekoladę tez czasem wciągnę;)

A i jeszcze koktajle są super - owocowe na mleku kokosowym, albo owocowo warzywne.
Jak któraś ma problem z zaparciami to owsianka jest dobra, tez najlepiej na mleku roślinnym i do tego owoce i orzechy sobie dodać. Owsianka jest bardzo sycąca i powinna starczyć w brzuszku na długo:)
Wszystko co zaproponowałaś jest super ale nie na teraz dla mnie, mogę przełknac suchy chleb, wafle ryżowe, chpsy, chrupki, banany i tylko na prawdziwe domowe obiadki mam smaka. Wiem, że większość to niezdrowe produkty i chciałabym znowu jeść normalnie🙁 Na wzdęcia polecam pić koper włoski 😊

Wszystko co zaproponowałaś jest super ale nie na teraz dla mnie, mogę przełknac suchy chleb, wafle ryżowe, chpsy, chrupki, banany i tylko na prawdziwe domowe obiadki mam smaka. Wiem, że większość to niezdrowe produkty i chciałabym znowu jeść normalnie🙁 Na wzdęcia polecam pić koper włoski 😊

Domowe obiady są jak najbardziej ok przecież. Wafle ryżowe, banany przecież tez. Chipsy można znaleźć jakieś lepsze i nie musza być te najbardziej syfiaste. Choć ja tez mam smaka na chipsy i tez kupiłam cała pakę ostatnio takich o smaku greckiego gyrosa😉 bo nie mogłam się powstrzymac. Ale nachosy kukurydziane są chyba lepszym wyborem a tez fajnie smakują:)

Spróbuje tego kopru, choć nie wiem czy będę w stanie go teraz wypić… Dzięki za radę:)

U mnie masakra z mdłościami.... 😞 rotawirus odpuścił, ale mdłości ciążowe żyć nie dają... nic nie mogę zjeść 😞 walczę żeby wodę w ogóle pić. Skubię cokolwiek w małych ilościach, co jakiś czas biegnę wymiotować, ale kończy się to tylko szarpaniem żołądka 😞 kiedy to minie😭 nie mówiąc o zapachach, wizycie w sklepie itd...

Myśle ze u Ciebie po wirusie musi tez trochę organizm dojść do siebie. A mdłości miną, nie martw się. Jeszcze chwilka. A może spróbuj coli się napić? Mnie jak brało tak z córka w ciąży to piłam puszkę coli i ratowalam się gumami takimi dla ciężarnych przeciw wymiotom. Można tez shoty z imbiru pic - dziewczyny tutaj polecały takie z Lidla na przykład.

Myśle ze u Ciebie po wirusie musi tez trochę organizm dojść do siebie. A mdłości miną, nie martw się. Jeszcze chwilka. A może spróbuj coli się napić? Mnie jak brało tak z córka w ciąży to piłam puszkę coli i ratowalam się gumami takimi dla ciężarnych przeciw wymiotom. Można tez shoty z imbiru pic - dziewczyny tutaj polecały takie z Lidla na przykład.
Od coli mdli :( pierwszą ciążę też bardzo cierpiałam przez mdłości i wymioty...
Spróbuję zdobyć te shoty imbirowe, ale nie spodziewam się szału.

reklama
@Aleksandretta czyli wiesz może ile trwają wyniki z prenatalnych? Też chciałabym jak najszybciej je otrzymać, chociaż do płci nie jestem pewna 😂 Trzymają mnie wzdęcia podobnie jak u Ciebie no i dopadł mnie brak apetytu… psss nie jesteś sama z gazami, ja mam wrażenie, że inne kobiety męczą się mdłościami, a ja męczę się skutkami jakbym ciagle coś jadła 😂
@igafiga super, a na którą godzinę masz?
U mnie będzie to 12+2dni, na ostatniej wizycie ciąża młodsza o 4dni 😊 Na kiedy masz termin?
Na 10:20 😊 termin z OM mam na 28.10 a z USG na 1.11 😊 a Ty o której masz wizytę?

Do góry