reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Tu chyba tylko ginekolog ci pomoże, ja bym nawet kilku spytała... Moja mama miała to samo w odcinku szyjnym (teraz w lędźwiowym) i miała operację pod narkoza. Teraz przez kowid czeka na operację ponad dwa lata i coraz bardziej odbiera jej nogę.... Ale bez blokad bo ją nie boli, tylko np idzie i upada bo traci czucie w nodze na chwilę. Masakra.
Szczęśliwie mój ginekolog jest doskonałym specjalistą perinatologii i mam do niego pełne zaufanie. Z tego co kojarzę to nie widzi problemu w narkozie, ale dziś dopytam o szczegóły. Ale sam fakt konieczności podejmowania takich decyzji... Bez sensu.

reklama
Szczęśliwie mój ginekolog jest doskonałym specjalistą perinatologii i mam do niego pełne zaufanie. Z tego co kojarzę to nie widzi problemu w narkozie, ale dziś dopytam o szczegóły. Ale sam fakt konieczności podejmowania takich decyzji... Bez sensu.
Naprawdę nie zazdroszczę ci sytuacji, ja sama nie wiedziałabym absolutnie ci zrobić i po prostu zaufałabym lekarzowi, zwłaszcza, że mówisz, że to dobry specjalista. Będzie dobrze! 🤞

To raczej może chodzić o to, że jednostka chorobową nie łapie się na refundację, tak samo jak np. nebbud popularny wziew jest na ryczałt przy astmie i zapaleniu oskrzeli i jeżeli lekarz nie postawi takiego rozpoznania to daje na 100%
dokładnie tak 😊 jeszcze spróbuje u naczyniowca pogadać.

Ja, ja! 😁 Tyle kobietki piszecie, że nie nadążam z czytaniem😂 zwłaszcza, że latam codziennie po lekarzach i do pracy. Pewnie część z Was pamięta, że pisałam o moich problemach z kręgosłupem. Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu będę operowana, jestem w kropce poniekąd i biję się z myślami, co robić. We wtorek miałam rezonans i okazało się, że prócz standardowej dyskopatii mam sekwestrację dysku L4-L5. Mówiąc ogólnie, kawałek dysku nie tylko wysunął się spoza kręgów, ale dysk uległ rozerwaniu i cześć jego zawartości "zwisa" sobie w worku oponowym powodując ucisk na korzenie nerwowe. Prócz potwornego bólu mam niedowład lewej stopy i zaburzenia czucia w łydce i stopie (drętwienie, mrowienie). Non stop, powoli już wariuję. Opcja idealna to operacja endoskopowa że znieczuleniem miejscowym. Najmniej inwazyjne i najbardziej bezpieczne. Ale niestety, najprawdopodobniej uszkodzenie jest zbyt rozległe i konieczną będzie tradycyjna operacja pod narkozą. Lekarz zaproponował mi ewentualnie blokadę, czyli wstrzyknięcie sterydu do stawu. Dziś konsultuję się z ginekologiem i mam podjąć decyzję. Minusem blokady jest to, że pomaga lub nie pomaga, steryd utrzymuje się w organizmie do 6 tygodni i w tym czasie sekwestr powinien się wchlonąć. Ale. Im dłuższy ucisk na nerw tym większe ryzyko jego trwałego uszkodzenia i pozostania stopy w niedowładzie na stałe. Wiem, że pacjenci biorą nieraz po kilka blokad, bo słabo to pomaga. No i co wybrać? Narkoza to 40 minut podania leku i wypłukany z organizmu. I pewność, że sprawa załatwiona na dobre. Poza tym na ulotce sterydu jest napisane, żeby nie podawać w ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Dziś 8+0... Może któraś z Was ma jakieś doświadczenie w temacie i może coś doradzić?
Wiem tylko ze mama miała blokadę w ręku, tam gdzie łokieć i jakoś jej zaczął zanikać mięsień, robiło się jakby tak pusto... Sama skóra. Więcej nie pomogę. :/, a jak narkozą i ciąża?

Wiem tylko ze mama miała blokadę w ręku, tam gdzie łokieć i jakoś jej zaczął zanikać mięsień, robiło się jakby tak pusto... Sama skóra. Więcej nie pomogę. :/, a jak narkozą i ciąża?
Mojej mamie też zanikały mięśnie w dłoniach, teraz w łydce, ale to od ucisku na nerwy chyba a nie od blokady, bo blokad nie ma i nie miała. Tak jak mówisz, takie dziury jakby...

Tak jak wszystko, czyli najlepiej nie,ale jak trzeba to trzeba. Przetrzasnelam całe internety - sporo kobiet miało w ciąży operację, wyrostki, kamienie żółciowe /nerkowe, wypadki, urazy. I najczęściej nie ma negatywnych konsekwencji zwłaszcza krótkiego znieczulenia, do godziny. Badania jakiekolwiek są przy ekspozycji kilkugodzinnej na środek znieczulający i jakieś tam jest zwiększone ryzyko przedwczesnego porodu itd. Po krótkich raczej jest ok ale wiadomo, stuprocentowej pewności nikt nie da.

Mojej mamie też zanikały mięśnie w dłoniach, teraz w łydce, ale to od ucisku na nerwy chyba a nie od blokady, bo blokad nie ma i nie miała. Tak jak mówisz, takie dziury jakby...
Właśnie o ten ucisk na nerw chodzi, bo nerw się stopniowo uszkadza i postępuje niedowład i zanik mięśni. Gdyby chodziło tylko o ból, nikt by się nie przejmował 😉

reklama
Do góry