reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja do Salve mam zawsze pecha, zawsze źle trafiam. Rejestratorki kompletnie nieogarnięte. Własnie do nich dzwoniłam ze skierowaniem na prentalne, a oni do mnie ma pani 35 lat. Ja, że nie to się rozłączyła. Moja lekarka też przestała tam przyjmować . No i tez w moim przypadku mogę rodzic w szpitalu z 3 stopniem referencyjności (nawet bym się bała w innym) i chcę mieć lekarza z Madurowicza. Wszystkich tam znam i czuję się bezpiecznie.

No co ty opowiadasz? Masakra.. Niewiem na kogo trafiłaś. Ja właśnie mam tam prenatalne 10 maja a niemam 35 lat 😂🤦‍♀️ Pewnie. Lepiej rodzic w szpitalu gdzie ma się jakiekolwiek znajomości. Mój szpital niestety covidowy dlatego muszę coś wybrać coś innego z tych naszych łódzkich szpitali, bo nie będę przecież cała ciąże się zamartwiać czy go odkształca do tego czasu. Jeśli chodzi o referencyjnosc to nie przesadzam bo wiem, że i tak zawsze mogą podjąć decyzję o przewiezieniu do innego szpitala biorę pod uwagę 3ciego stopnia i 2giego, ale każdy ma inne podejście i najważniejsze żeby każda z Nas czuła się komfortowo i bezpiecznie.

reklama
zwariować można... właśnie znalazłam...
Panie w ciąży nie mogą jeść:
  • szczupaki,
  • okonie,
  • sandacze,
  • węgorze,
  • miętusy
Panie w ciąży mogą zajadać się natomiast:
śledziami, kawiorem, dorszami, makrelami, sieje, łososiami.

tak jak piszesz tylko spokój i rozsądek nas uratuje :)

Cholera a paluszki rybne? 😂🙈
Wiecie jaki ja mam problem? Jestem uzależniona od pasztetowej w ciąży. To jedyne mięso jakie mogę zjeść 🙈

zwariować można... właśnie znalazłam...
Panie w ciąży nie mogą jeść:
  • szczupaki,
  • okonie,
  • sandacze,
  • węgorze,
  • miętusy
Panie w ciąży mogą zajadać się natomiast:
śledziami, kawiorem, dorszami, makrelami, sieje, łososiami.

tak jak piszesz tylko spokój i rozsądek nas uratuje :)

Też teraz poszukałam i znalazłam na 1 stronie coś takiego:
"Ryby wędzone na ciepło w ciąży są przeciwwskazane ze względu na możliwość zakażenia bardzo niebezpieczną bakterią Listeria monocytogenes, co w 20-30% przypadków prowadzi do śmierci. W ciąży listerioza jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ może bezobjawowo przebiegać u matki, a doprowadzić nawet do śmierci płodu."

na 2 stronie coś takiego:
"Większość ekspertów i źródeł wskazuje, że tak. Jednak niektórzy zalecają ostrożność z powodu ryzyka listeriozy. Jeśli chcemy mieć pewność, warto w okresie ciąży wykluczyć ryby wędzone na zimno, sięgając po te wędzone na ciepło – zwłaszcza słodkowodne, a także szproty, śledzie i flądry, które podaje się działaniu wysokiej temperatury – 90 stopni, co sprawia, że ich mięso jest soczyste i jędrne."

(co już zaprzecza temu co było wyżej)

ale najlepsze jest, że na tej samej stronie niżej jest:

"Których ryb wędzonych w ciąży unikać? Istnieją gatunki wędzonych ryb, których w ciąży warto unikać, są to między innymi: wędzonego łososia, wędzonego pstrąga wędzonego tuńczyka wędzonego rekina, wędzonego miecznika, wędzonej makreli."

:D :D :D

Tu link: Link do: Ryby wędzone w ciąży - jeść czy nie jeść? | SOSrodzice.pl

Dlatego podchodzę z takim dystansem do tego wszystkiego :)

@PaulaZiel93, co do paluszków rybnych - tam to jednak wszystko jest zmielone. Jeśli masz takie z dobrym składem, to raczej można. Ale takie najzwyklejsze - w nich chyba może być wszystko :(
A co do pasztetowej - też uważana jest za niezbyt zdrową - ale jeśli nie jesz jej codziennie kilogramami, to myślę, że nie powinno być źle :)

Ja dzisiaj zjadłam pół arbuza 😜mam tez ochotę na ananasy i tez co drugi dzień jem 😜tez mogłabym ciagle jeść naleśniki 🤣
A ostatnio 2 x robiłam sama pierogi 🤣
Mamy b. podobne smaki 😀

To przybijam wirtualną piątkę ;) Wolałabym mniej jeść takich rzeczy, a z drugiej strony - jeśli mam nie jeść zupełnie nic, to jednak wolę zjeść tego naleśnika :)

A Wasi mężowie / partnerzy planują się szczepić? Mój mąż powiedział że nie widzi większego sensu skoro ja się nie będę szczepić bo przecież i tak nigdzie sam nie pojedzie 😝
a raczej nie będę bo poprostu bałabym się. Jest dokładnie tak jak piszecie, roznie się reaguje na szczepionkę...
Mój będzie się szczepić. Ma taką pracę, że co chwilę ma styczność z innymi ludzmi i do tego częste delegacje, więc jest duże ryzyko, że coś przywlecze ze sobą. Moi rodzice też się zaszczepili. Teściowie nie chcą narazie ;/

To okazuje się że w ciąży nic nie wolno jesc :)
Dlatego ja nie czytam tych rzeczy, dzis zjadłam wielkie ciastko z budyniem, 2 bułki maślane i porcje lodow.
No ok, przegięłam ale co zrobić jak nie mam na nic innego ochoty? 😆

Dziewczyny błagam uspokujcie mnie.... czy któraś z Was zjadła w ciąży świeżą kurkumę? ja napiłam się wody z cytryną z połową łyżeczki takiej kurkumy i ją zjadłam. Zjadłam jeszcze kanapkę z pokrojoną kolendra, której też nie można, co dopiero po fakcie doczytałam.
Płakać mi się chce i nie wiem co mnie napadło, że to zjadłam i nie sprawdziłam wcześniej :(
Sama nie wiem czy mnie teraz boli brzuch z nerwów czy mam skurcze :( :( :(
Też piłam wode z cytryną i kurkumą jeszcze na początku ciąży. Dopiero póżniej doczytałam, że kurkuma szkodzi w ciąży. Myśle, ze taka mała ilość to luz, trzeba by było pare łyżeczek dziennie chyba tego jeść, żeby zaszkodziła. Nie martw się niepotrzebnie :) Przecież Hinduski jedzą carry non stop i mają jakoś zdrowe dzieci :)

reklama
Też piłam wode z cytryną i kurkumą jeszcze na początku ciąży. Dopiero póżniej doczytałam, że kurkuma szkodzi w ciąży. Myśle, ze taka mała ilość to luz, trzeba by było pare łyżeczek dziennie chyba tego jeść, żeby zaszkodziła. Nie martw się niepotrzebnie :) Przecież Hinduski jedzą carry non stop i mają jakoś zdrowe dzieci :)
Ja się długo martwiłam, bo używałam do twarzy tonika z aspiryny i pare razy robiłam maseczke z aspiryny na trądzik. Później się dowiedziałam, że kwas salicylowy powoduje wady wrodzone u płodów.

Do góry