reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Śpicie na prawym boku czy unikacie tego? Ja już nie wiem ile w tym prawdy:/ a uwielbiam spać na prawym
Ja śpię. Ale mam taką ogromną poduszkę ciążową, która jest naprawdę genialna - i podpiera zarówno brzuch, jak i kręgosłup z tyłu. Zauważyłam natomiast, że często się kręcę w nocy. I nawet jak śpię na tym prawym boku, to raczej niezbyt długo i później się przekręcam na lewy i tak w kółko :) Czasami jeszcze zdarza mi się na wznak, ale już coraz mniej wygodnie.

reklama
A widzisz tego mi nikt nie zasugerował żebym zjadła coś słodkiego, żeby się pokrecił[emoji6].. A ile czasu przed badaniem? Ostatnio przez 20 minut (czyli całe badanie) widziałam tylko plecy więc już teraz się obawiam co będzie tym razem... Ale trudno, jakoś się POŚWIĘCE dla dobra badania i zjem tę czekoladę przed [emoji23]
Moze być kawa jak nie możesz słodkiego tak mi pani doktor powiedziała ja czekam do 29.06 na połówkowe. Po drodze krzywa cukrowa jak to będzie nie wiem słodycze nadal nie należą do moich ulubionych 🙄

Śpicie na prawym boku czy unikacie tego? Ja już nie wiem ile w tym prawdy:/ a uwielbiam spać na prawym
Jeśli mam mdłości to faktycznie na prawej stronie mi gorzej a mam prawie codziennie czasem nie wiem już sama co jeść. Skoro dobrze się czujesz i nic się nie dzieje to możesz sobie na prawej stronie spac. Słuchaj swojego ciała ono daje najlepsze rady 🙂 Dzis sie obudziłam z kota na brzuszku tak się przytula od paru tygodni 🥰

Moze być kawa jak nie możesz słodkiego tak mi pani doktor powiedziała ja czekam do 29.06 na połówkowe. Po drodze krzywa cukrowa jak to będzie nie wiem słodycze nadal nie należą do moich ulubionych 🙄
Też mam 29.06. 😊 To będzie tydzień 19+6. Już nie mogę się doczekać. Ostatnio lepiej się czuje. Energii trochę więcej, ale zaparcia powróciły 😵. Obym się tak już czuła do końca to będzie ok. 👍

Tak, na szczęście wszystko jest ok :) Aczkolwiek miewam podwyższone ciśnienie, więc lekarz myśli, czy nie wziąć mnie na 24h do szpitala na taki dobowy pomiar. Póki co mierzę regularnie w domu :)
Powinnaś mieć skierowanie do poradni hipertensjologicznej i założony holter. W domowych warunkach mierzy Ci ciśnienie co 15min w nocy co 30min. Pomiar przez 24h. Nie czekaj na ruch ginekologa, umów się do lekarza rodzinnego, powiedz, że jesteś w ciąży ze skaczącym ciśnieniem i czy możesz otrzymać skierowanie na holter. Jeżeli jest w porządku to jakoś Ci pomoże.

Jestem już po wizycie - będzie dziewczynka [emoji3059]
Gratuluję [emoji846][emoji846]
A ja odebrałam właśnie wyniki Pappa i są prawidłowe więc super sie cieszę, chyba jako ostatnia z Was mam wyniki [emoji4] jutro wizyta o 11 i mam nadzieje że dowiem się kto tam urzęduje bo fajne promki sprzed nosa mi uciekają [emoji5]
Super że wyniki prawidłowe. Czekamy dzisiaj na wieści[emoji846]

Powinnaś mieć skierowanie do poradni hipertensjologicznej i założony holter. W domowych warunkach mierzy Ci ciśnienie co 15min w nocy co 30min. Pomiar przez 24h. Nie czekaj na ruch ginekologa, umów się do lekarza rodzinnego, powiedz, że jesteś w ciąży ze skaczącym ciśnieniem i czy możesz otrzymać skierowanie na holter. Jeżeli jest w porządku to jakoś Ci pomoże.
Tylko u mnie to jest tak, że to skaczące ciśnienie pojawia się raczej rzadko. W domu mierzę ciśnienie 3-4 razy dziennie i np. ostatnio na 80 pomiarów tylko 5 było podwyższonych - i to na zasadzie 140/80. Ogólnie ciśnienie jest bardzo w normie, bo np. 120/75, czy max 80. A u lekarza mam niestety syndrom białego fartucha - i wczoraj wyskoczyło 170/94. Ale tak mam zawsze, od dawna. W każdym razie mój lekarz powiedział, żebyśmy jeszcze przez miesiąc poobserwowali, bo obecnie nie ma niestety możliwości holtera w domu - bo covid :( A jeśli już mam być w szpitalu, to on chce mnie u siebie na oddziale. Natomiast wie też, że taki pobyt nawet jednodniowy bardziej by mnie zestresował. Następną wizytę mam za 3 tygodnie i wtedy zobaczymy. Ale znalazłam już w necie, że prywatnie można wypożyczyć holtera za 149 zł na 24h i też się dostaje później opis od kardiologa, więc może się zdecyduję wcześniej :)

Pozycje spania w 1 i 2 trymestrze podobno nie maja az tak wielkiego znaczenia ... ale podobno trzeba zacząć sie przyzwyczajać do spania na lewym boku bo zalecane jest to w 3 trymestrze zeby lepsze było krążenie i nie było ucisków na narządy wewnętrzne :) tak powiedział mój lekarz :)

reklama
Tylko u mnie to jest tak, że to skaczące ciśnienie pojawia się raczej rzadko. W domu mierzę ciśnienie 3-4 razy dziennie i np. ostatnio na 80 pomiarów tylko 5 było podwyższonych - i to na zasadzie 140/80. Ogólnie ciśnienie jest bardzo w normie, bo np. 120/75, czy max 80. A u lekarza mam niestety syndrom białego fartucha - i wczoraj wyskoczyło 170/94. Ale tak mam zawsze, od dawna. W każdym razie mój lekarz powiedział, żebyśmy jeszcze przez miesiąc poobserwowali, bo obecnie nie ma niestety możliwości holtera w domu - bo covid :( A jeśli już mam być w szpitalu, to on chce mnie u siebie na oddziale. Natomiast wie też, że taki pobyt nawet jednodniowy bardziej by mnie zestresował. Następną wizytę mam za 3 tygodnie i wtedy zobaczymy. Ale znalazłam już w necie, że prywatnie można wypożyczyć holtera za 149 zł na 24h i też się dostaje później opis od kardiologa, więc może się zdecyduję wcześniej :)
Dokładnie tak jak Smaily napisała powinnaś dostać od kardiologa skierowanie na założenie holtera, ja przez chwile miałam tez problem z ciśnieniem i lekarz (kardiolog) od razu mi wystawił skierowanie na holter ale mam go użyć dopiero jak ciśnienie znowu mi zacznie skakać ponad 140 ... na razie mierze codziennie to Max 125 mam :)

Do góry