Można używać tych igieł częściej? Pytam, bo niedługo skończę te co mam, a faktycznie ceny są dość wysokie.Więcej stresu niż bólu to jest tak cieniutka igiełka, że prawie nic nie czuć, co tydzień zmieniaj igiełke bo dopiero mocniej czuć jak igła juz się stępi
reklama
Wiesz co można, ale mnie po tygodniu juz boli,wiec zmieniam tym bardziej, że ja 5 razy dziennie muszę się dziubaćMożna używać tych igieł częściej? Pytam, bo niedługo skończę te co mam, a faktycznie ceny są dość wysokie.
Dołączę się do konwersacji. Przecież norma w ciąży jest do 92, więc dlaczego lekarz podaje insuline od 90?Konsultowalam u innego diabetologa i nie zgodzę się z tym co napisałaś. Jeżeli wynik u ciężarnej na czczo przekracza 90 to podaje się insulinę nocną. Mnie wyniki już pięknie się unormowaly, a mam tylko 2 jednostki. Rano znów mam idealne wyniki.
Do jakich dietetyków chodzisz, że dla nich wynik powyżej normy nie jest problemem? Pytam z ciekawości, bo jakby dwa różne, stanowiska w tej sprawie.
Tak jak Ty słuchasz swoich lekarzy - tak jak słucham swoich moje wyniki na czczo to zakres 87-92 i jest to zakres na tyle ok ze wg nich nie ma konieczności włączenia insuliny. Po posiłkach w ciągu dnia mam bardzo dobre wyniki.Konsultowalam u innego diabetologa i nie zgodzę się z tym co napisałaś. Jeżeli wynik u ciężarnej na czczo przekracza 90 to podaje się insulinę nocną. Mnie wyniki już pięknie się unormowaly, a mam tylko 2 jednostki. Rano znów mam idealne wyniki.
Do jakich dietetyków chodzisz, że dla nich wynik powyżej normy nie jest problemem? Pytam z ciekawości, bo jakby dwa różne, stanowiska w tej sprawie.
Jeśli uważasz ze u Ciebie insulina jest konieczna to po prostu ją sobie aplikuj, skoro lekarz tak zapisał.
Norma na czczo jest do 90. Na czczo i przed posiłkiem 70-90. Mówimy o pomiarach glukometrem. Zapewne mylisz pojęcia, normy po teście obciążenia glukozą są do 92.Dołączę się do konwersacji. Przecież norma w ciąży jest do 92, więc dlaczego lekarz podaje insuline od 90?
Masz cukrzycę?
Nie uważam, robię to co lekarz zalecił. Tu nie chodzi o wybór czy chcę czy nie (bo jak usłyszałam o insulinie to byłam przerażona I myślałam, że się popłacze). A okazało sie, że to tak naprawdę całkowicie bezbolesne Tylko Ty zakwestionowałaś, że mam brać insulinę i choć to głupie, zaczęłam się stresować i umówiłam wizytę u innego. Usłyszałam to samo, także dziwię się, że dwa różne stanowiska.Tak jak Ty słuchasz swoich lekarzy - tak jak słucham swoich moje wyniki na czczo to zakres 87-92 i jest to zakres na tyle ok ze wg nich nie ma konieczności włączenia insuliny. Po posiłkach w ciągu dnia mam bardzo dobre wyniki.
Jeśli uważasz ze u Ciebie insulina jest konieczna to po prostu ją sobie aplikuj, skoro lekarz tak zapisał.
Tak czy siak zdrowie naszych maluszków najwazniejsze i tylko o to chodzi.
Ja zakwestionowalam ze Ty masz brać insulinę? O MamoNie uważam, robię to co lekarz zalecił. Tu nie chodzi o wybór czy chcę czy nie (bo jak usłyszałam o insulinie to byłam przerażona I myślałam, że się popłacze). A okazało sie, że to tak naprawdę całkowicie bezbolesne Tylko Ty zakwestionowałaś, że mam brać insulinę i choć to głupie, zaczęłam się stresować i umówiłam wizytę u innego. Usłyszałam to samo, także dziwię się, że dwa różne stanowiska.
Tak czy siak zdrowie naszych maluszków najwazniejsze i tylko o to chodzi.
Ja nie jestem lekarzem to po pierwsze, a po drugie napisałam tylko ze JA przy moich wynikach nie biore insuliny zgodnie z zaleceniami moich lekarzy. Koniec kropka
Mi diabetolog powiedziała że norma na czczo jest do 90. Jak będę miała kilka dni powyżej 90 to mam do nich zadzwonić to dadzą mi insulinę. Chodzę do diabetologa, który zajmuje sie cukrzycą ciężarnych (wcześniej byłam u innej diabetolog, ale ona mnie odesłała właśnie tam gdzie zajmują sie tylko kobietami w ciąży).
Ale np. jeśli chodzi o igły do nakłuwacza to jedna mi powiedziała, że nie muszę wymieniać codziennie, a ta w szpitalu, że mam je wymieniać przed każdym nakłuciem palca
Ale np. jeśli chodzi o igły do nakłuwacza to jedna mi powiedziała, że nie muszę wymieniać codziennie, a ta w szpitalu, że mam je wymieniać przed każdym nakłuciem palca
Dokładnie tak samo powiedziała moja, potwierdził to drugi diabetolog. Ja miałam 3 przekroczenia 91 (Wcześniej miałam ok, ale ostatnio na granicy I właśnie te przekroczone) i już mi zleciła insulinę. Teraz jak spr na czczo to mam znów 83, dziś 84, więc widzę, że pomogło. To też diabetolog ciężarnych, nawet sprawdzała wyniki ostatniego usg jak rozwija się maleństwo. Jaki rozwój brzuszka pod względem centyli itd.Mi diabetolog powiedziała że norma na czczo jest do 90. Jak będę miała kilka dni powyżej 90 to mam do nich zadzwonić to dadzą mi insulinę. Chodzę do diabetologa, który zajmuje sie cukrzycą ciężarnych (wcześniej byłam u innej diabetolog, ale ona mnie odesłała właśnie tam gdzie zajmują sie tylko kobietami w ciąży).
Z tymi igłami to właśnie ja też słyszałam, że trzeba wymieniać po każdym pomiarze I tak robiłam ( A robię co najmniej 6 pomiarów dziennie, to człowiek by nie wyrobił z zapasami igieł). Potem znajoma pielęgniarka mówiła, że można więcej razy. Teraz znów mam dylemat z insuliną. Póki co mam zapas, ale pewnie też będę wymieniać rzadziej.
Ostatnia edycja:
reklama
Mój lekarz do którego chodzę też ma takie zdanie jak Twój. Diabetolodzy mogą mieć różne ze wzgledu na ostatnie zmiany w normach. Mi ten profesor do któregoś chodzę powiedział że od lat bada grupy ciężarnych i z obserwacji wynika że nawet kobiety z dobrą krzywa maja epizody skoków cukru powyżej 90, bo to typowe dla tego stanu ze wzgledu na zmiany zachodzące na końcówce ciąży w łóżysku. Jeśli nie jest to nagminne i wraca do normy insuliny nie potrzeba. Facet na tyle dużo mówi i tłumaczy każda decyzję że mam zaufanie.Ja zakwestionowalam ze Ty masz brać insulinę? O Mamo
Ja nie jestem lekarzem to po pierwsze, a po drugie napisałam tylko ze JA przy moich wynikach nie biore insuliny zgodnie z zaleceniami moich lekarzy. Koniec kropka