reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Hej dziewczyny! Słuchajcie mam pytanie. Bo pierwsze moje USG było w 7-8 tygodniu tak jako potwierdzenie ciąży. Jestem w 13 tygodniu i nie miałam kolejnego USG. Wizytę mam dziś ale bez usg, dopiero 7 czerwca będę miała wizytę w szpitalu (tam docelowo Chce mieć lekarza prowadzącego i wtedy pewnie będzie USG, ale to będzie już 15 tydzień.... Czy to nie za późno na drugie USG? Co myślicie?

Między 11 a 13 powinnaś mieć usg genetyczne i później od 2 do 4 tygodni po tym badaniu u swojego czyli na początku albo właśnie ok 15.czerwca

reklama
No właśnie nie miałam nic... Ta moja lekarka teraz jest tragiczna, dlatego zmieniam ale termin dopiero na 7 czerwca... Dziś ja dojadę i zapytam o to USG, chociaż baba chamska i niemiła, pewnie znowu się z nią pokloce jak ostatnio...
Ja bym się zapisała w wolne miejsce prywatnie jak najszybciej, bo jednak to bardzo późno. Nawet jak ta lekarka jest na nfz powinna dać ci skierowanie na usg prenatalne, które się należy każdej kobiecie w ciąży w tym terminie

No właśnie nie miałam nic... Ta moja lekarka teraz jest tragiczna, dlatego zmieniam ale termin dopiero na 7 czerwca... Dziś ja dojadę i zapytam o to USG, chociaż baba chamska i niemiła, pewnie znowu się z nią pokloce jak ostatnio...

Zamiast się z nią kłócić dzisiaj szukaj sobie pędem prywatnie jakiegoś terminu bo do 13+6 powinnaś mieć pierwsze usg prenatalne. Zmień lekarza koniecznie. Ja też pomiędzy 1 wizyta a następna miałam mieć prawie 2 Msc przerwy. Zmieniłam lekarza i nie żałuję.

Jeśli to twoja 1 ciąża to kup sobie ten segregator na stronie sklepu mamy ginekolog. Tam masz rozpisane wszystkie niezbędne usg i badania, które powinnaś zrobić dzięki czemu sama też będziesz doinformowana.

I działaj kochana albo podaj miejscowość w której mieszkasz a pomogę Ci znaleźć może jakiś termin..

Ja bym się zapisała w wolne miejsce prywatnie jak najszybciej, bo jednak to bardzo późno. Nawet jak ta lekarka jest na nfz powinna dać ci skierowanie na usg prenatalne, które się należy każdej kobiecie w ciąży w tym terminie

No dokładnie. Ja bym już z tą babą nie dyskutowała tylkok pędem szukała miejsca prywatnie na prenatalne i zmieniła lekarza.

NO właśnie miałam pytać czy wy dostalyscie jakieś skierowanie na to badanie czy same się troszczylyscie o to... Dziś zapytam o to skierowanie, niech mi da na najbliższy termin bo nie uśmiecha mi się specjalnie płacić za prywatną wizytę tylko dlatego, że baba sobie zapomniała wcześniej dać skierowanie... Z wystawieniem L4 też miała problem, bo podczas mojej wizyty system przestał działać i miala do mnie pretensje, że jakbym miała wizytę dzień wcześniej to by działało... Pokłóciłam się z nią wtedy tak, że godzinę po wizycie przeplakałam pod ośrodkiem w aucie zanim wróciłam do domu...

NO właśnie miałam pytać czy wy dostalyscie jakieś skierowanie na to badanie czy same się troszczylyscie o to... Dziś zapytam o to skierowanie, niech mi da na najbliższy termin bo nie uśmiecha mi się specjalnie płacić za prywatną wizytę tylko dlatego, że baba sobie zapomniała wcześniej dać skierowanie... Z wystawieniem L4 też miała problem, bo podczas mojej wizyty system przestał działać i miala do mnie pretensje, że jakbym miała wizytę dzień wcześniej to by działało... Pokłóciłam się z nią wtedy tak, że godzinę po wizycie przeplakałam pod ośrodkiem w aucie zanim wróciłam do domu...

Niewiem czy skierowanie coś da bo jeśli nie masz odpowiedniego wieku i przesłanek to badanie jest czy tak czy siak odpłatne.
Poza tym jeśli dostaniesz skierowanie niewiem czy NFZ tak szybko znajdzie się termin.
Dobrze Ci radzę. Kup sobie ten segregator i zmień lekarza bo czasem trzeba też o siebie zadbać samemu.
Dzisiaj jest czwartek jesteś w 13tc+0 czyli tak naprawę zostają ci 4 dni na wykonanie tego badania..

Swoja droga Kochana nie zrozum mnie źle ale osobiście powiem Ci, że usg genetyczne to jedno z najważniejszych badań w ciąży.. Pozwala określić zdrowie twojego dziecka. I nie chce oceniać ale skoro na to szkoda ci kasy to może czas przewartościować swoje priorytety..
Bez urazy nie chce być złośliwa.. Ale dla mnie zabrzmiało to słabo 🤷‍♀️

Niewiem czy skierowanie coś da bo jeśli nie masz odpowiedniego wieku i przesłanek to badanie jest czy tak czy siak odpłatne.
Poza tym jeśli dostaniesz skierowanie niewiem czy NFZ tak szybko znajdzie się termin.
Dobrze Ci radzę. Kup sobie ten segregator i zmień lekarza bo czasem trzeba też o siebie zadbać samemu.
Dzisiaj jest czwartek jesteś w 13tc+0 czyli tak naprawę zostają ci 4 dni na wykonanie tego badania..

Swoja droga Kochana nie zrozum mnie źle ale osobiście powiem Ci, że usg genetyczne to jedno z najważniejszych badań w ciąży.. Pozwala określić zdrowie twojego dziecka. I nie chce oceniać ale skoro na to szkoda ci kasy to może czas przewartościować swoje priorytety..
Bez urazy nie chce być złośliwa.. Ale dla mnie zabrzmiało to słabo 🤷‍♀️
Samo usg jest refundowane i skierowanie musi wypisać lekarz prowadzący. Jest na liście badań refundowanych przez NFZ, to czym się różni to brak pappy i sprzęt może nie być taki super. Pomiary i cel badania nadal jest taki sam.

Boziu dziewczyny.. Biorę ten urosept ale masakra z tą cewka i zaczynam się zastanawiać czy

Samo usg jest refundowane i skierowanie musi wypisać lekarz prowadzący. Jest na liście badań refundowanych przez NFZ, to czym się różni to brak pappy i sprzęt może nie być taki super. Pomiary i cel badania nadal jest taki sam.
Tak, ale od 35 r.ż. Ja mam 34, bylam po poronieniu i nie należało mi się takie badanie. Nie dostałam zadnego skierowania, umawiajac sie prywatnienie nie potrzebujesz tego. Chyba skierowanie można dostać przed 35 rokiem życia, ale w przypadku jak się ma już niepełnosprawni dziecku lub są jakieś przesłanki, choroby, poronienia przed.

Ostatnia edycja:
Właśnie a ile placiłyscie za usg ? Ja na początku też miałam nie robić ale zrobiłam bi naprawdę warto dla spokoju ducha :) i tak jak dziewczyny mówią nie masz już za bardzo czasu więc szła bym prywatnie :)

reklama
Właśnie o to mi chodzi. Przyznaje z ręką na sercu, że ta ciąża mnie przerasta, mimo, że to druga ciąża. Trzeba się wziąć w garść. Dzięki dziewczyny!

Do góry