reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Farbujecie włosy w ciąży? Nie mogę patrzeć już na moje odrosty, ale nie wiem do końca czy można farbować bezpiecznie czy nie.
Chyba można :) fryzjerki pytałam na początku to powiedziała że te farby co oni teraz ich używają to są bezpieczne, to nie to co się stosowało kiedyś. Jedyna rzecz że zapach może drażnić jeśli ktoś ma teraz wrażliwy nos

reklama
Dziewczyny, a Wy też tak macie, że jest silne parcie na pęcherz, gdy pojedziecie do wc to faktycznie pełen pęcherz, tylko że strumień taki słaby, mało intensywny? Mam tak prawie od początku ciąży i nie wiem czy to normalne...

Dziewczyny, a Wy też tak macie, że jest silne parcie na pęcherz, gdy pojedziecie do wc to faktycznie pełen pęcherz, tylko że strumień taki słaby, mało intensywny? Mam tak prawie od początku ciąży i nie wiem czy to normalne...
Mam dokładnie tak samo, więc pewnie to normalne ;)

Jeżeli chodzi o ilość to sikam normalnie. Ale często i też mam ucisk na pęcherz. Czasami jak sikam to coś mnie zakłuje w pecherzu. Czasami wydaje mi się, że już z 20 raz jestem w toalecie. Chyba zacznę liczyć. 🤭 Pije 1.5 litra wody dziennie (taką butelke mineralnej) czasem jakąś herbate i jem codziennie talerz zupy.

Jeżeli chodzi o ilość to sikam normalnie. Ale często i też mam ucisk na pęcherz. Czasami jak sikam to coś mnie zakłuje w pecherzu. Czasami wydaje mi się, że już z 20 raz jestem w toalecie. Chyba zacznę liczyć. 🤭 Pije 1.5 litra wody dziennie (taką butelke mineralnej) czasem jakąś herbate i jem codziennie talerz zupy.
Ja piję Ok 3 litrów dziennie ( zawsze piłam tak dużo wody) i mam wrażenie, że nie schodzę z kibelka 😆tylko sikam i sikam.
...No ale musi to jakoś wyjść z człowieka.

Dziewczyny,
A czy macie kolki? Takie zwykle kolki...ostatnio łapią mnie nawet jak leżę :)

Ja nie mam kolki, ale czasem jak chce wstać, albo się przekręcić na bok to coś mnie w brzuchu łapie i nie mogę się ruszyć bo czuje ból. Ale po chwili przechodzi.

Macica uciska na pęcherz, stąd silne parcie. To całkiem normalny objaw. Niepokojący jest ból przy sikaniu.

Ja piję ok 2-2,5 l dziennie wody i też często chodzę do toalety, ale zauważyłam coś takiego, że tak jakbym nie mogła się wysikać do końca. W sensie zrobię siku normalnie i za chwilę znów jeszcze trochę poleci i mogę tak kilka razy - ale nie czuję przy tym żadnego bólu. Ale to chyba jest jakoś na tle nerwowym, bo najczęściej dzieje się tak, kiedy np gdzieś wychodzimy albo wyjeżdżamy, albo przed spaniem, gdzie zależy mi na pełnym opróżnieniu pęcherza. Przed ciążą też tak miałam :)

A kolek nie mam. Ale to chyba jest też kwestia jelit, gazów i bakterii które się nam teraz gromadzą w brzuchu. Mi lekarz na każdej wizycie powtarza, że u kobiety w ciąży tworzy się ogromna ilość bakterii i gazów i one powodują dyskomfort. Dlatego warto brać probiotyki i pić np. rumianek. Chociaż pamiętam, jak mój narzeczony narzekał na kolkę, to lekarz pytał po której stronie ma - bo jeśli silna i po prawej stronie, to że może to być kolka żółciowa.

reklama
Ja piję ok 2-2,5 l dziennie wody i też często chodzę do toalety, ale zauważyłam coś takiego, że tak jakbym nie mogła się wysikać do końca. W sensie zrobię siku normalnie i za chwilę znów jeszcze trochę poleci i mogę tak kilka razy - ale nie czuję przy tym żadnego bólu. Ale to chyba jest jakoś na tle nerwowym, bo najczęściej dzieje się tak, kiedy np gdzieś wychodzimy albo wyjeżdżamy, albo przed spaniem, gdzie zależy mi na pełnym opróżnieniu pęcherza. Przed ciążą też tak miałam :)

A kolek nie mam. Ale to chyba jest też kwestia jelit, gazów i bakterii które się nam teraz gromadzą w brzuchu. Mi lekarz na każdej wizycie powtarza, że u kobiety w ciąży tworzy się ogromna ilość bakterii i gazów i one powodują dyskomfort. Dlatego warto brać probiotyki i pić np. rumianek. Chociaż pamiętam, jak mój narzeczony narzekał na kolkę, to lekarz pytał po której stronie ma - bo jeśli silna i po prawej stronie, to że może to być kolka żółciowa.
Ja słyszałam ze pod wpływem hormonow jelita się rozleniwiają stąd wzdęcia zaparcia itd. Ale o ogromnej ilości bakterii to nie słyszałam każdy człowiek ma florę bakteryjna w jelitach czy w ciąży czy nie. Dziwne to trochę.

Do góry