u mnie dokładnie to samo, we wtorek skończyła 10 tygodniNiewiem co jest grane u mojego Kajta. Od niedzieli mamy problem z karmieniem. Wczesniej potrafil jes co 1-1.5. I zawsze w miare spokojnie wrecz cyc byl jego uspokajaczem i jak tylko zaczynal marudzic wystarczylo go przylozyc i bylo ok. A od kilku dni jak go przyloze gdy sie denerwuje to jest jeszcze wiekszy wrzask. Dopiero trzeba go uspokoic albo wrecz uspic i wtedy je. Dodam ze problem jest w dzien. W nocy je mi co 3 -4 godz i jest spoko. Wogole jakis dziwny. Spi wiecej a jak nie to marudzi i na raczkach. W sobote skonczyl 11 tydz. Moze skok? Ale to juz 4 dzień i bez poprawy...
reklama
Paulianna89
Fanka BB :)
Dziewczyny właśnie nadrobiłam posty z publicznego, potem zabieram się za prywatny.
@karasjowa, @FiLi88 co za piękne widoki! Uwielbiam naturę (sama mieszkam na wsi w lesie, wkoło pełno zwierzyny ). Te zdjęcia to miód na moje oczy
@FiLi88, a o co chodzi z policją? Jak widać przegapiłam więcej niż myślałam...
@Paulinaa89 biustonosz piękny. W nim będziesz prawdziwą seksi mamą
Witam nowe dziewczyny. Szkoda, że nic wcześniej nie pisałyście. Widać, że wizja straty czegoś zawsze mobilizuje do podjęcia konkretnych kroków, tym razem napisania postu Trochę mi tylko przykro, bo pewnie gdyby nie rozmowy o przeniesieniu się na prywatny większość pozostawałaby dalej w ukryciu...
@Sasanka14 jak u Was po szczepieniu? My jutro jedziemy na pneumo i rota. Rano dzwoniłam i babki nie chciały mnie wpisać :/ Na szczęście mój mąż jest niezawodny. Mistrz od załatwiania spraw trudnych. Czasem przy nim czuje się jak ofiara losu.
Co do ćwiczeń... Mam trampolinę i kilka dni temu trochę na niej skakałam, ale brzuch ciągnął mnie do dołu i poczytałam o tym... Okazuje się, że na trampolinie można ćwiczyć dopiero ok. pół roku po porodzie... I to najlepiej jak najrzadziej. Ogólnie jak podskakuję nawet robiąc pajacyki, to też czuję brzuch... Tak jakby aparat więzadłowy macicy jeszcze nie wrócił do formy sprzed porodu. Ehhh, gdyby nie ten mróz i fakt, że jestem sama z Małgosią przez większość dni w tygodniu, to bym biegała, jak Ty @karasjowa. Kiedyś robiłam 10 km co drugi dzień. Schudłam tak 20kg
Miłego dnia dziewczyny!
Ja się zaraz biorę za porządki, bo w sobotę przyjeżdżają koleżanki w odwiedziny
Ale najpierw chyba wstawię fotkę na prywatnym
Są wózki biegowe [emoji16] może warto o tym pomyśleć [emoji16] ogólnie jest kilka fajnych treningów bez wyskoków i podskoków [emoji4] ja mam kilka Ewki ale nie każdy ją lubi [emoji4]
Atramentowa
Mam ten sam problem z czytaniem i pisaniem od jakiegoś czasu bo mała coraz krócej je i coraz częściej mnie zagaduje nawet "z pełną buzią". Od początku też pierś nie była najlepszym usypiaczem ale teraz to już naprawdę rzadkość żeby zasnęła przy karmieniuWow[emoji44] no śliczny i też rozważam zakup cena bardzo przekonujaca[emoji6] teraz to listopodowe mamamy będzie można po staniku z esotiq poznać [emoji6] z mojego B teraz zrobiło się fajne C i teraz dylemat[emoji848] bo jak schudne to wrócę do B a jak zostanę przy C to i kilogramy zostaną..
Ostatnio to ciężko mi Was czytać przy karmieniu, bo mój chłopczyk domaga się uwagi przy jedzeniu, żebym do niego gadała, a on wtedy tak ładnie się uśmiecha [emoji7]
mayfly
Jezuuuu, chciałam go, ale nie ma go w moim rozmiarze, w sensie, że podobno nie produkują poniżej miseczki E... Śliczny! Siosta sobie go kupiłaJa kupiłam w esotiq-u jest piękny o seksowny [emoji16] a cycuszki jak ładnie trzyma [emoji16]Zobacz załącznik 936446
haha, też dziś mierzyłam małą centymetrem ;p od czubka główki po krzywiznie ciała do piętki, wyszło 58cm więc chyba ok, bo jak się urodziła miała 54, jakbym nie zmierzyła po krzywiznie, wyszło by mniej.Dziewczyny, jak prawidłowo zmierzyć długość dziecka centymetrem krawieckim? Długość się liczy razem z wyprostowaną stópką aż do palców, czy do piętki (to różnica kilku cm). Czy lecieć po krzywiznach jak u noworodka?
Bardzo ładny. Chyba też sobie kupię
@Sandi2018 , trzymam kciuki za szybkie wyjście ze szpitala.
nie wiem, czy nie odpisuje Ci z wątku prywatnego? Przestałam ogarniac powoli ;P ja z seriali to niezmiennie każdemu mogę polecić twin peaks. Kocham go, to majstersztyk wśród seriali i taki klasyk, który trzeba wręcz obejrzeć. Oglądałam już 3 razy i chyba zaraz zacznę jeszcze raz, bo kocham klimat tego miasteczkaU Ciebie to taka typowa przyjacielska relacja- jak u słynnych Friendsow pozazdrościć. Wydaje mi się ze im jesteśmy z kimś dalej tym bardziej spinamy się o porządek.
@Olciak89 świetny przepis, zapisałam sobie i na pewno zrobię
Dziewczyny polećcie jakiś fajny serial, najlepiej z wątkiem kryminalnym kiedyś Dita chyba poleciła Broadchurch i bardzo mi się podobał!
już ktoś napisał - od 3 mc życia najlepiej sól fizjologiczna z jałowym gazikiem Z WŁÓKNINY, bo jest delikatniejsza dls oczu niż gaza.Witaj również
Jak wyście dały radę tak długo milczeć?!
Nieciekawie brzmi ta Twoja przepuklina i perspektywa operacji... Mówia kiedy mniej więcej?
Wlasnie też pomyślałam o bleohaclean lub demoxoft podobny preparat ale nie wiem od jakiego wieku to lepiej pomoże maja i mayflay.
wooow, schudłas 20kg, ładnie! mi kiedyś udało się 12 ale byłam głupia i nie ćwiczyłam, tylko mniej jadłam, co skończyło się połową włosów mniej i poważną anemią, przy okazji problemami żołądkowymi, ale już minęło 5 lat i z tego wyszłam. Dlatego wiem, jak to jest dbać o figurę, nie chciałabym już wyglądać jak kiedyś a też dużo zdrowia kosztowala mnie zmiana sylwetki...Dziewczyny właśnie nadrobiłam posty z publicznego, potem zabieram się za prywatny.
@karasjowa, @FiLi88 co za piękne widoki! Uwielbiam naturę (sama mieszkam na wsi w lesie, wkoło pełno zwierzyny ). Te zdjęcia to miód na moje oczy
@FiLi88, a o co chodzi z policją? Jak widać przegapiłam więcej niż myślałam...
@Paulinaa89 biustonosz piękny. W nim będziesz prawdziwą seksi mamą
Witam nowe dziewczyny. Szkoda, że nic wcześniej nie pisałyście. Widać, że wizja straty czegoś zawsze mobilizuje do podjęcia konkretnych kroków, tym razem napisania postu Trochę mi tylko przykro, bo pewnie gdyby nie rozmowy o przeniesieniu się na prywatny większość pozostawałaby dalej w ukryciu...
@Sasanka14 jak u Was po szczepieniu? My jutro jedziemy na pneumo i rota. Rano dzwoniłam i babki nie chciały mnie wpisać :/ Na szczęście mój mąż jest niezawodny. Mistrz od załatwiania spraw trudnych. Czasem przy nim czuje się jak ofiara losu.
Co do ćwiczeń... Mam trampolinę i kilka dni temu trochę na niej skakałam, ale brzuch ciągnął mnie do dołu i poczytałam o tym... Okazuje się, że na trampolinie można ćwiczyć dopiero ok. pół roku po porodzie... I to najlepiej jak najrzadziej. Ogólnie jak podskakuję nawet robiąc pajacyki, to też czuję brzuch... Tak jakby aparat więzadłowy macicy jeszcze nie wrócił do formy sprzed porodu. Ehhh, gdyby nie ten mróz i fakt, że jestem sama z Małgosią przez większość dni w tygodniu, to bym biegała, jak Ty @karasjowa. Kiedyś robiłam 10 km co drugi dzień. Schudłam tak 20kg
Miłego dnia dziewczyny!
Ja się zaraz biorę za porządki, bo w sobotę przyjeżdżają koleżanki w odwiedziny
Ale najpierw chyba wstawię fotkę na prywatnym
Fizjoterapeutka na szkole rodzenia mówiła nam, że trampoliny jak i brzuszki po porodzie to najgorszy pomysł na aktywność fizyczną, a trampoliny mogą skończyc się nietrzymaniem moczu ze względu na luźne mięśnie dna macicy po porodzie.
Wiecie co, przestałam ogarniac to forum. Mam problem jeszcze z zapamietaniem starych dziewczyn, o nowych już nie mówiąc...
Witam wszystkie nowe mamy i bardzo mi przykro, że nie chcialyscie podzielić się swoimi przemyśleniami i komentarzami jeszcze w ciąży, na pewno mialyscie też mnóstwo ciekawych rzeczy do powiedzenia. Szkoda, ale lepiej późno niż wcale
pozdrawiam też te mamy, które w dalszym ciągu nas tylko podczytują, na pewno jest Was jeszcze dużo
Atramentowa
Cześć
czas się ujawnić, czytam Was od listopada, zaczynam i kończę z Wami dzień, to niemal rytuał, rano po przebudzeniu pierwsze karmienie przy laptopie i zaglądam do Was, grupa wsparcia która daje poczucie siły i nie pozwala być samemu w ciągu dnia.
Michalina urodziła się 28.11.2018 r. - to druga cc, nie odważyłam się na wywoływanie porodu, pierwsza cc była dla mnie zaskoczeniem, z uwagi na brak postępu porodu i zielone wody płodowe podjęto wówczas decyzję o cc. Mam również 7-latka w domu
Karmienie... to wyboista droga. Od samego początku łączę karmienie piersią z niewielkim dokarmianiem, ciągle idziemy dolną granicą przyrostu wagi. Wydałam już kupę kasy na przeróżne środki wspomagające laktację, na konsultacje z doradcami, postawiłam dom na nogi by móc skupić się na kp, ale jak na razie nie widzę spektakularnego strumienia mleka. A ostatnie konsultacja z cdl przyniosła nieoczekiwaną diagnozę, że wędzidełko, które sprawdzane było już 5 razy, należy podciąć! I tu może być główna przyczyna naszych problemów z nieefektywnym ssaniem.
Jeśli znikniecie z mojego ekranu, to co mi pozostanie?
Justyna
Cześć dziewczyny, nadszedł czas wychodzenia „z za kotary” to i ja się ujawniam. Czytam Was od sierpnia, kiedy to zaczęły się moje bezsenne, ciążowe noce. Mam 42, a właściwie to w tym roku skończę 43 lata, mieszkam w UK. To była moja 3 ciąża , zakończona jak dwie poprzednie cesarką. 25 października, dwa tygodnie przed terminem urodziła się moja córeczka z wagą 3360g. Mam jeszcze 2 synów: 9 lat i 5. W ciąży czułam się nieźle, mimo, że codziennie przyjmowałam clexane- brzuch pokiereszowany. Za to teraz nadrabiam problemami zdrowotnymi. Dzisiaj miałam usg, które potwierdziło przepuchlinę brzuszną- niestety bez operacji się nie obejdzie. Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu GP powie co i jak. Jestem przerażona, jak ja to wszystko ogarnę z trójką dzieci. To tyle narazie o mnie. Mam nadzieje, że przyjmiecie „podglądaczke” do swojego grona. Xenka C na ropiejące oczko przerobiłam wiele rzeczy ze starszym synem, włącznie z antybiotykowymi maściami i kroplami, ale niestety problem powracał. Aż wypróbowałam w desperacji mokre chusteczki - specjalne używane po zabiegach okulistycznych. Nimi wyleczyliśmy oczko. Nie są tanie, ale warto, nazywają się Blephaclean.
Cześć dziewczyny!
Wydaje mi się że niechcący wywołałam małą lawinę "ujawnień"
@Kredka_na_baterie uważaj ze wszystkimi podskakiwanymi ćwiczeniami. Mogą doprowadzić nawet do wypadnięcia macicy. Po ciąży i porodzie mamy bardzo osłabione mięśnie dna miednicy a trampoliny i podskakiwanki nie pomagają w jego rekonwalescencji. Najlepiej iść do fizjoterapeuty uroginekologicznego (u mnie w mieście koszt 150 zł) i zobaczyć czy nie ma problemu też z rozejściem kresy białej. Fizjo wtedy dobiera odpowiednie ćwiczenia mama ginekolog też kiedyś o tym mówiła/pisała (nie pamiętam czy to był post czy stories).
Oj wywołałaś Atramentowa. Muszę przyznać, że czuję się trochę winna, że milczałam do tej pory- możliwość straty was zadziałała mobilizująco. Nie wiem kiedy będę miała operacje, lekarz GP pewnie skieruje mnie do chirurga i ten wyznaczy datę. Tutaj to wszystko musi potrwać . Choć nie ukrywam, że wilałabym mieć to za sobą .
Pisałyście o mierzeniu. Zosia jak się urodziła to ją zmierzyli na takiej macie ze skalą tak jak leżała czyli pozginana i wyszło 47cm. Wasze dzieciaczki tez tak mierzyli?
Bo moja ważyła 3200 i na te 47cm to ona chyba powinna być bardziej okrągła niż była. Wydaje mi się ze miała więcej, zwłaszcza ze 5 tygodni później położna w domu mierzyła ją z rozprostowanymi nóżkami i miała 55. Chyba niemożliwe żeby w 5 tyg urosła aż 8cm? [emoji3]
Bo moja ważyła 3200 i na te 47cm to ona chyba powinna być bardziej okrągła niż była. Wydaje mi się ze miała więcej, zwłaszcza ze 5 tygodni później położna w domu mierzyła ją z rozprostowanymi nóżkami i miała 55. Chyba niemożliwe żeby w 5 tyg urosła aż 8cm? [emoji3]
Mirakulum
też jestem tego zdaniaLepiej pojechac niz nie pojechac o zalowac. Bardzo dobrze zrobiliscie. Duuuzo zdrowka i szybkiego powrotu do domciu!
a słuchaj znajoma zadzwoniła do mnie i chce pożyczyć katarek do odkurzacza ...bo jej 2, letnia córka wsadziła sobie kamyk do nosa..wysłała męża..
mąż pod drzwiami naszymi a ona dzwoni że kamyczek wypadł ..to moj maz do jej męża mówi że kammyk jej wypadł i już nie potrzeba to wiesz jak się zezłościł że nadaremno jechał 5min. !!!
Mąż spojrzał i mówi że chyba dobrze że wypadł a nie skończyło się pogotowiem .masakrs co za człek
@Paulaaa25 mój miał więcej a po tyg mniej także oo hahaha sama go muszę zmierzyć
reklama
Góraleczka89
No właśnie treningi jej lubię ale ona mnie irytuje [emoji6] ja zaczynam od roweru i jogi boho beatifull[emoji4]Są wózki biegowe [emoji16] może warto o tym pomyśleć [emoji16] ogólnie jest kilka fajnych treningów bez wyskoków i podskoków [emoji4] ja mam kilka Ewki ale nie każdy ją lubi [emoji4]